x

Osmi međunarodni festival joge - Srbija 2017

Osmi međunarodni festival joge - Srbija 2017 Autor fotografije: Dragan Skorić / Savremenisport.com

8. Međunarodni festival joge - Srbija održaće se u subotu i nedelju, 05. i 06. avgusta 2017. godine, na Adi Ciganliji u Beogradu, u organizaciji Joga saveza Srbije, u saradnji sa Beogradskim joga savezom i Vojvođanskim joga savezom, a pod pokroviteljstvom Evropske joga federacjie.


Međunarodni festival joge - Srbija 2017, koji će okupiti predstavnike različitih joga škola iz čitavog sveta, održaće se na beogradskoj Adi, na podijumu sa tribinama (ispred restorana Jezero) 5. i 6. avgusta sa početkom u 18,00 časova. Za sve zainteresovane građane ulaz na festival joge je slobodan.

 

Posebna pažnja na festivalu joge biće pridata prezentaciji trenutno najpopularnijeg stila joge u svetu ART JOGE SIMILIRIS, koju će predstaviti revijalni sastav Art joge Joga saveza Srbije. Joga filozofija podstiče kreiranje zdravog životnog stila koji se ogleda u negovanju i oplemenjivanju svakodnevice. Joga preporučuje svakodnevnu negu telesnog zdravlja joga asanama (položajima), tehnikama disanja (pranajama), tehnikama koncentracije, tehnikama relaksacije, ali i negu emocionalne, intelektualne i socijalne dimenzije života.

 

Danas su joga tehnike važne u zdravstvenoj prevenciji, kao i rehabilitaciji. Prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi, usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

 

U Srbiji joga praksa je obuhvaćena zakonskim propisima o sportu ali i u zakonskim aktima koji je opredeljuju kao pomoćnu zdravstvenu metodu. U drugim evropskim zemljama, osim ovih određenja, joga se prepoznaje kao svojevrstan kulturološki fenomen pa ministarstva kulture delove joga prakse prepoznaju kao svojevrsne programe kulturne animacije.

 

Joga savez Srbije

Joga savez Srbije je nadležni nacionalni  savez  za oblast joge u Srbiji. Osnovan sa ciljem podizanja kvaliteta joga prakse u našoj zemlji. Redovan je član Sportskog saveza Srbije, Evropske i Svetske Joga Federacije.

Program edukacije joga instruktora Joga savez Srbije je akreditovao u nadležnom ministarstvu Republike Srbije i akreditacionom telu Evropske joga federacije.

Joga savez Srbije teži da obezbedi na najvišem akademskom nivou verifikaciju doprinosa praktikovanja joge, da predstavi jogu kao disciplinu koja oplemenjuje životnu svakodnevicu i sve sfere života.


Datum: 02.08.2017. Autor: Milica Zorić

PROČITAJTE JOŠ...