Godina promena u svetskom veslanju

Foto: VSS

Ova, 2017, godina, koja „troši“ svoje poslednje dane, biće upamćena po mnogo čemu kada je svetsko veslanje u pitanju. Protekle sezone prvi put u istoriji ovog sporta održano je Evropsko prvenstvo za mlađe seniore, domaćin Svetskog šampionata za seniore posle pauze od 23 godine bile su SAD, postavljeni su najbolji svetski rezultati u muškom skifu (Robert Manson – Novi Zeland – 6:30.74) i osmercu (Malte Jakšik, Martin Zauer, Ričard Šmit, Johanes Vajsenfeld, Torben Johanesen, Jakob Šnajder, Maksimilijan Planer, Hanes Okik, kormilar Feliks Vimberger – Nemačka – 5:18.68) i u ženskom dvojcu (Grejs Prendergast, Keri Govler – Novi Zeland – 6:49.08), sva tri na Svetskom kupu u Poznanju... Ova godina, ujedno, bila je i oproštajna za dve veslačke discipline, dvojac sa kormilarom i četverac za lake veslače, koje od 2018. više nećemo gledati na međunarodnim takmičenjima. Upravo ovaj podatak je uvod u priču o najbitnijim promenama koje je doživelo svetsko veslanje u 2017.

Naime, u skladu sa agendom Međunarodnog olimpijskog komiteta koja se tiče Igra u Tokiju 2020. Svetska veslačka federacija (FISA) je na ovogodišnjem vanrednom Kongresu u februaru u Tokiju definisala novi olimpijski program i izjednačila broj muških i ženskih disciplina. „Stradao“ je muški četverac za lake veslače, a nova olimpijska disciplina postao je ženski četverac. Tako će se bitke za olimpijska odličja u Tokiju voditi u muškom i ženskom skifu, dubl skulu, dvojcu, četverac skulu, četvercu, osmercu i dubl skulu za lake veslače.

– FISA je prihvatajući sugestiju MOK za 2020. izjednačila broj muških i ženskih disciplina, a broj disciplina lakog veslanja svela na samo jednu – dubl skul za lake veslače. Međutim, mislim da tu nije kraj promenama kada je u pitanju olimpijski veslački program i veliko je pitanje da li će i ova jedna laka disciplina biti na programu Igara u Parizu 2024. U Tokiju će se i smanjiti broj veslača i veslačica učesnika Igara sa 550 na 524 pa će po brojnosti naš sport biti na četvrtom, dok je u Riju bio na trećem mestu. Sve u svemu sadašnja garnitura u MOK ima svoju viziju olimpijskih igara, a naše je da se prilagodimo tome i da učinimo sve da veslanje opstane kao olimpijski sport, što je uostalom neprekidno od 1896. – kaže generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović i dodaje – Olimpijska sudbina „lakića“ snažno je pogodila mnoge zemlje koje tradicionalno imaju sjajne takmičare u ovim disciplinama, ali šta je tu je. MOK je taj koji diktira uslove a FISA odnosno nacionalne veslačke federacije moraju da interese našeg sporta sačuvaju za buduće generacije.

I redovni Kongres FISA, održan u oktobru u Sarasoti, za vreme Svetskog prvenstva sa seniore, protekao je u znaku promena, doduše programa svetskih šampionata, koji je prilagođen novom olimpijskom programu. I kada su u pitanju planetarni šampionati za seniore, seniore do 23 godine i juniore izjednačen je broj muških i ženskih disciplina. Seniori će se na svetskim prvenstvima, pored olimpijskih disciplina, takmičiti i lakim skifu, dvojcu i četverac skulu. Na svetskim prvenstvima za mlađe seniore biće jedna disciplina više u odnosu na šampionate za seniore i to četverac sa kormilarom, dok će se juniori ogledati u po sedam muških i ženskih disciplina – skifu, dubl skulu, dvojcu, četverac skulu, četvercu, četvercu sa kormilarom i osmercu. Naposletku je i vanredna Generalna skupština evropskih veslačkih federacija donela novi program evropskih prvenstava, koja će, takođe, imati isti broj ženskih i muških disciplina. Na šampionatima Starog kontinenta za seniore veslaće se iste discipline kao i na svetskim prvenstvima za seniore, sa izuzetkom dvojca za lake seniore. Program evropskih prvenstva za seniore do 23 godine i za juniore biće istovetan programima ovih uzrasnih konkurencija na svetskim šampionatima.

– Veslački savez Srbije je aktivno učestvovao i podržao donošenje svih ovih odluka jer smatramo da je to neophodnost u ovom trenutku, tim pre što je promene inicirala Svetska veslačka federacija FISA na osnovu jasnih signala MOK-a. FISA je imala puno problema da ubedi svoje članice u ispravnost predloženih promena, a VSS je na kraju procesa primio zahvalnost vodećih rukovodilaca FISA-a. Što se tiče veslačkog programa Savez će, kao i do sada, poseban akcenat staviti na podršku takmičara i takmičarki u olimpijskim disciplinama. To nas, uostalom, i obavezuju Programi za koje dobijamo finansijska sredstva od Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije – zaključio je Jevremović.


Datum: 15.12.2017. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...