x

Izvršni komitet ISSF predlaže nove promene pravila i kalendara

Izvršni komitet ISSF predlaže nove promene pravila i kalendara

Izvršni komitet Svetske streljačke federacije (ISSF) je na sastanku u Minhenu doneo nekoliko važnih odluka i predloga vezanih za nove promene kako u kalendaru, tako i u pravilima streljaštva.


Kako je navedeno u saopštenju, IK je posle gotovo godinu dana diskusije i analiza odlučio da predloži da se izjednači dužina trajanja kvalifikacija za muškarce i žene, tako što će se povećati broj serija u kvalifikacijama za dame.


Po aktuelnim pravilima muškarci u kvalifikacijama vazdušnim oružjem ispaljuju 60, a žene 40 dijabola. Nadmetanje MK puškom iz trostava za dame uključuje 60 hitaca u kvalifikacijama, dva puta manje nego kod muškaraca...


Pravila miksa vazdušnom puškom, pištoljem i u trapu, koja su letos dobila status olimpijskih disciplina, još nisu utvrđena. Izvršni komitet ISSF preporučuje da se finala mešovitih parova ubuduće održavaju po sistemu „neprekidne eliminacije“. Detalji predloga nisu navedeni u saopštenju. Podsetimo, nedavno na finalu SK u Nju Delhiju testirana su finala po sistemu ispadanja (kao i u pojedinačnim disciplinama). Na Evropskim prvenstvima miks je u zvaničan program uveden 2016, a sistem nadmetanja se mnogo razlikovao od pojedinačnih disciplina. Posle kvalifikacija i polufinala, ekipe su se u direktnim duelima borili za zlato, osnosno bronzu.


Predlozi novih pravila biće prosleđeni Administraivnom savetu ISSF na konačno odobrenje.


Promenjen je ranije sastavljen predlog sistema raspodele kvota za Olimpijske igre 2020, koji će ISSF proslediti Međunarodnom olimpijskom komitetu. Očekuje se da će MOK odluku konačnu doneti u februaru.  Izvršni komitet najavljuje da predloženi sistem uključuje i raspodelu određenog broja kvota na osnovu svetskih rang listi. Do sada su strelci „vizu“ za OI mogli da obezbede samo na velikim svetskim takmičenjima i kontinentalnim prvenstvima. Po predlogu Izvršnog komiteta,  prvo kvalifikaciono takmičenje za OI 2020. bilo bi Svetsko prvenstvo u Čangvonu (31. avgust – 14. septembar 2018). Na olimpijskom streljačkom turniru 2020. će učestvovati 180 muškaraca i 180 žena.


Tajnim glasanjem IK je odlučio da se finalni turnir Svetskog kupa organizuje svake druge, a ne svake godine. Tehnički komitet će uskoro razmotriti i novi sistem kvalifikacija za finale SK.


S druge strane, Izvršni komitet će Generalnoj skupštini ISSF, koja će se sastati u novembru 2018, predložiti da se Svetska prvenstva umesto svake četvrte održavaju svake druge godine. Naizmenično, svake druge godine bi se priređivali i juniorski šampionati planete, pa bi tako u kalendaru svake godine bio jedan šampionat planete. Po sadašnjem sistemu Svetska prvenstva, u svim disciplinama za seniore i za juniore  su organizovana jednom u četiri godine (parnim, neolimpijskim godinama). Prvo SP samo za juniore održano je pre pet meseci u Zulu (Nemačka).


Datum: 09.11.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...