x

Tri odličja na turniru Svetskog juniorskog kupa u Aradu

Tri odličja na turniru Svetskog juniorskog kupa u Aradu

Srpski badminton nastavio je niz sjajnih rezultata na međunarodnoj sceni. Na turniru Svetskog juniorskog kupa, Romanian Junior 2017, koji je od 1. do 3. septembra održan u Aradu, izlivena su rekordna tri odličja. Najmlađi članovi našeg tima u Rumuniji, Sergej Lukić i Marija Sudimac, osvojili su vicešampionsku titulu u mešovitim parovima i tako došli do svog prvog odličja na turniru ove kategorije. U finalu su posle velike borbe u tri seta poraženi od drugih nosioca, Slovenaca Gaspera Kriveca i Petre Polanc (2:1). Prethodno, supertalentovani srpski igrači su u prvom kolu savladali domaću kombinaciju Mihnea Kraciun, Loredana Lungu (2:0), dok su im u četvrtfinalu pobedu bez borbe predali Hrvati Josip Meglić i Inga Sadaić. U polufinalu bili su bolji od bugarskih takmičara Ilijana Stojnova i Marije Delčeve (2:1). Lukić je u Aradu prograbio i zlato u muškom dublu u kojem je nastupio sa Bugarinom Stojnovim. Njih dvojica su u drugom kolu savladali Portugalce Čanga i Mendesa (2:0), u četvrtfinalu su uzeli meru Slovencima Gasperu Krivecu i Gregu Šuštaru (2:0), a u polufinalu očitali lekciju još jednom slovanačkom paru, Klemenu Lesničaru i Domenu Lonzariču (2:0). U borbi za najsjajnije odličje pobedili su Slovake Andreja Antošku i Jakuba Horaka (2:1).


“Prvi put mi je pošlo za rukom da se popnem na postolje na turniru ovog uzrasta i ranga, a posebno sam srećan što sam u Aradu došao do dva odličja. Bugarin Stojnov i ja smo tokom celog turnira igrali na visokom nivou, maksimalno motivisani i koncentrisani i na kraju smo zasluženo stigli do trofeja. U finalu mešovitih dublova Sudimčeva i ja nismo uspeli da ponovimo briljantnu partiju iz polufiunala u kojem smo izbacili prve nosioce. Imali smo padove tokom meča i rivali su to iskoristili. Bez obzira na to i srebro je za nas ogroman uspeh”, kazao je Sergej Lukić.


Za treće odličje u Rumuniji pobrinuo se Luka Milić. Naš reprezentativac stigao je do bronze u muškom singlu, u kojem je bio peti nosilac, izgubivši u polufinalu od Francuza Arnoa Merklea (2:0). Do okršaja za finale Milić je nanizao tri pobede. U drugom kolu savladao je Bugarina Denisa Marinova (2:0), u trećem Hrvata Luku Bana (2:0), a u četvrtfinalu Slovenca Grega Šuštara (2:0). U istoj konkurenciji Lukić je poražen u osmini finala od Francuza Hrista Popova (2:0), prethodno savladavši Slovenca Teja Kolara (2:0), dok su Mateja Manić i Nenad Milošević zaustavljeni u prvom kolu od Slovaka Adama Horaka (2:1), odnosno njegovog sunarodnika Andreja Antoške (2:1). Manić i Milošević su stali na korak od medalje u muškom dublu budući da su u borbi za polufinale izgubili od potonjih osvajača srebra, Antoške i Horaka (2:0), prethodno savladavši Rumune Paula Harangusa i Viktora Zarzua (2:0). Istu sudbinu doživela je i Sudimčeva u ženskom dublu, gde joj je partnerka bila reprezentativka Hrvatske Inga Sadaić. Njih dve su, zbog povrede Hrvatice, bez borbe predale meč četvrtfinala Mađarici Vivijen Šandorhazi i Čehinji Terezi Švabikovoj. U ženskom singlu Sudimčeva je u prvom kolu pobedila domaću takmičarku Denisu Stemate (2:0), dok je u drugom poražena od Bugarke Marije Delčeve (2:1).


“Srpski badminton je posle sjajnih partija na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Novom Sadu i u Rumuniji pokazao kvalitet svog podmlatka. Svi igrači su u svakom meču pružili svoj maksimum, što je na kraju rezultiralo sjajnim skorom od tri odličja. Lukić i Sudmčeva su odlično odigrali u misku tokom čitavog turnira i samo ih je manjak sreće sputao na putu ka zlatu. Lukiću i Bugrainu Stojnovu su se potom složile sve kockice u finalu muškog dubla i stigao je do zlata. I pored povrede Milić je bio sjajan osvojivši bronzu u singlu, a i Manić i Milošević su, takođe, bili na visokom nivou. Sve u svemu ovo je rezultat dobrog rada tokom leta na tri trening kampa na kojima je odigrano pregršt sparing mečeva. Pred put u Rumuniju cilj nam je bila barem jedna medalja, tako da smo ovim skorom premašili sva očekivanja”, istakao je trener Igor Šešić.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog badminton tima na turniru u Rumuniji.


Datum: 04.09.2017. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...