x

Jevremoviću zlato i bronza, Erdeljanu srebro na međunarodnom kampu u Vrbasu

Jevremoviću zlato i bronza, Erdeljanu srebro na međunarodnom kampu u Vrbasu

Pionirski reprezentativac Srbije kuglaš  kruševačkog Car Lazara Ilija Jevremović osvojio je prvo mesto  u disciplini sprint u kampu Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva klasik (VNBA NBC klasik) koji  se do 5. avgusta održava u Vrbasu.

U disciplini miks  Helena Mervartova (Češka) i Marko Erdeljan (Srbija) su se okitili srebrom, a Jevremović je sa Mihaelom Provaznikovom iz Češke osvojio bronzanu medalju.

U finalu sprinta protiv Slovenca Tine Vidmara, Jevremović je poveo u setovima (99:91). U drugom setu  bilo je 91:91  pa se za pobedu u setu razgravalo sa po jednom „zlatnom kuglom“. Slovenac je odigrao prvi i srušio četiri čunja, Jevremović je, potom, oborio pet i slavio! Bronzane medalje su  pripale Ladislavu Hetslu (Češka) koga je u polufinalu eliminisao Jevremović sa 2:0 (89:84, 109:71) i Filipu Mikulaštiku (Češka) koga je, takođe sa 2:0, u polufinalu izbacio Vidmar. Mikulaštik je pre toga eliminisao u četvrtfinalu sa 2:0 u setovima (95:75, 112:103)  našeg Marka Erdeljana i sa 112 čunjeva u tom meču postavio najbolji rezultat u setu na takmičenju kuglaških nada. Zoran Beracka treći srpski polaznik kampa bio je slobodan u prvom kolu, ali ga je u osmini finala eliminisao  Jevremović sa 2:0 (85:76, 92:85).

U miksu, Mihaela Provaznikova i Ilija Jevremović izgubili su u polufinalu  posle „zlatnih kugli“ od, kasnije, pobedničkog para Iris Zoran (Slovenija) – Ondrej Stranski (Češka). U setovima je bilo  1:1 (119:124, 129:119) pa su odlučivale dve „zlatne kugle“. Provaznikova i Jevremović su oborili 11 čunjeva, Zoran i Stranski 12 i prošli u finale gde su bili bolji, takođe posle „zlatnih kugli“ (13:12) od Helene Mervartove i Marka Erdeljana (Srbija).  U setovima je bilo 132:130, 143:144. Bronzanim medaljama okitili su se  Sara Rovtar (Slovenija) i Ladislav Hetcl (Češka) i Provaznikova i  Jevremović.

U sprintu za devojčice, ni jedna od tri srpske takmičarke (Renata Bodo, Ena Grubor i Kristina Trošić)  nije se umešala u borbu za medalje.  Sara Rovtvar (Slovenija), koja je u prvom kolu eliminisala našu Renatu Bodo, osvojila je zlato,  pobedivši Helenu Mervartovu iz Češke u finalu sa  2:0. Bronze su pripale Nađi Poliakovoj (Slovačka) i  Iris Zoran (Slovenija).  Rovtar je u polufinalu eliminisala Zoran na „zlatne kugle“ (18:17), dok je Mervartova  bila bolja od Poliakove sa 2:0 u setovima.

- Ovo je bolja generacija nego lane-  prva je ocena Miloša Ponjavića, doskorašnjeg selektora seniorske reprezentacije Srbije, četvorostrukih šampiona sveta koji je na  čelu trenerskog tima u kampu u kome su još i Eva Kotilova (Češka), Iztok Kovač (Slovenija), Ondrej Kiselica i Marian Benicki (obijica Slovačka) i selktor juniorske reprezentacije Srbije, četvorostrukih uzastopnih prvaka sveta, Vojko Pavlović – Po fizičkoj pripremljenosti i širkoj sporskoj kulturi odskaču  polaznici iz Češke i  Slovenije.

To se pokazalo u rezultatima, Češka i Slovenija su osvojile najviše rofeja, slede Srbija i Slovačka. Medalja polaznicma kampa uručio je koordinator programa kampa Jirži Jančalek (Češka), potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva klasik (NBC klasik) zadužen za mlađe kategorije.

Rad u kampu pratili su i predsednik Međuanarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (NBC klasik) Klaus Bart, predsednik KS Srbije Uroš Dragojlović,  referent za marketing u NBC klasik istaknuti slovenački kuglaški radnik Franc Gornik kao i Jovan Kerečki  kuglaš Crvene zvezde i velika mecena kuglaškog sporta u Srbije, koji će, na predlog Barta, biti  kooptiran u Komisiju za marketing NBC – klasik.

Do završetka kampa u kome je 18 polaznika (15 devojčica i 13 dečaka) iz Slovenije, Češke, Slovake i Srbije, odigraće se i takmičenje u disciplini  pojedinačno klasik koja će se sa rezultatom  iz ekipnog takmičenja pet grupa, računati i za medalje u kombinaciji. Očekuje se i dolazak i drugog potpredsednika  NBC – klasik, mađarskog sportskog zvaničnika Ferenca Karšaija iz Segedina.


Datum: 04.08.2017. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...