x

Na „Danu kajaka“ uručena priznanja najboljima

Na „Danu kajaka“ uručena priznanja najboljima

Na tradicionalnoj proslavi Kajakaškog saveza Srbije (KSS), “Dan kajaka”, i ove godine sabrani su utisci iz prethodne sezone, a proglašeni su najbolji klubovi, sportisti i pojedinci u 2017. godini.


Ovogodišnja manifestacija imala je specifičnu težinu, budući da je za nama jedna od najuspešnijih sezona u istoriji ovog sporta u Srbiji. Prethodni takmičarski ciklus obeležilo je 19 medalja na velikim međunarodnim takmičenjima, od čega je čak šest osvojeno na Evropskom i Svetskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji. Na svetskoj smotri osvojene su dve bronzane i jedna zlatna medalja, dok su na EP osvojene dve srebrne i jedna bronzana medalja.

KSS, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i Grada Beograda, u saradnji sa JP “Ada Ciganlija”, bio je i ponosni domaćin dva velika internacionalna takmičenja – Svetskog kupa i Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore. Najavljeno je i Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu i parakajaku, koje će biti održano u junu ove godine, na regatnoj stazi na Savskom jezeru.

Predsednik KSS Mirko Nišović posebno je zahvalio Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije, JP Adi Ciganliji i Gradu Beogradu, a ukupno 27 zahvalnica uručeno je institucijama, preduzećima i pojedincima bez kojih realizacija prošlogodišnjih takmičenja ne bi bila moguća.

– Iz godine u godinu, uspevamo da iznedrimo sve više mladih talentovanih takmičara, koji nastavljaju i obnavljaju uspešnu tradiciju našeg sporta, i Srbiju stavljaju u red kajakaških velesila – rekao je Nišović. – Marko Tomićević i Milenko Zorić, koji su pre samo godinu i po dana doneli našoj zemlji prvu olimpijsku medalju posle 32 godine, uspeli su u ovoj sezoni da krunišu ogromne napore i odricanja i da osvoje svoje prvo zajedničko zlato na velikim međunarodnim takmičenjima, i to na Svetskom prvenstvu.

– Ostajemo ambiciozni i okrenuti budućnosti, pa nam i apetiti rastu iz godine u godinu. Cilj za ovu sezonu jeste osvajanje medalja na predstojećem EP u Beogradu, pred domaćom publikom. Dugoročno, ovaj međuolimpijski period koristimo da se kvalitetno pripremimo za Tokio 2020. godine. Tamo ćemo se boriti za olimpijsko zlato, koje dugo priželjkujemo i kome s punim pravom možemo da se nadamo – dodao je Nišović.

Godišnja priznanja uručena su u osam kategorija, i to: Posebno priznanje za doprinos kajakaškom sportu u Srbiji (dobitnik Laslo Kovač), podvig godine (parakajakaši Arsen Arsenović i Vuk Radovanović), najuspešniji klub u disciplini sprint (Tarkett Bačka Palanka), najuspešniji klub u disciplinama spust i slalom (Ibar Kraljevo), najuspešniji trener (Uroš Pavlović), najuspešniji mladi sportista (Bojan Zdelar), najuspešnija mlada sportistkinja (Nikolina Mijušković), najuspešniji sportista (Marko Tomićević i Milenko Zorić), najuspešnija sportistkinja (Milica Starović).

Datum: 13.01.2018. Autor: Kajakaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...