x

Nikodijević: Beogradski maraton – sportski simbol grada

Nikodijević: Beogradski maraton – sportski simbol grada

Olimpijac Darko Živanović, naš najuspešniji maratonac u ovoj deceniji, zajedno sa mladim reprezentativcima Srbije na srednjim i dugim prugama, predvodiće u nedelju 4.000 učesnika „Beogradskih 21” i „Beogradskih 10”, odnosno trka na 21km i 10 km na 1. Beogradskom polumaratonu, a među njima biće i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, potvrdio je na susretu sa medijima u Svečanoj sali Skupštine Grada Beograda predsednik Skupštine Nikola Nikodijević.

– U ovih 30 godina Beogradski maraton je postao simbol i brend Beograda i zahvalni smo Dejanu Nikoliću i svima u Beogradskom maratonu što su uložili toliko rada, entuzijazma i ljubavi u njega. U Beogradu se organizuju svetska i evropska prvenstva, organizovali smo i Univerzijadu, a Beogradski maraton je tradicija, vraća se svake godine, a ovogodišnji rekordan broj učesnika – 7.000 maratonaca i polumaratonaca i 20.000 učesnika Trke zadovoljstva, gosti iz 70 zemalja sa svih kontinenata – pokazali su da se Beogradski maraton širi, da ima sve više pristalica i 1. Beogradski polumaraton je rezultat toga. Zbog radova na beogradskim saobraćajnicama 1. Beogradski polumaraton održaće se po nepovoljnim vremenskim uslovima, ali ubuduće održavaće se u mnogo lepšim – krajem septembra ili početkom oktobra – rekao je Nikola Nikodijević i pozvao Beograđane da uzmu učešće u nekoj od trka i da se prudruže gradonačelniku u polumaratonu ili njegovom zameniku u trci na 10 km, ili da izađu na ulice i kao gledaoci doprinesu prazničnoj trkačkoj atmosferi.

Vremensku prognozu i ovog puta dao je Nedeljko Todorović, meteorolog, koji „u nogama ima“ 25 Beogradskih maratona i koji će trčati i na „Beogradskih 21” po temperaturi od 1 stepen i po snegu. Ali, trčati po snegu lepše je nego trčati po kiši, a kape i rukavice se podrazumevaju, rekao je Todorović.

Snega se ne plaši ni Darko Živanović, olimpijac - maratonac kragujevačkog Radničkog.

– Srećan sam što ću učestvovati na 1. Beogradskom polumaratonu i tako dati svoj doprinos njegovoj premijeri. Trenutno sam u fazi bazičnih priprema za novu sezonu, ali deset poslednjih dana treninga prilagodio sam zahtevima učešća na ovom polumaratonu i spreman sam da dam sve od sebe, a trčanje u Beogradu je veliki izazov za sve nas atletičare. Siguran sam da će organizacija biti na najvišem nivou na šta nas je Beogradski maraton već navikao   – rekao je Živanović.

„Idea”, partner Beogradskog maratona kada je u pitanju tradicionalni maraton, a prihvatila je i ideju o polumaratonu.

– Beogradski maraton ima tradiciju dužu od tri decenije. Zato smo mi još na početku naše trkače avanture organizatorima rekli – dokazali ste da je Beograd grad vaših ideja. Sada smišljajte projekte i mi ćemo sa zadovoljstvom biti tu da vam pružimo podršku.


I evo nas. Posle 4 zajednička maratona, otišli smo korak napred. Stvaramo Prvi Beogradski polumaraton.

Nama je to zaista velika čast. Baš zbog ovakvih novih ideja mi ćemo i naredne dve godine biti uz ovaj tim.
Beogradski polumaraton ne čine samo trkači, nego i svi drugi učesnici bez čije pozitivne energije ni maratonci, a ni ceo događaj ne bi bili ovo što jesu. Zato pozivam sve ljubitelje sporta i zdravog života da nam se pridruže u nedelju, i da zajedno napravimo još jedan događaj za pamćenje. – rekao je Marko Vlahović, šef internih i eksternih komunikacija kompanije „Idea”.


    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Među zaduženim za širenje pozitivne energije najvažniji su Dragoljub Đuričić i njegovi bubnjari i Vladimir Đurić i njegovi „mornari”.

– Srećan sam što sam, godinu po godinu, postao deo Beogradskog maratona - najbolje i najzdravije manifestacije, ne samo u Beogradu već i u regionu. Na ovogodišnjem maratonu svirao sam bez pauze 4,20 časa, a rekord mi je 5,15 na prošlogodišnjem, a to je više o d 100.000 udaraca palicom. To mogu jer mi trkači daju snagu i ja svake godine čekam jednog učesnika koji ne dozvoljava ni na uzbrdici da guraju njegova kolica... Kada on prođe znam da sam obavio zadatak – objašnjava Dragoljub Đuričić.

– U organizaciji opštine Savski venac mi ćemo se nalaziti na Zelenom vencu da bi dali punu podršku učesnicima i gledaocima šireći pesmama energiju i vedrinu – obećao je Vladimir Đurić, podsetivši da je njegova himna Beogradskog maratona pre desetak godina na jednom forumu proglašena za najveseliju pesmu na ex-yu prostorima.

Debitant u maratonskom „poslu” je glumac Bojan Perić.

– Zahvalan sam na pozivu da učestvujem na 1. Beogradskom polumaratonu. Odrastao sam u Beogradu i zato imam veliko poštovanje za Beogradski maraton. Zbog zdravlja sam pre desetak godina počeo da trčim i, bez obzira na to što su me na prvom treningu zaustavili policajci i pitali od koga bežim, nastavio sam sa tim aktivnostima. Trčati u Beogradu je tada bilo neobično, a u međuvremenu, trkački pokret je zaživeo i sada trkače viđamo svugde po gradu. Inače mislim da je za čoveka vrhunac njegove aktivnosti u životu da napiše knjigu i istrči maraton. Mislim da ću biti spreman za Beogradskih 10, a na proleće ću pokušati da trčim polumaraton – rekao je popularni glumac.

Svi koji žele da se posvete maratonskom trčanju mogu da računaju na pomoć i podršku profesora i studenata Više sportske i zdravstvene škole.

– Za 1. Beogradski polumaraton, zajedno sa Beogradskim maratonom, pripremili smo besplatan sistem obuke koji se sastojao iz osmonedeljnog treninga za sve zainteresovane, održali smo i dva javna časa trčanja, prvi da bi testirali stanje fizičke pripremljenosti svih budućih trkača, a drugi da bi proverili učinak osmonedeljnog treninga i mogu da kažem da svi koji su obavili ceo proces mogu da računaju da će pretrčati stazu za koju su se pripremali – rekao je Branko Bošković, zamenik direktora Visoke sportske i zdravstvene škole, poznati maratonac i trener, i najavio da će profesori i studenti ove visokoškolske ustanove biti među 4.000 prijavljenih učesnika ali i da će podržati rad poslednje okrepne stanice.

– Posebno smo zahvalni upravi Grada Beograda na kontinuiranoj i izvanrednoj podršci jer bez takve saradnje ne bi bilo ni ovakvih dobro organizovanih događaja. Ubeđeni smo da ćemo ovu saradnju nastaviti i u budućnosti sa Gradom Beogradom i mnogim drugim institucijama i pojedincima koji su prethodne tri decenije dali svoj značajan doprinos da Beogradski maraton postane simbol Grada Beograda, a verujemo da će se to dogoditi i sa Beogradskim polumaratonom. – zaključio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

Datum: 01.12.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...