x

Cvetković izabrao sastav za EP 2018

Cvetković izabrao sastav za EP 2018

Selektor reprezentacije Srbije, Jovica Cvetković, objavio je spisak igrača koji će započeti Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj. Za mečeve preliminarne faze konkurisaće 16 reprezentativaca.

  • Golmani: Vladimir Cupara, Tibor Ivanišević
  • Leva krila. Dobrivoje Marković, Nemanja IlićDesna krila: Darko Đukić, Bogdan Radivojević
  • Levi bekovi: Petar Đorđić, Milan Jovanović i Nemanja Obradović
  • Srednji bekovi: Žarko Šešum, Petar Nenadić i Stefan Vujić
  • Desni bekovi: Nemanja Zelenović i Marko Vujin
  • Pivotmeni: Mijajlo Marsenić i Bojan Belјanski

Selektor Cvetković, za čije ime se veže i najveći uspeh srpskog rukometa posle osvajanja srebra na EURO 2012, osmo mesto na Svetskom prvenstvu 2009. godine u Hrvatskoj, najavio je takmičenje u Splitu.


Da li su porazi u pripremnim utakmicama ostavili traga na igračima. Da li su uopšte bitni dan pred početak turnira?

I bitni su, i nisu. To je realnost od koje ne možemo da pobegnemo. Pokušavamo da ostanemo na nogama, ali ništa od onog što se tiče ambicija i načina razmišlјanja nismo promenili. Moramo da shvatimo da u glavama moramo da budemo jači. Što nas više bije po nogama, povrede i sve ostalo, moramo da ostanemo čvrsti. Pokušavamo da sve negativno oteramo od sebe i zadržimo fokus.


Prvi protivnik je Hrvatska u petak - 20.30 časova u Spaladium Areni u Splitu.

Poznajemo se dobro. Dobra je to reprezentacija. Imaće pritisak domaćeg terena, ali i podršku Evropske federacije kao organizatori. Toga moramo biti svesni. Moramo da budemo svesni koliko bolјi moramo biti da bi slavili. To nije jedina utakmica. Moramo je gledati u sklopu sve tri utakmice koje nas čekaju. Pobeda nad Hrvatskom ne donosi neku naročitu prednost, naprotiv, u ovoj situaciji gde su oni domaćini, može vam se desiti da pobedite, a onda izgubite preostale dve i ispadnete sa prvenstva. Moramo dobro rasporediti snage koje imamo. Moramo da odigramo pametno i negde poentiramo.

Da li ste očekivali da se ovoliko piše o jednom meču kao što je to bio slučaj prethodnih nedelјa?

Ne bi se pričalo da situacija između dve zemlјe nije nategnuta. To je stvar politike. Stalno se priča o pritisku koji imaju Hrvati. Imamo ga i mi. Interesantno je, igramo protiv Hrvatske u Splitu, mediji sa obe strane nešto čačkaju, svi bi da nešto izbace interesantno i posebno. Oprezni smo u izjavama. Nije problem šta mi mislimo. To se zna. Između naših reprezentacija nema ništa loše. Momci se druže međusobno, igraju zajedno. To je sportski svet, ali znamo kako je u politici. Ne traži se ništa ovde pozitivno, traži se nešto loše da se izbaci u etar. Voleo bih da nemamo kontakte ni sa kim i očistimo glave, ali dobro. Kako nama, tako je i njima.


Srbija će imati šest debitanata u Hrvatskoj...

Dužan sam da razmišlјam i o sadašnjosti i o budućnosti. Tako gledam na ovaj posao. Pokušali smo da napravimo jedan dobar sklop. Ovo je najbolјe što imamo. Stojim iza njih i svega što se bude dešavalo. Ovo su dobri momci. Na kraju, šta god da bude, taj sam koji kreira igru, odnose i sve što se negativno desi, slobodno neka mi se stavi na dušu. Namere su mi dobre, ali džabe - ova moja funkcija podrazumeva da moram da prihvatim odgovornost za sve i vrlo rado ću je prihvatiti. Očekujem da damo sve od sebe. Prosto, ovo je sport, svi se takmiče da budu prvi, drugi ili treći. I mi se takmičimo. Ako ne bude danas, biće sutra, zato je najbitnije da danas razmišlјamo.


Selektor je prokomentarisao i izostanak najiskusnijeg - pivotmena Rastka Stojkovića.

Rastko Stojković je bio mesec dana van trenažnog procesa. Nespreman je i ne želim da rizikujem njegovu budućnost. Apelujem na njegov klub da mu omogući da se leči, odnosno, ode na operaciju. Što se tiče njegovog reprezentativnog statusa, on je jasan. Dok god bude želeo da igra za reprezentaciju, a ja budem bio tu, on će imati svoje mesto. Nјegov kvalitet nije sporan.


Datum: 12.01.2018. Autor: Rukometni savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...