U Plovdiv s istom željom, a s različitim ciljevima

Odbrojavanje je odavno počelo. Još dva dana su ostala do početka Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine na kojem će se u Plovdivu od srede, 19. jula 2017, do nedelje, 23. jula, ogledati najboljih 845 veslača i veslačica iz 54 zemlje. Među njima će biti i jedanaestoro reprezentativaca Srbije koji će veslati u pet čamaca. Sa svojim trenerima u ponedeljak su otputovali u Bugarsku gde će imati dan-dva da opipaju stazu, utegnu čamce i obave poslednje pripreme pred start kvalifikacionih trka. Svi oni su pred početak prvenstva imali istu želju – da još jednom na najbolji način prezentuju srpsko veslanje na velikoj svetskoj sceni. S druge strane rezultatski ciljevi im će se razlikovati.

U skifu za lake veslače nastupiće Nikola Selaković koji će se u Plovdivu vratiti na veliku reprezentativnu scenu posle tri godine pauze i nastupa u četvercu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Varezeu 2014. Najmlađi osvajač seniorskog evropskog odličja, koje je sa samo 17 godina prigrabio bronzu u četvercu bez kormilara za lake veslače na Evropskom prvenstvu za seniore u Varezeu 2012, u Plovdivu će “upisati” svoj prvi nastup u skifu na nekom velikom takmičenju. Ujedno ovo će mu biti oproštajno svetsko prvenstvo za mlađe seniore.

– S obzirom da je u skifu za lake veslače prijavljeno čak 34 čamaca očekujem me pet trka što do sada koje nikada nisam iskusio na nekom velikom takmičenju. U završnim pripremam sam pokazao da mogu da razvijem velike brzine u ovom čamcu, ali mi nedostaje kontinuitet, što i ne čudi budući da smo prošle godine zbog povrede napravio šestomesečnu pauzu, a vratio se treninzima u januaru. Sve u svemu potrudiću se da u svojoj trci pošteno oznojim rivale i da pružim svoj trenutni maksimum, a videćemo na licu mesta za koji plasman trenutno vredim. Skif je jedno sasvim novo iskustvo za mene. Ove godine je bio plan da veslam u četvercu bez kormilara, ali sam zbog alergije ispao iz ovog čamca pred regatu na Bledu. Trener Smiljanić i ja smo pred Izbornu regatu vagali u kom skifu da nastupim, a konačna odluka je bila da to bude u lakom s obzirom da sam na granici s kilažom. U prvoj izbornoj trci na Srebrnom jezeru imao sam mali kiks, ali sam u drugoj pokazao svoje pravo lice i domogao se norme za Plovdiv – istakao je Nikola Selaković, štorker osmerca Instituta tehnologije na Floridi na kojem je stigao do treće godine građevine.

Prošlogodišnji juniori i debitanti na svetskim prvenstvima za seniore B, Đorđe Urukalo i Dimitrije Iboričić, veslaće u dubl skulu gde je prijavljeno 22 posada. Po rečima štrokera ovoga čamaca, Ibročića, velika mu je čast što će biti u sastavu Srbije na ovom takmičenju.

– Ovo nam je prva godina seniorskog staža i presrećni smo samom činjenicom da smo uspeli da se plasiramo na šampionat. Na taj način smo i Urukalo i ja napravili dobar početni korak u ovoj konkurenciji koja je, pokazalo se mnogo puta ranije, može da bude prelomna kada je cela veslačka karijera u pitanju. Ovu godinu i ovo takmičenje doživljamo i kao zamajac i odskočnu dasku za neke ozbiljnije rezultate dogodine, tim pre što je iza obojice relativno kratak veslački staž, pa samim tim postoji još mnogo prostora za napredak. Bez obzira na to u Plovdiv putujemo sa velikim samopouzdanjem potkrepljenim činjenicom da smo odlično radili i mnogo naredovali u prethodnom periodu. Na regati na Bledu smo imali direktne duele sa veslačima iz Slovenije, Mađarske i Bugarske, koji će nastupiti u Plovdivu. U tim trkama smo videli da možemo da se ravnopravno nosimo sa njima, iako nas u Bugarskoj očekuje najjača moguća konkurencija, budući da će nastupiti sve veslače velesile. Prva meta nam je plasman u polufinale. Ukoliko je pogodimo bili bismo makismalno rasterećeni i možda bismo mogli da razmišljamo o nekim višim ciljevima – kazao je Ibročić koga „s klupe“ predvodi otac Petar, inače prvi čovek struke u Danubiusu 1885 – Na treninzima otac i ja imamo potpuno profesionalan odnos, istovetan onom koji imaju svi treneri sa svojim veslačima. Ipak, prednost toga što mi je otac i trener jeste u činjenici da se bolje razumemo, lakše menjamo informacije, što samim tim doprinosi opuštenijoj atsmoferi u ekipi.

Poput Selakovića, Viktor Pivač i Martin Mačković će se u Plovdivu oprostiti od konkurencije mlađih seniora. Duo supertalentovani naših veslača, koji su juniorsku karijeru završili 2013. evropskim zlatom i svetskom bronzom u osmercu, svoj ogroman potencijal nastavili su da demonstriraju i u konkurenciji mlađih seniora, doduše u dvojcu bez kormilara. U ovom čamcu osvojili su bronze na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine u Varezeu 201. i Plovdivu 2015, te zlato na planetranom šampionatu za mlađe seniore u Roterdamu prošle godine. Sjajnim uspesima u proteklom periodu treba dodati i bronzu na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu 2015, u dvojcu sa kormilarom Lukom Mladenovićem.

– Želimo u Plovdivu da odbranimo svetski tron koji smo osvojili lane u Roterdamu, iako smo svesni da će biti mnogo teško. Među 16 čamaca, biće nekoliko izuzetno jakih posada. Ipak, mislim da će nam Rumuni Tiganesku i Paskari, koji su na nedavnom Svetskom kupu u Lucernu osvojili visoko četvrto mesto, biti glavni konkurenti za zlato. S druge strane i nas dvojica smo napredovali u odnosu na 2016. Za razliku od nekih prethodnih godina, kada nam je po povratku iz Amerike bilo potrebno mnogo vremena da se usaglasimo u čamcu, ovoga puta to smo uradili znatno brže. Poklopili smo se gotovo odmah po sedanju u dvojac i brzo smo mogli da hvatamo brzine – „podvukao“ je Viktor Pivač kome je ostala još godina da završi studije na Univerzitetu Vašington sa kojim je ove godine postao prvak Amerike u drugom osmercu – I Mačković, koji studira na Berkliju, i ja naredne godine zavšavamo studije. Plan je da se vratimo u Srbiju i da pokušamo da se borimo za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Ceo sastav srpskog teškog četverca u Plovdivu će debitovati na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine. Štorker ovog čamca, Damjan Lazić, lane je do srebra na Evropskom prvenstvu za juniore u Trakaiju predvodio srpski četverac sa kormilarom u kojem je iz ovogodišnjeg teškog četverca veslao i Vanja Obradović. Pored njih dvojce u Plovdivu će u našoj najvećoj posadi nastupiti i Aleksandar Beđik, koji se ove godine oprašta od konkurencije mlađih seniora, i godinu dana mlađi Igor Đerić.

– Došao je trenutak da se oprobamo sa najboljih svetskim posadama u konkurenciji mlađih seniora i da vidimo od kakvog smo materijala satkani. Verujemo u sebe i sve što smo radili u prethodnom periodu, a nadamo se da ćemo ispuniti ono što se od nas očekuje i ono za šta realno imamo kvalitet u ovom trenutku. Cilj je finale, iako smo svesni činjenice da će put do njega biti nemilosrdan. U teškom četvercu je prijavljeno 16 čamaca, a svoje predstavike u ovoj disciplini imaće svi svetski veslački kolosi – Velika Britanija, Rumunija, Nemačka, Italija, Australija... U odnosu na Svetski kup u Beogradu i Evropsko prvenstvo za seniore u Račicama naša posada je pretpela jednu promenu, pošto je u čamac, umesto senora A Igora Lucića, ušao Vanja Obradović. Lucićevu snagu i iskustvo uspeli smo da nadomestimo Obradovićevom dužinom zaveslaja i većom harmonijom u čamcu budući da smo imali znatno više vremena za uveslavanje. To se posebno osetilo na završnim pripremama na Srebrnom jezeru gde smo gotovo svakodnevno imali skok u brzini i svim ostalim segmentima – rekao je Lazić koji 20-tak dana nakon šampionata u Plovdivu otvara novo poglavlje svog veslačko-obrazovnog puta – Upisao sam, u akademskom smislu, izuzetno jak Univerzitet Dreksler u Filadelfiji i 11. avgusta krećem put Amerike. Upravo zbog toga šampionat u Plovdivu za mene ima poseban emotovan značaj. Iako mi je želja da se svake godine vraćam iz Amerike i da produbljujem svoju veslačku priču u Srbiji, svestan sam činjenice da put može da odvede na drugu stranu, i da predstojeće Svetsko prvenstvo može da mi bude i poslednje u dresu naše reprezentacije, barem za neki određeni period. U svakom slučaju predstoji mi period uklapanja sa novim načinom života i obaveza, a to će mi biti olakšano budući da zajedno samnom studiranje na Drekselu počinje i Lazar Lazović iz Crvene zvezde, a da je već tamo Dimitrije Regodić iz Partizana. Od septembra počinje i formiranje veslačkog tima, koji do sada nije imao neke ozbiljnije rezultate na Univerzitetskim prvenstvima Amerike. Do tada ću trenirati individualno u želji da odmah zauzmem svoje mesto, a s obzirom na veslačke rezultate i na iskustvo učešća na najvećim svetskim veslački takmičenjima verujem da mogu da postanem jedan od glavnih aduta studentskog tima Drekslera.

Jedinu srpsku žensku posadu u Plovdivu činiće Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić koje će nastupiti u dvojcu bez kormilara u kojem je prijavljeno ukupno 13 posada.

– Milica i ja debitujemo na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine, a ujedno prvi put na nekom velikom takmičenju ćemo veslati u dvojcu bez kormilara. Obe smo u dosadašnoj karijeri na zvaničnim reprezentativnim regatama veslale isključivo u skul disciplinama. Prešli smo na rimen veslanje i mogu da kažem da mi se izuzetno svidela ta promena. Zbog svega navedenog ne možemo da odredimo neki jasan cilj. Konkurenciju uopšte ne poznajemo, a bližu sliku o našoj vrednosti imaćemo tek posle kvalifikacija – kazala je Jošićeva, štroker ženskog dvojca bez kormilara koja od prošle godine studira u Americi – I Milica i ja smo na Univerzitetu Ostin u Teksasu. Ona studira matematiku, a ja neuorlogiju. Odlično smo se uklopile i u veslački tim. Milica je bila petica, a ja štroker osmerca koji je osvojio četvrto mesto na Univerzitetskom prvenstvu Amerike, što je ujedno bio najbolji plasman nekog ženskog osmerca sa našeg univerziteta. Upravo u Americi smo napravili prvi dodir sa rimen veslanjem, a nadam se da naši najbbolji rezultati u dvojcu tek slede.

Žreb kvalifikacionih grupa na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine biće održan u utorak, 18. jula. Dan kasnije počinju kvalifikacije kada će se na stazi naći skifista za lake veslače Nikola Selaković, četverac bez kormilara Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Damjan Lazić i ženski dvojac bez kormilara Milica Slijepčević, Ljiljana Jošić. Svoje prve trke u Plovdivu dubl skul Đorđe Urukalo, Dimitrije Iboričić i dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković imaće u četvrtak, 20. jula.
 
Datum: 17.07.2017.
Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANE VESTI...
+ Pet srpskih klubova u međunarodnim k...
+ Todorovićeva, Stefanović i Petrov n...
+ Reprezentativna jedanaestorka u poned...
+ Prvenstvo Srbije: Stefanoviću druga...
+ Četverac skul četvrti, Milica Vodog...

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...