x

Ispraćena uspešna kuglaška godina

Ispraćena uspešna kuglaška godina

Delegati na redovnoj godišnjoj Skupštini Kuglaškog saveza Srbije u Beogradu prihvatili su jednoglasno izveštaj o radu između dva sednice koji je podneo predsednik KSS Uroš Dragojlović u kome je istaknuto da je 2017. bila uspešna i da su u dvogodišnjem ciklusu kuglaši i kuglašice Srbije osvojili četiri, od devet titula, na seniorskim Šampionatima sveta (ekipnim i pojedinačnim), Hrvatska dve i po jednu Rumunija, Poljska i Nemačka! Isti uspeh ostvarila je i muška juniorska selekcija, kojoj je izmaka samo jedna svetska titula!

- Sa tri, od četiri, titule na  pojedinačnom  SP u istarskom Novigradu 2016. i  svetskim ekipnim zlatom  seniora u Detenhajmu u maju ove godine, Srbija nije osvojila samo titulu u miksu. Još jednom smo potvrdili da  smo svetska velesila i da sa 85 klubova i 1.500 registrovanih igrača po rezultatima daleko nadmašujemo, na primer, Nemačku koja ima 10.000 klubova i 150.000 igrača – rekao je  Uroš Dragojlović predsednik KSS.-  Seniori su osvojili petu ekipnu medalju na poslednjih pet Šampionata sveta, četiri zlatne i jednu bronzanu, i po tome ćemo pamtiti ovu godinu. Njihova igra na svetskim stazama ostavila je sve bez daha,  pobedili su u četvrtfinau Hrvatsku sa 7:1, u polufinalu Nekmačku i u finalu Mađarsku sa po 6:2. Na pionirskom  Svetskom kupu takođe u Detenhajmu,  Kristina Trošić i Ilija Jevremović su  osvojili zlato u miksu sa svetskim rekordom od 604 čunja, dok je Jevremoviću pripala pojedinačna bronza u kombinaciji.  Posebno  treba istaći sjajnu igru ženske seniorske reprezentacije u Detenhajmu. Naš četvrtfinalni meč protiv domaćina Nemačke pamtiće se i prepričavati još dugo, jer je Nemice samo sreća i serija „devetki“ odvela u polufinala i, kasnije, do titule.

Dragojlović je čestitao i osvajačima  medalja na seniorskom i juniorskom pojedinačnom Svetskom kupu u Štrubingu u februaru. Seniorsko zlato osvojio je najbolji kuglaš sveta Vilmoš Zavarko, juniorsko srebro Kristina Ljubenković i juniorsku bronzu Igor Kovačić. Istakao i lepe plasmane srpskih klubova u ekipnim takmičenjima, posebno  treće mesto Beograda u Kupu NBC federacije čime se plasirao u Ligu šampiona, kao i  plasman u ovo elitno takmičenje i zrenjaninskog Kristala.

-  Moramo, bez obzira ne sve ove uspehe, da budemo kritični i da kažemo da su kadetske selekcije na SP u Detenhamu ostale bez medalje, prvi put posle više od decenije. Takođe, juniorke sa poslednja četiri Šampionata sveta imaju samo dve bronze u sprintu i „pola“ zlatne medalje u miksu. Planiramo organizaciju „okruglog stola“ gde bismo, kroz iskrenu i stučnu raspravu, pokušali da nađemo uzroke stagnacije u ovom uzrastu. Sigurno je da rešenje moramo da tražimo i u unapređenju stručnog rada, da svaki klub ima trenera sa licencom, i da se   posebna pažnja obrati na rad sa najmlađima. Ove godine smo dobili dve kuglane, Alimenta u Novom Sadu, jednu od najboljih u Srbiji, i u Kovačici, ali još uvek po broju kvalitetnih objekata zaostajemo za jakim kuglaškim zemljama – naglasio je Uroš Dragojlović.

U raspravi, delegat Đorđe Jovanić (Apatin) je ukazao na ogroman problem „malih“ (čitaj siromašnih) sportova gde je veoma teško da klub obezbedi 1.000 evra da  plati školovanje za operativnog trenera i da je to, generalno, situacija u svim sredinama. Zoran Stanojević Šumar (Rudar, Kostolac) je naveo primer Kostolca gde  je lokalna uprava  uslovila da klub mora da zaposli trenera – „difovca“ sa biroa rada, inače neće moći da dobije budžetska sredstva za program što je, sa druge strane, opasno jer  plata može da pojede sav novac i da klub ostane bez sredstava za program.

Takođe je istaknuto u diskusiji, da je velika poteškoća i što klubovi nisu vlasnici kuglana, pa moraju da plaćaju termine za rad sa  podmlatkom. Predrag Kovačić (Srem, Sremska Mitrovica) je ukazao na problem neujednačenog kvaliteta kuglana i da je potrebno da KSS jasno kaže na kojim stazama može, a na kojim ne može da se igra, bez obzira što su sa „pločama“.

- Naši juniori i juniorke, igraju na „grobljima“ od kuglana, pa se uplaše visokih rezultata kada dođu na kvalitetne staze. Imamo kuglane gde je 600 čunjeva misaona imenica, a  3.600 čunjeva za ekipu nedostižan san. Kako onda da očekujemo visoke rezultate na  svetskim stazama – zapitao se Kovačić.

Dragojlović je  podvukao da Kuglaški savez Srbije  ima izuzetnu saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, uz čiju finanisijsku pomoć  je organizovan i kamp talenata u Vrbasu koji su vodili najbolji srpski stručnjaci. Čestitao je i Davoru Štefaneku na izboru za predsednika Sportskog saveza Srbije, koji je „druga kuća„ kuglanja i ostalih neolimpijskih sportova i poželeo mu mnogo uspeha u radu. Zahvalio se na podršci direktoru reprezentacije Milanu Jovanoviću „Cviki“, potpredsedniku KSS Zoranu Stanojeviću „Šumaru“, članu UO KSS Radovanu Simoviću, preduzeću „Lasta“, zvaničnom piću svetskih šampiona „Vodi Vrnjci“ i Kuglaškom savezu Vojvodine.

- Nastojaćemo da, uz pomoć klubova, ohrabrimo i potaknemo lokalne uprave da grade nove kuglane. Pokušaćemo, da  u skladu sa zakonskim propisima, formiramo fond za školovanje trenera, ali i da  sve snage usmerimo na popravljanje stanja u ženskom pionirskom i kadetskom uzrastu. Zbog toga ćemo moliti Ministarstvo omladine i sporta za dodatne pansione u kampovima – zaključio je Uroš Dragojlović.

Član radnog Predsedništva Radovan Šunjka, u kome je bila i Marija Krstić,  upoznao je delegate sa je finansijskim izveštajem kao i izveštajem Nadzornog odbora i ukazao da je KSS domaćinski poslovao u skladu sa pozitivnim propisima.

Verifikaciona komisija (Suzana Radosovljević, Pjer Koprivica i Boba Božić) ustanovila je da je sednici prisustvuje 19 delegata, od  28 koliko je skupštinski saziv.

Na početku sednice, delegatima se obratila profesor dr Ivanka Gajić, dekan Fakulteta za sport „Union Nikola Tesla“ u Beogradu u čijem amfiteatru je održana Skupština KSS. Čestitala je  na izuzetnim rezultatima, poželela je svim članovima kuglaške organizacije zdavlja i sreće u 2018. i da  medalja bude i u maju iduće godine na SP u Klužu.  


Bilans medalja kuglaškog sporta u 2017.

Svetsko ekipno prvenstvo (seniori)              1    0    0    1

Svetski pojedinačni kup (seniori)                  1    0    0    1

Svetski pojedinačni kup (juniori-juniorke)    0    1    1    2

Svetski pojedinačni kup (pioniri)                   1    0    1    2

Ukupno                                                               3    1    2    6

Napomena: kolone znače zlatnih, srebrnih, bronzanih i ukupno medalja

Datum: 30.12.2017. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...