x

ISSF usvojio nova pravila: Produžene kvalifikacije za dame

ISSF usvojio nova pravila: Produžene kvalifikacije za dame

Svetska streljačka federacija (ISSF) usvojila je najavljene promene pravila koja stupaju na snagu od 1. januara 2018. godine.


Najveća, vrlo revolucionarna, promena vezana je za kvalifikacije. Od 1. januara broj serija u takmičenjima muškaraca i žena biće izjednačen, time što je povećan broj hitaca u kvalifikacijama za dame. U disciplinama vazdušnim oružjem žene će umesto dosadašnjih 40 pucati 60 dijabola, kao i u muškoj konkurenciji. Dosadašnji trostav malokalibarskom puškom od tri stava po 20 metaka menja trostav 3 puta 40 metaka.


U disciplinama u gađanji glinenih golubova (trap i skit) broj letećih meta u kvalifikacijama za žene raste sa 75 na 125. Dame će od 1. januara ispaljivati 60 umesto dosadašnjih 40 metaka u gađanju pokretnih meta.


ISSF u saopštenju navodi da je sistem kvalifikacija menjan, kako bi poštovala agenda Međunarodnog olimpijskog komiteta o polnoj ravnopravnosti.


U takmičenju sportskim pištoljem, kojim gađaju samo dame, neće biti promena, kao i do sada kvalifikacije će biti održavane u dva dela – 30 metaka preciznom i 30 brzom paljbom.


Određena  su i konačna pravila mikseva vazdušnom puškom i pištoljem, koji će od Tokija 2020. biti olimpijska disciplina. Prihvaćena su privremena pravila, koja su testirana na finalu Svetskog kupa u Nju Delhiju, a po njima su održani i prvo Prvenstvo Srbije u miksevima i takmičenje mešovitih parova na Internacionalnom prvenstvu Beograda.


Svaki član para u kvalifikacijama puca po 40 dijabola. Pet najboljih mikseva ulaze u finale, koje se odvija po sistemu ispadanja. Petoplasirani ispada posle 17, četvrtoplasirani posle 19, a trećeplasirani posle 21. serije. Preostala dva para pucaju još po tri serije. Pobednik se proglašava posle 24. finalnog hica.


Kad je reč o miksevima u disciplini trap, u gađanju glinenih golubova, svaki član miksa u kvalifikacijama ispaljuje po 75 hitaca. Najboljih šest ulaze u finale. Šestoplasirani ispada kada svi timovi ispale po 25 metaka. Eliminacije se nastavljaju posle 30, 35. i 40. serije. Prvoplasirani i drugoplasirani će gađati još po pet meta.


Datum: 20.12.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...