Srbija sa maksimalnim brojem učesnika u maju na SP u Klužu

Srbiju će na pojedinačnom seniorskom Šampionatu sveta u rumunskom Klužu od  20. do 26. maja predstavljati maksimalan broj, po šest, kuglaša i kuglašica, objavila je Međunarodna kuglaška federacija na devet čunjeva – klasik (VNBA NBC klasik).

U ženskoj konkurenciji po šest učesnica imaju i Hrvatska, Mađarska, Nemačka,  Slovenija i Češka a u muškoj još i Mađarska, Nemačka, Hrvatska i Češka. Austrija i  Slovačka imaju po pet. Ukupno će učestvovati 64 kuglaša i kuglašica. Srbija ima prvo i na dva miks tandema i po troje učesnika u sprintu.  U svim ovim disciplinama  mesta ima za po 32 učesnika.

Takođe u Klužu, od 15. do 20. maja održaće se 19. ekipno i pojedinačno Prvenstvo sveta u omladinskoj konkurenciji.  Prijavljeno je za ekipni deo 14 muških i 12 ženskih selekcija.

U pojedinačnom delu, Srbija ima u sprintu pravo na dve takmičarke i tri takmičara, na po dva tandema i jedan miks tandem. U svim ovim disciplinama  postoji mogućnost da se, u toku žreba pred početak šampionata na „lutriji“ dobije još neko mesto (u sprintu za juniorke ima osam „džokera“, za juniore četiri, a u miks tandemima takođe četiri).

Kuglaški majski festval u Klužu otvoriće od 13. do 15. maja  kadeti i kadetkinje na pojedinačnom Svetskom kupu. Prijavljeno je  kod kadekinja 12 zemalja, kod kadeta 13.

Na  ovim takmičenjima u istarskom Novigradu 2016. Srbija je u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji bila najbolja nacija i osvojila ukupno 14 medalja, šest seniorskih i osam juniorskih i još dve na kadetskom Svetskom kupu.  Juniorska muška reprezentacija je četvrti put uzastopno postala šampion sveta i ušla u istoriju  svetskog kuglanja, jer ni jedna zemlja nema četiri zlata za redom! Igor Kovačić je sa sedam medalja (tri seniorske i četiri juniorske) bio, po broju trofeja, najbolji učesnik oba šampionata.

Na pojedinačnom seniorskom Prvenstvu sveta 2016. srpski kuglaši su učešće završila sa šest medalja, tri zlata, srebrom i dve bronze: zlato Zavarka – pojedinačno klasik, zlato Kovačića – pojedinačno za  kombinaciju, zlato Zavarka u sprintu, srebro Zavarka pojedinačno za  kombinaciju, bronza Kovačića u sprintu i bronza Kovačića – pojedinačno klasik.

Na juniorskom Šampionatu sveta mladi kuglaši Srbije osvojili su osam medalja, četiri zlatne: Robert Ernješi – pojedinačno za kombinaciju sa svetskim rekordom, Robert Ernješi – pojedinačno klasik, muška juniorska reprezentacija (Robert Ernješi, Čaba Zavarko, Milorad Vojnović, Norbert Ernješi, Bojan Kličarić , Igor Kovačić, Alen Kujundžić, rezerve Marko Antić i Želislav Jakab, selektor Vojko Pavlović) i Milorad Vojnović – sprint, tri srebra: Igor Kovačić i  Bojan Kličarić - tandem sa svetskim rekordom, Igor Kovačić-  pojedinačno klasik, Igor Kovačić – pojadinačno za kombinaciju i  jednu bronzu Bojan Kličarić - sprint.

Na pojedanačnom kadetskom Svetskom Kristina Ljubenković je osvojila srebro a Želislav Jakab bronzu, oboje pojedinačno - klasik.

Datum: 11.01.2018.
Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANE VESTI...
+ Žarko Šešum: Cilj je proći u drug...
+ Ljiljana Kandić i Dejan Trifunović...
+ Vlajkov vodeći igrač Super lige Aus...
+ Srpski asovi u vrhu Bundes lige
+ Zavarko čuva svetski „broj 1“ i...

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...