x

Trka počela trijumfom argentinskog bicikliste Velaskeza

Trka počela trijumfom argentinskog bicikliste Velaskeza Foto: Info centar BSS

Tradicionalna 57. međunarodna biciklistička trka ,,Kroz Srbiju" počela danas u Požarevcu  trijumfom argentinskog vozača Uga Anhela Velaskeza (Hugo Angel Velasquez), koji je predvodio karavan od 91 vozača iz 15 timova Evrope i sveta. Među njima su bile i četiri ekipe iz Srbije: Metalac (Kraljevo), Partizan, Borac (Čačak), OBK Beograd.


Velaskez je stazu od Požarevca do Velikog Gradišta i nazad, koja je bila dugačka 140,7 kilometara, prešao za tri sata, devet minuta i 19 sekundi. Argentinski biciklista je bio najbrži u strintu od 28 biciklista, među kojima su bila i trojica članova domaćih klubova.


Drugo i treće mesto, u vremenu pobednilka etape, pripala su Belorusu Antonovu Ivaškinu (Minsk, Belorusija) i Rusu Ivanu Balikinu (Torku, Turska).

Najbolje plasirani domaći takmičari bili su Nebojša Jovanović (Dare Vijator Partizan) na šestom mestu, Antonio Barać (Hrvatska), koji nastupa za kraljevački Metalac, na 11. i Stefan Stefanović iz Borca (Čačak), na 15. mestu koji su imali isto vreme kao  Velaskez.


Argentinski biciklista će sutra nositi žutu majicu u etapi od Požarevca do vrha Avale. Zahtevna staza sa nekoliko velikih uspona biće dugačka 147 kilometara.


Plavu majicu, kao najbolji brdski vozač sutra će nositi Danijel Krišta (Steaua, Rumunija). Vlasnik zelene majice biće vodeći u generalnom plasmanu Ugo Anhel Velaskez. Belu majicu, koja je namenjena najboljem vozaču do 23 godine, nosiće Belorus Antonov Ivaškin.


- Imali smo dvojicu vozača u vodećoj grupi Danilovića i Stefanovića. Danilović je nekoliko puta pokušao da se odvoji od grupe, ali nije imao pomoć drugih vozača. On nije sprinter i nije imao šanse da pobedi u takvom finišu. Sutra je prilika da obojica naših vozača na usponima Avale, pokažu u kakvoj su formi- rekao je posle trke trener čačanskog Borca, bivši reprezentativac Mićo Brković.


On je ukratko opisao tok trke. Prema rečima Brkovića posle brdskog cilja na povratku u Požarevac iz Velikog Gradišta grupa od 28 vozača se izdojila od karavana i stekla prednost od 3 minuta i 45 sekundi. Vodeća grupa je bila kompakta, jer je diktirala tempo, tako da ostali vozači nisu mogli da iz sustignu. U istom tempu vozila je četiri kruga od 20 kilometara oko Požarevca. U tim poslednjim kilometrima je napravljena i najveća razlika između dve grupe.  


Pobednik etape Velaskez je rekao da je veoma srećan što je ostvario prvi trijumf na našim drumovima.


- Ekipa je dobro radila tokom cele trase. U finišu sam uspeo da se izborim za dobru poziciju, koja mi je omogućila da pobedim i obučem žutu majicu- rekao je posle trke Velaskez.


- Sve do 400 metara pred ciljem bio sam na začelju vodeće grupe. Tada sam krenuo u finiš, ali nisam mogao da prestignem Velaskeza- istakao je drugoplasirani Ivaškin.


Trećeplasirani Balikin smatra da će sutrašnja etapa, koja će imati nekoliko uspona biti šansa za njegov tim.

- Naš plan je bio da danas uzmemo bodove na brdskim ciljevima, kao i na prolaznim. U prvome smo uspeli, ali prolazni ciljevi nam nisu bili dostižni. Sutra nas očekuje teška etapa, koja treba da pokaže, kakav smo tim-  smatra treće plasirani Balikin.


Uoči starta 57. trke ,,Kroz Srbiju" Biciklistički savez Srbije organizovao je trke najmlađih, koji su na kraju dobili lepe poklone.


Ovogodišnju 57. međunarodnu trku ,,Kroz Srbije" otvorio je gradonačelnik Požarevca Bane Spasojević.


Darodavac žute majice, kao i prethodnih godina, je nekadašnji jugoslovenski biciklistički reprezentativac Milan Panić.

U sutrašnjoj, drugoj etapi, u karavanu neće biti 12 vozača, koji su odustali zbog pada ili ih je uhvatila vremenska rampa.


Plasmani ostalih srpskih vozača u prvoj etapi su sledeći:

21. Marko Danilović, Borac vreme pobednika

29. Milan Dragojević, CCN Metalac +8,32 minuta

33. Goran Antonijević, Borac + 9,51

35. Dimitrije Žarkovi Đolai, CCN Metlac

38. Stevan Klisurić, Dare Vijator Partizan

42. Marko Stanković, OBK Beograd

46. Andrej Galović, Dare Vijatore Partizan

48. Ognjen Ilić, Dare Vijatore Partizan

50. Jovan Rajković, OBK Beograd- svi u vremenu Antonijevića itd.

Datum: 17.06.2017. Autor: Info centar BSS

PROČITAJTE JOŠ...