x

Počinje superligaška trka, u najavi mnogo neizvesnosti i uzbuđenja

Počinje superligaška trka, u najavi mnogo neizvesnosti i uzbuđenja

Ovog vikenda počinje superligaška trka za kuglaše i kuglašice. Titule brane Beograd (kuglaši) i SPC Vojvodina (kuglašice), novajlije u ligama su kod kuglaša  Rudar iz Kostolca i Spartak 024 (Subotica) i kod kuglašica Alimenta (Novi Sad) i Jagodina. Prošle godine superligaši, kuglaši zrenjaninskog Banata i kruševakog Car Lazara, kao i kuglašice kostolačkog Rudara i beogradskog EDB prešli su u Prvu ligu Srbije (Centar i Vojvodina).

Superligaško društvo kod kuglaša pretrpelo je u letnjem prelaznom roku dosta izmena, tako da se očekuje neizvesna trka u kojoj čak pet klubva može na sam vrh, a pet klubova će se boriti za opstanak.

Beograd je ostao bez četiri bivša i sadašnja  reprezentativca (Simijonović i Vlajkov otišli su u  redove austrijskog šampiona Veselog iz Nojmarkta, Juhas je prešao u Spartak 024,  nekadašnji svetski šampion Jovan Ćalić je otišao u Segedin), ali  je doveo nekadašeg državnog prvaka i internacionalca Željka Miličevića (iz Tehnohemija)  i iskusnog, prekaljenog borca, Nikolu Popovića (iz novosadske Vojvodine).

Partizan je doveo čak petoricu igrača i stvorio tim za respekt. Ekipu će predvoditi član šamšionske ekipe Srbije sa SP u maju u Detenhajmu Milan Jovetić (prešao iz Korduna). Predsednik Zoran Dragović je najavio  šampionske ambicije…

“Dečiji vrtić” Crvene zvezde  je najmlađa i najambicioznija ekipa u ligi  i ostala je samo bez juniorskog reprezentativca Marka Antića, koji je otišao u Radnički iz Novog Sada.

Metalac i Kragujevac su, manje više, sačuvali sastave iz prošlog šampionata  kada su bili četvrti, odnosno peti. Iz Kragujevca je u Čačak otišao Pantić. Jedinstvo iz Novog Bečeja  je ostalo bez mladog repezentaivca Norberta Ernješija (otišao u Sgedin), ali je dovelo talentovanog Adriana Lončarevića (iz Eđšega).

Novosadski Radnički igraće bez Cimeše i Bajića (otišli u Partizan) i Gajina (otišao u Kristal), dok je prošle godine vicešampion Kordun iz Kljajićeva najviše oslabljen odlaskom Jovetića i Milana Trkulje u redove crno belih.

Spartak 024 ostao je bez mladog reprezentativca Alena Kujundžića (otišao u splitski Mertojak) i Popova (prešao u Partizan). Rudar iz Kostolca, prvak Prve lige Srbije - Centar sa istim kuglašima koji su izborili superligaški status ulazi i u novi šampionat.

Derbi prvog kola je Kragujevac – Partizan i to je  veliki ispit crno - bele čete koju ove sezone  vodi nekadašnji  selektor reprezentacije Jugoslavije Branko Bezbradica.

Kod kuglašica, samo je šampion SPC Vojvodina sačuvala ekipu od prošle godine. Vicešampion Kristal je dolaskom Maje Đukić, reprezentaivke novosadskog Radničkog, istakao šampionske ambicije, iako je ostao bez reprezentativka Zorice Barać (otišla u austrijski Post).

Pobednik Kupa Srbije i novajlija u superligaškom društvu,  novosadska Alimenta, dovela je mladu reprezentativku Kristinu Ljubenković, dok je treći tim prošlog prvenstva Srem iz Rume jači za prvotimku beogradskog EDB Anu Marton. Novosadski Radnički, četvrti tim minulog šampionata, osvežio je tim  nekadašnjim juniorskim reprezentativkama Ninom i Tijanom Kaćanski.

U redove novog superligaša Jagodine su došle dve mlade igračice Kristina Trošić i Ivana Arsić (iz Rudara, Kostolac). Četvrtoplasirani i petoplasirani timovi u prošlom prvenstvu novosadska Bačka (lane se zvala Džambo invest) i zrenjaninski Banat, u prvenstvene okršaje ulaze starim sastavima. Nekadašnja reprezentativka i višestruka državna šampionka Nataša Savić iz porodičnih razloga ove godine neće moči da igra za Apatin.

I kod kuglašica je pola – pola, pet timova će se boriti za prva tri mesta, drugih pet za opstanak. U prvom kolu, tri  meča privlače pažnju: Singidunum – SPC Vojvodina na Banjici, gradski derbi u Zrenjaninu Kristal – Banat i u Novom Sadu Radnički i Srem.

U prvom kolu Super lige Srbije 9. i 10. septembra sastaju se – kuglaši: Crvena zvezda – Radnički (Novi Sad), Beograd - Kordun (Kljajićevo), Spartak 024 (Subotica) - Jedinstvo (Novi Bečej), Kragujevac – Partizan i Rudar (Kostolac) – Metalac (Gornji Milanovac). Crvena zvezda, Partizan i Beograd domaćini su na Banjici, Spartak 024 i Jedinstvo u “Funk areni” u Bačkoj Topoli, Kragujevac, Metalac i Rudar u Kragujevcu, Kordun u Kljajićevu, Radnički  na novosadskom Spensu.

Kuglašice, prvo kolo: Singidunum (Beograd) - SPC Vojvodina (Novi Sad), Alimenta  (Novi Sad) - Jagodina, Kristal (Zrenjanin) - Banat (Zrenjanin), Apatin - Bačka (Novi Sad),  Radnički (Novi Sad) - Srem (Ruma). Singidinum igra na Banjici, SPC Vojvodina na Sajmištu u Novom Sadu, Radnički, Bačka i Alimenta na Spensu, Banat na svojoj kuglani, Kristal na svojoj kuglani, Jagodina u Kragujevcu.

Datum: 09.09.2017. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...