x

PSK „Balkan“ klub godine u visokogorstvu u Srbiji

PSK „Balkan“ klub godine u visokogorstvu u Srbiji
Planinarsko sportski klub „Balkan“ iz Beograda u 2017. godini osvojio je prvo mesto u Treking ligi Srbije, drugo mesto u Treking kupu Srbije, ima najviše ispenjanih vrhova iznad 4.000 metara i zaslužio je titulu najuspešnijeg kluba godine u visokogorstvu među planinarskim organizacijama u Srbiji.

U toku Sajma sporta u organizaciji Sportskog saveza Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Srbije na prigodnoj svečanosti Planinarskog saveza Srbije PSK „Balkan“ primio je priznanja za izuzetne rezultate. 

Sumirajući uspešnu godinu, predsednica kluba Milanka Arsić istakla je:
- Sve što smo postigli u ovoj godini, ozbiljnim radom i trudom, dovelo je do toga da imamo i najveći broj kategorisanih sportista, čak 11, pa smo i po tome prvi u Srbiji. Naš član, Slavenko Božić, učestvovao je u ekspediciji na Himalaje i ispeo se na Island pik 6.184 metara. U januaru smo organizovali uspon na najviši vrh Afrike – Kilimandžaro  kada se sedmoro  naših članova ispelo na Uhuru pik 5.985 metara. U julu smo uspešno sproveli uspon na Elburs u Iranu  i tada se četvoro naših planinara ispelo na Damavand 5.671 metar. Organizovali smo i takmičenje u Treking ligi Srbije i brojne  planinske trke na teritoriji Beograda.

Milanka Arsić posebno naglašava nastojanja PSK „Balkan“ da što više mladih uključi u aktivnosti kluba:
- U našim akcijama „Korakom do zdravlja“ u ovoj godini učestvovalo je više od 1.500 dečaka i devojčica do 12 godina starosti. Uspostavili smo kontakt sa osnovnim školama gde je planinarstvo uključeno u vannastavnu aktivnost, a preko 250 devojčica i dečaka  je učlanjeno u PSK „Balkan“. Svakog meseca za podmladak organizujemo po jednu jednodnevnu akciju, a do sada smo decu vodili na Avalu, Kosmaj, Frušku goru, Povlen, Maljen, Homoljske planine... 

O planovima u narednoj godini, Milanka Arsić kaže:
-  U 2018. godini organizujemo ekspediciju na Kilimandžaro, a planiramo i uspon na Atlas u Maroku i višednevnu visokogorsku akciju u Alpima. Bićemo organizatori prvog kola Treking lige Srbije, a nastavićemo i sa akcijama „Korakom do zdravlja“ sa željom da što više dece izvedemo u prirodu. Iduću godinu smatramo pripremnom za 2019. kada ćemo proslaviti deset godina rada kluba i organizovati nekoliko izuzetno atraktivnih akcija u visokogorstvu.  Neka to bude iznenađenje. -  rekla je na kraju Milanka Arasić, predsednica i osnivač PSK „Balkan“.

Datum: 05.12.2017. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...