x

Na Tajvanu vole kuglanje

Na Tajvanu vole kuglanje

U Detenhajmu u maju u toku Šampionata sveta, konferencijama Međunarodne federacije za kuglanje na devet čunjeva (VNBA) i Sekcije za kuglanje na devet čunjeva – klasik (NBC)  prisustvovala je predsednica Kuglaškog saveza Tajvana za kuglanje na devet čunjeva – šere Vivijen Čou.

Prevalila je dalek put da bi, ne samo učestvovala u radu konferencija, već i da se uživo uveri  kako izgleda takmičenje na Šampionatu sveta u kuglanju na devet čunjeva – klasik.

- Oduševljena sam,  kuglanje na devet čunjeva - klasik je, za razliku od bovlinga, pravi sport, naporan i zahtevan i iznad svega uzbudljiv. Uživala sam gledajući  i prijatno sam iznenađenja koliko je mladih u ovom sportu.  Videla sam i da ima mnogo gledalaca, što znači da je sport popularan a to je veoma bitno za njegovu budućnost i razvoj –  iznela je utiske Vivijen Čou.

Koliko ima kuglaških staza u glavnom gradu Tajvana, Tajpeju? - Trenutno imamo osam staza za šere, jedne varijante kuglanja na devet čunjeva.  Imali samo u početku, kada smo otvorili kuglane, dosta zainteresovanih, u jednom trenutku preko 300 članova, ali je kasnije došlo od osipanja jer  su otišli u druge sportove koji su i popularniji, ali i gde može da se i zaradi. U toku je formiranje klubova što je veoma važno ukoliko želimo da ojačamo federaciju – objasnila je Vivijen Čou.

Da li razmišljate da pokušate i sa varijantom klasik? - Za sada ne,  jer bi to iziskivalo  dosta ulaganja u nove objekte. Naša ideja je da šere razvijamo kroz đački sport . To je jedini siguran način da naš sport opstane. Predložiću i da u dogledno vreme angažujemo i  trenera iz inostranstva koji bi radio sa našim stručnjacima, kojih nema mnogo ali su posvećeni  kuglanju. Sada imamo i podršku VNBA koji je deo Vorld bolinga. Kuglanje na deset čunjeva- bovling je  dosta razvijeno na Tajvanu, iako imam utisak da su ga više prihvatili kao dobru rekreaciju – dodala je Vivijen Čou, koja se susrela I sa predsednikom Kuglaškog saveza Srbije Urošem Dragojlovićem, ali  i sa reprezentativkama Srbije Zoricom Barać, Renatom Vilov i Marijanom Oros posle meča sa Francuskinjama koji je Srbija dobila  ubedljivo 8:0.

Šere  („makaze“) je varijanta kuglanja na devet čunjeva koja se od klasika razlikuje po obliku staze. Do dve trećine dužine, staza kojom ide kugla  je široka kao daska položnica a zatim se konusno širi (kao otvorene makaze)  do pune širine čunjskog postolja. Krajevi staze su oko pet milimetra viši od sredine, ali je ipak omogućeno da se igra „čišćenje“.


Datum: 20.06.2017. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...