x

Trio pištoljem „probija led“ na Evropskom prvenstvu u Bakuu

Trio pištoljem „probija led“ na Evropskom prvenstvu u Bakuu

U glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu okupili su se najbolji strelci Starog kontinenta. U subotu počinju takmičenja na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem (na 25-metarskom i 50-metarskom strelištu), u gađanju glinenih golubova i u disciplinama na 300-metarskom strelištu. Šampionat u Bakuu traje do 4. avgusta, a discipline MK oružjem u kojima učestvuju srpski strelci na programu su od 22. do 28. jula.


Srbiju predstavlja 18 strelaca, a prvi na vatrenu liniju izlaze takmičari MK pištoljem slobodnog izbora: Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov.Sva trojica su ove sezone postizali vrlo dobre rezltate.U Svetskom kupu Grgić se u Minhenu okitio bronzom malokalibarskim pištoljem, a Mikec je istim oružjem došao do medalje istog sjaja na SK u Gabali, gradiću u Azerbejdžanu, oko 200 kilometara udaljenom od Bakua.


Poslednja provera naših reprezentativaca pred Baku bilo je Prvenstvo Srbije u Novom Sadu, na kome su sva trojica postigli odlične rezultate. Duško Petrov je pobedio postavivši nov državni rekord finala 237,3 kruga, što je daleko bolje od važećeg svetskog rekorda po novim pravilima Đingoh Đina iz Južne Koreje (230,5). Bolje od svetskog rekorda (koji se na nacionalnim takmičenjima ne priznaju) gađao je i drugoplasirani Dimitrije Grgić (235,3).


Rezultati u Novom Sadu su postignuti u idealnim vremenskim uslovima, a pitanje je da li će tako biti u Bakuu, na vrlo modernom, ali i vetrovitom strelištu.


Posle današnjeg, prvog zvaničnog treninga uoči EP, Srećko Pejović, sportski direktor reprezentacije, kaže:


–Uslovi za takmičenje su za sada odlični. Duva vetar, ali može se kontrolisati.


Strelci se na evropskim prvenstvima bore kako za pojedinačni, tako i za ekipni plasman, a uoči prvog takmičarskog dana Pejović navodi:


–Na osnovu dosadašnjeg kretanja rezultata u sezoni, muški seniorski sastav pištoljem nam je  

trenutno najjača ekipa .


Strelište u Bakuu nije nepoznanica srpskim strelcima, na njemu su gađali i na Evropskim igrama 2015, kad je Damir Mikec osvojio zlato vazdušnim i MK pištoljem, a  prošle godine u glavnom gradu Azerbejdžana je održan i jedan Svetski kup.


Uz trojicu strelaca pištoljem, u Bakuu je i naša muška ekipa puškom, koja startuje u nedelju, a u subotu treba da stigne i drugi deo srpskog nacionalnog tima.


Prethodno EP održano je u Mariboru 2015. godine, tada je Ivana Maksimović osvojila zlato u trostavu (3 puta 20 metaka), juniorke su istim oružjem osvojile ekipnu titulu. U muškom trostavu (3 puta 40 metaka) juniori su ekipno bili drugi.


Seniorski tim Srbije za EP u Bakuu

Puška (trostav 3 puta 40 metaka i  60 metaka ležeći), seniori: Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić (obojica „Čika Mata“, Kragujevac), Milenko Sebić (Crvena zvezda).

Puška (trostav 3 puta 20 metaka i  60 metaka ležeći), seniorke: Ivana Anđušić Maksimović (Akademija Maksimović), Andrea Arsović (Partizan), Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće)

Pištolj slobodnog izbora, seniori: Dimitrije Grgić (Akademac, Beograd), Damir Mikec (Policajac, Beograd), Duško Petrov („Aleksa Dejović“, Užice).

Sportski pištolj seniorke: Zorana Arunović (Crvena zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Jasmina Milovanović (Smederevo).


Juniorski tim Srbije za EP u Bakuu

Puška (trostav 3 puta 40 metaka i 60 metaka ležeći), juniori: Lazar Kovačević (Jagodina 92), Stevan Jovanović („Čika Mata“, Kragujevac), Veljko Ilić (Smederevo).

Puška (trostav 3 puta 20 metaka i  60 metaka ležeći), juniorke: Milica Babić (Pobednik, Beograd), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Nevena Armuš („Čika Mata“, Kragujevac).


Stručni štab: Srećko Pejović (šef stručnog štaba), Dragan Donević, Goran Maksimović (treneri za pušku), Jasna Šekarić, Goran Mikec i Jelena Arunović (treneri za pištolj), Marijana Novaković (trener za juniorske ekipe).



UZAK FILTER DO BUENOS AJRESA

U Bakuu će biti održane evropske kvalifikacije za Olimpijske igre mladih, koje će naredne godine biti održane u Buenos Ajresu. Put do Argentine nije nimalo lak, jer će samo prva tri strelca u svakoj disciplini u Bakuu izboriti kvotu za Olimpijske igre mladih.


Subota je rezervisana za takmičenje juniora. Srbiju predstavljaju trojica strelaca vazdušnom puškom: Veljko Ilić (Smederevo), Đorđe Savić (Oko sokolovo, Kosjerić).


- Prema onome što sam video na današnjem treningu favoriti su Rusi i Mađari. Naši dečaci se nalaze u krugu onih koji će se boriti za ulazak u finale. Strelište za vazdušno oružje je izvanredno, nadam se dobrom nastupu naših dečaka - poručio je Pejović.


Juniorke će se takmičiti 28. jula. Ni u ženskoj konkurenciji nećemo imati takmičarke pištoljem. Za Buenos Aires će se vazdušnom puškom boriti tri imenjakinje: Marija Malić, Marija Kolarević (obe Jedinstvo Stara Pazova), Marija Zavišić (Policajac, Beograd

Datum: 21.07.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...