x

Kostolački Rudar na Festivalu sporta u Kostolcu

Kostolački Rudar na Festivalu sporta u Kostolcu

Kuglaški klub Rudar iz Kostolca, čija muška ekipa igra u najvišem rangu, Super ligi Srbije, a ženska u Prvoj ligi Srbije - Centar predstavio se na prvom Festivalu sporta u Hali sportova u Kostolcu.

- Iskoristili smo priliku da velikom broju posetilaca, a što nas je posebno obradovalo da je bilo među njima mnogo dece i mladih, predstavimo naš klub i kuglaški sport koji je jedan od  najuspešnijih u Srbiji u porodici neolimpijskih sportova sa četri svetske titule muške reprezentacije u poslednjih osam godina – 2009, 2011, 2015. i 2107. Srbija se ponosi i najboljim kuglašem sveta Vilmošem Zavarkom, koji je od 2009. stalno “broj 1” na svetskoj rang listi. Juniori su četvorostruki uzastopni prvaci sveta što ni jednoj zemlji nije pošlo za rukom – istakao je Zoran Stanojević “Šumar” alfa i omega kostolačkog kluba i potpredsednik Kuglaškog saveza Srbije.- Kuglaški klub Rudar će 2018. proslaviti 60 godina uspešnog rada, to je tradicija na koju se oslanjamo i u građenju strategije za budućnost. Želimo da u saradnji sa lokalnom upravom pokrenemo projekat izgradnje kuglane sa četiri ili šest staza  čime bismo još veći broj mladih uključili u naš sport. Uz povezivanje sa školama, ali i širenjem kuglanja i na Požarevac, dobili bismo izuzetnu bazu za stvaranje talenata i kvalitetniju selekciju kuglaša i kuglašica za naše ekipe. Uveren sam da, korak po korak, možemo da uspemo u ovom pozamašnom projektu.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="7364782146">

Stanojević ukazuje na podatak da su uprvo mladi kuglaši donosili Rudaru i najveće uspehe u istoriji:

- U Crikvenici 1971. Nenad Vlašković, Mirko Topć, Aleksandar Milosavljević, Jovan Radosavljević i Dušan  Jovančić postali su ekipni omladinski prvaci Jugoslavije. Na omladinskom prvenstvu Jugoslavije u igri parova Dragan Vučen i Dragoljub Suzić su 1982. godine u Somboru zauzeli treće mesto. U reprezentaciji Jugoslavije na Šampionatu sveta 1995. u Rumuniji boje Jugoslavije branio je Boban Maksimović. Pojedinačno Prvenstvo Srbije su osvajali Đuro Maljković, Aleksandar Acović, Dragolsav Miljković, Živorad Milutinović, Marko Topić, Dragan Vučen, Dragoljub Suzić, dok su  Acović i Mihajlović učestvovalii na pojedinačnom Prvenstvu Jugoslavije. U igri parova prva mesta su osvajali Topić, Mihajlović, Vučen, D. Suzić, Jeger, Lj Suzić i Maksimović. Na Prvenstvima Jugoslavije učestvovali su Mihajlović, Topić I LJ. Suzić, a 1979. godine su Topić i Mihajlović igrali i za seniorsku reprezantaciju Srbije.

Stanojević ističe da su u uspehe Rudara utkani entuzijazam i rad velikog broj članova, amaterskih radnika:

- Kuglaški savez Jugoslavije nagradio je najvišim priznanjem “Zlatnim čunjem” Đuru Maljkovića. Nekoliko igrača “Rudara” bili su najbolji u Opštini Požarevac kao sportisti godine. Klub je 1971. godine dobio Nagradu “15. oktobar” koje je najveće opštinsko priznanje. Takođe je dva puta proglašen za najbolji sportski kolektiv Opštine Požarevac.

Stanojevič je govorio i na TV Viminacium o kuglaškom sportu, uspesima i planovima Rudara istakavši da je ogroman problem što  muška ekipa  igra na kuglani van Kostolca, bez podrške domaćih navijača:

- Seniori su u Super ligi Srbije, ali smo domaćini u Kragujevcu jer je za ovaj, najviši,  rang takmičenja neophodna četvorostazna kuglana sa pločama. Prati nas ta zla kob da  nemamo krov nad glavom. Ranije smo igrali kao domaćini u Smederevu, Rumi,  Debeljači, Jagodini i Pančevu. Ženska ekipa se takmiči u  Prvoj ligi Srbije – grupa Centar i nastupa kao domaćin u Kostolcu. Ali, već od sledeće sezone i u ovom rangu, kao u saveznom, moraće da se igra na najsavremenijim kuglanama na pločama, kojih je sve više u Srbiji. S obzirom na uspehe i potencijale, Kostolac i „Rudar“ zaslužuju modernu kuglanu – zaključio je Zoran Stanojević.


Datum: 08.12.2017. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...