x

Radovan Šunjka ponovo izabran za predsednika KS Vojvodine

Radovan Šunjka ponovo izabran za predsednika KS Vojvodine

Istaknuti kuglaški radnik Radovan Šunjka ponovo je dobio poverenje kuglaške organizacije Vojvodine i na Izbornoj Skupštini KSV izabran je za predsednika. Skupštini je prisusvovalo 37 od 45 delegata, koliko je skupštinsko telo, i za Šunjku je glasalo 28 delegate,  pet je bilo protiv, dok je četvoro bilo uzdržano.

Kao kandidat, Šunjka je imao validnu podršku sedam klubova i organizacija: Kuglaški savez Zone Sombor, Vihor (Sombor), Alimenta (Novi Sad), Jedinstvo (Novi Bečej), Vojvodina (Novi Sad), “13. maj“ (Novi Sad) i NS 1932.

- Hvala svim delegatima koji su učestvovali u radu. Ovakav dobar odziv pokazuje snagu naše kuglaške organizacije.  Onima koji su glasali za mene, hvala na poverenju i trudiću se da ono što sam naveo u programu sprovedem u delo u narednom periodu - rekao je Radovan Šunjka.

Izabran je i novi Upravni odbor u kome su  Marijana Savić - Panić (Senta), Snežana Petrović (ŽKK Apatin), Mirko Čukvas (Vihor, Sombor), Pjer Koprivica (Jadran, Feketić), Ivan Mesaroš (Jedinstvo, Novi Bečej), Želimir Hriješik (Slavia, Kovačica), Aleksandar Antić (Sloven, Ruma) i Zdravko Kresović (Vojvodina, Novi Sad). U Nadzorni odbor imenovani su Dragana Dorožan, Svetlana Lečei i Željko Suzić.

Kao protivkandidat Šunjki  bio je Nedeljko Đorđević, ali je njegovu kandidaturu odbila Kandidaciona komisija (Pjer Koprivica,  Petar Skenderović i Đorđe Alagić). U obrazloženju, Koprivica je naglasio da je  Đorđević, dostavio do statutom predviđenog roka,  validnu podršku samo šest klubova (a treba sedam): Spens, Radnički i Bačka (Novi Sad), Tikvara (Bačka Palanka), muški Kuglaški klub Polet (Sombor)  i Sloboda (Stara Moravica). Podrška Sente nije imala pečat i nije prihvaćena. Podrška ženskog Kuglaškog kluba Polet nije prihvaćena jer ovaj klub nije aktivan već dugi niz godina, kao i podrška novosadskog Džambo investa, koji od  maja ove godine ne postoji, pošto je promenio ime u Bačka.

Na samoj Izbornoj Skupštini KSV, Đorđević je doneo novu podršku Sente, sa pečatom. Tvrdio je da je pečata bilo i na staroj potvrdi, pokazivao je i kopiju, ali njegov zahtev da se ona prihvati, koju je podržao i njegov pravni savetnik prisutan na sednici, nije usvojen. Radovan Šunjka je prekinuo raspravu, u koju se žustro uključio i delegat Tikvare, rekavši da će policijski i drugi organi, ukoliko bude bilo potrebno, utvrditi  koji je dokument pravi, a koji lažan.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="7364782146">

U diskusiji, Đorđević je naglasio da mu nije rečeno, kada je predavao dokumentaciju sa podrškama, da  nešto nije u redu, a sekretar KSV Lazar Šunjka je replicirao da on nema ovlašćenja da procenjuje da li je nešto nedostaje ili nije valjano i da svaki kandidat mora da vodi računa da sva dokumentacija  bude u skladu sa statutarnim odredbama. Đorđević je, takođe, rekao  i „da ga je mnogo veći broj klubova podržavali, ali da nije hteo da dostavi njihove podrške, da ne bio otkrio ko je sve za njega“.

Međutim, ova tvrdnju je, na neki način, demantovalo i ostalo glasanje: za izveštaj Kandidacione komisije da se odbija kandidatura Đorđevića glasalo je 27 delegata, pet je bilo protiv, četvoro uzdržano, a  da glasanje bude javno  27 je bilo „za“, šest protiv. I delegat Sente na Skupštini, Miroslava Savić Panić, koja je izabrana i u Upravni odbor KSS,  glasala je za Šunjku.

Jovanka Ralić, delegat Srema iz Rume, je zahtevala u raspravi da se i KSS i KSV mnogo više pozabave problemima klubova u lokalnim sredinama i apelovala da  delegacija oba saveza dođe u Rumu i pomogne klubu  da reši probleme  koje ima u saradnji sa opštinskim vlastima, kao i da klubovi nemaju sredstava da školuju trenere, pa je i na tom planu  tražila veće angažovanje kuglaških saveza „inače više neće biti mladih kuglašica i kuglaša“.

Delegat iz Vrbasa  Miodrag Jovović, ukazao je i na ogroman problem „malih sportova“ a to je nedostatak kadrova i dobrih sportskih radnika:

-  U Zoni srednja Bačka,  zbog Zakona o sportu, koji ne dozvoljava da predsednik kluba, zonskog saveza ili neke druge kuglaške organizacije bude i član UO KSV,  nismo mogli da izaberemo pravog čoveka za predsednika,  pa smo, donekle i mojom krivicomo, odabrali pogrešnog i sada nam se to sveti, organizacija nam je zamrla. Ako kvaliteni kuglaški radnici dobro rade za klub, sigurno je da će dobro raditi i za savez i treba im to omogućiti. Mislim da je potrebno pokrenuti inicijativu da se taj deo u zakonu menja. Kuglanje, a i neki drugi sportovi, nemaju toliko sportskih radnika, kao neki veliki sportovi...

Uroš Dragojlović, predsednik KSS  obratio se delegatima:

- Veoma mi je drago što sam prisustvovao Izbornoj Skupštini KSV, čestitam Radovanu Šunjki, sa kojim imamo  izuzetnu saradnju, i želim mu da i ovom mandatu uspešno vodi KSV. Bilo je i nekih razmimoilaženja u stavovima, ali mislim da ovako masovna i snažna organizacija, kakav je KSV, ima snage i dobre volje da prevaziđe sve probleme. Naš sport, najtrofejniji u Srbiji u 2016. sa 15 medalja, od toga sedam zlatnih,  što je skoro polovina od ukupno 15 titula koji su svi srpski sportisti doneli lane sa Šampionata sveta,  je izuzetno uspešan i razvijen u Vojvodini, ali se suočavamo se dva  velika problema: nedostatak školovanih trenera, jer imamo samo oko 40 na preko 80 klubova i nedostatak  kuglana. Niti KSS, a ni KSV, ne mogu da plate iz budžetskih sredstava školovanje trenera i izgradnju i opremanje kuglana, jer im to zakon zabranjuje. Znam da u klubovima mnogi ovo ne mogu da shvate i prihvate, da su ogorčeni,  žao mi je, ali je tako. Možemo samo da pomognemo da stručni deo ispita za trenersko zvanje novi stručnjaci pohađaju u toku naših kampova i da, tako,  u znatnoj meri, olakšamo situaciju. I Šunjka i ja rado ćemo se odazvati svakom pozivu ljudi iz klubova za razgovare sa predstavnicima lokalne uprave, da posavetujemo i pomognemo...

Na Izbornoj Skupštni KSV usvojen je i izveštaj o radu za period 2013-2017,  izveštaj Nadzornog odbora i usvojen je i Poslovnik o radu. U radnom Predsedništvu bile su, u uz Radovana Šunjku, i Marijana Savić Panić i Snežana Petrović, dok  su u Verifikacionoj komisiji bili Ivan Mesaroš, Boba Božić i Daniel Trivić.

Datum: 09.12.2017. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...