x

Svetska titula – ulaznica za Evropu

Svetska titula – ulaznica za Evropu

Osvajanje četvrte svetske šampionske titule muške  kuglaške reprezentcije Srbije i sjajne igre kuglašica na SP u Detenhajmu u maju  otvorili su vrata srpskim kuglašima i kuglašicama za inostrane klubove i Kuglaški savez Srbije je ovog leta izdao čak  sedam dozvola za odlazak u inostranstvo!

Reprezentativka Zorica Barać je iz redova vicešapiona Srbije, zrenjaninskog Kristala, otišla u ekipu austrijskog vicešampion Fojt Sent Peltena. U austrijskoj Super ligi igraće i reprezentativka Renata Vilov, ali za nju KSS nije morao da izda dozvolu, jer je prešla iz austrijskog  bundesligaša (drugi rang) KSK u redova superligaša (najviši rang)  bečkog „Posta 1036“.

Radovan Vlajkov i Miloš Simijonović dobili su dozvolu za prelazak iz šampiona u pobednika Kupa Srbije  Beograda u redove trostrukog uzastopnog šampiona Austrije kluba „Veseli Damtehnik“ iz mesta Nojkirhen u blizini Beča.

Šampion sveta iz Osijeka 2002. Jovan Ćalić, koji je u minuloj Super ligi Srbije nosio dres prvaka i osvajača kupa Beograda, pojačao je redove Segedina. U tim mađarskog vicešampiona otišao je i juniorski reprezentativac superligaša novobečejskog Jedistva Norbert Ernješi.

Kapiten juniorske reprezentacije Srbije, četvorostrukog uzastopnog šampiona sveta, Subotičanin Alen Kujundžić, koji je lane vodio „Spartak 024“ do plasmana u Super ligu Srbije, u novoj sezoni nosiće dres  hrvatskog prvaka  splitskog Mertojaka.

Antal Arpad, koji je minule sezone igrao za vojvođanskog ligaša Eđšeg iz Bačke Topole, veliko ime srpskog kuglanja, šampion sveta u kombinaciji 2006. i u sprintu 2005. i  vlasnik dva ekipna svetska zlata (2009. i 2011) prešao je u Austriju.  Igraće za  KSV Beč koji ima ekipe i u Super ligi i u Bundes ligi Austrije.

Dvojica najboljih mladih igrača sveta, članovi šampionske seniorske reprezentacije Srbije sa nedavnog SP u Detenhajmu Robert Ernješi i Igor Kovačić, prešli su iz mađarskog Segedina u redove osmostrukog uzastopnog šampiona Italije, ekipu Nojmarkt „Imperial lajf“. Dozvolu za odlazak u instranstvo dao je mađarski savez.

U Slovačkoj igraju za Sport iz Podbrezova najbolji kuglaš sveta, srpski reprezentativac Vilmoš Zavarko i kapiten šampiona sveta, srpske reprezentacije Daniel Tepša, tako da  su u inostrantsvu šestorica igrača iz ekipe Srbije  koja je u maju osvojila svetsko zlato.

Na listi prelazaka u instranstvo, koji je 4. jula objavila Međunarodna kuglaška federacija VNBA - NBC klasik nisu još upisani Kujundžić, Vlajkov, Simijonović i Ćalić.

Mađarski prvak Zalaegerseg doveo je reprezentativca Klaudija Boantu (iz austrijskog Viner Nojštata) i Rudolfa Balaša (iz KSV Beč), dok je u redove Ferencvaroša prešao reprezentativac Mađarske Gabor Kovač koji je lane igrao za italijanski Nojmarkt gde su sada Kovačić i R. Ernješi.

Makedonski reprezentativac Dimitar Dimitrovski je iz skopskog Vardara otišao u zagrebački Medveščak.

Reprezentatvka Hrvatske Ana Bacan iz kuglaškog kluba Zagreb se preselila u Nemački SKK 98 Poing.

Datum: 07.07.2017. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...