Dimitrije Grgić peti vazdušnim pištoljem na SK u Gabali

Foto: ISSF

Dimitrije Grgić je zauzeo peto mesto vazdušnim pištoljem na trećem i poslednjem ovogodišnjem Svetskom kupu, u Gabali (Azerbejdžan).  Danas se nadmetalo još petoro srpskih reprezentativaca, ali niko od njih se nije plasirao u finale.

 

Strelac beogradskog Akademca je ostao bez odličja, ali ostaće upamćen redak uspeh koji je ostvario ove sezone. Četiri puta je startovao u Svetskom kupu 2017. i sva četiri puta ušao u finale. U maju u Minhenu MK pištoljem slobodnog izbora je osvojio bronzu, svoju prvu medalju u SK. Vazdušnim pištoljem je bio osmi. U Gabali je MK pištoljem zauzeo šesto mesto i danas peto vazdušnim oružjem. Za njega sezona u SK nije gotova, jer se zahvaljujući bronzi u Minhenu plasirao na finale Svetskog kupa u Nju Delhiju, koje će biti održano najesen.

 

Većim delom finala Grgić se nalazio na petom mestu. Pred 16. hitac, kada takmičenje završava petoplasirani približio se na minimalan jedan krug zaostatka za četvrtim Viktorom Bankinom (Ukrajina). Naš strelac je 16. dijabolom „ubio“ 9,6 krugova, a Bankin 9,9. Ništa se nije promenilo u redosledu, pa se Grgić povukao sa vatrene linije.

 

Za mesta u finalu vođena je izjednačena borba u kvalifikacijama. Sa 581 krugom najprecizniji je bio Bankin. Grgić je zauzeo treću poziciju sa dva kruga manje, a od petog do osmog mesta poređala su se četvorica strelaca, koji su u finale ušli sa 578 krugova.

 

– Kvalifikacioni meč je bio vrlo težak. Svaka greška se mnogo održavala na pogodak i plasman, pa sam morao da dam sve od sebe da uđem u finale, u kome mi je ponestalo snage. Nisam mogao da uhvatim pravi ritam i završio sam na petom mestu. U ponedeljak imamo takmičenje u miksu. Nadam će da ćemo imati malo više sreće i ući u borbu za medalje – kazao je Grgić.

 

Damir Mikec, evropski vicešampion vazdušnim pištoljem, koji je u Gabali osvojio bronzu MK oružjem, je pogodio 575 krugova i zauzeo 14. mesto u konkurenciji 62 strelca. Mikec je tako propustio šansu da postigne isti podvig kao i Grgić, da stigne do četvrtog uzastopnog finala, posle četvrtog (MK pištolj) i petog mesta (vazdušni) u Minhenu i bronze u Gabali. Poput Grgića, i Mikec će gađati na finalnom turniru u Nju Delhiju, kako malokalibarskim tako i vazdušnim pištoljem, kojim će braniti Kristalni globus osvojen za pobedu 2016.

 

Zlato je pripalo Kinezu Veiju Jangu, koji je u Gabali došao tek do drugog finala na međunarodnoj sceni u karijeri, posle petog mesta na ovogodišnjem SK u Nju Delhiju (takođe vazdušnim pištoljem). Daleko iza sebe ostavio je jednog od najtrofejnijih strelca pištoljem na svetu Tomajukija Macudu (Japan).

 

U ženskoj konkurenciji vadušnim pištoljem Bobana Veličković se plasirala na 14. poziciju pogodivši 381 krug, tri manje od rezultata koji je vodio u finale. Zorana Arunović je bila 35, sa 375 krugova. Pobedila je 35-godišnja Austrijanka Silvija Štajner, debitant u finalima SK, kojoj su do sada najveći uspesi bili sedmo i osmo mesto na Evropskim igrama u Bakuu. Srebro je pripalo olimpijskoj vicešampionki Vitalini Bacaraškinoj (Rusija).

 

MK puškom iz ležećeg stava Stevan Pletikosić je zauzeo 16. mesto sa 623,8 krugova, a Milutin Stefanović 27. poziciju sa 621,6. Obojica su gađali nešto bolje nego u subotu u eliminacijama, ali to nije bilo dovoljno, jer finale je vredelo 626,3 kruga. Pobedio je iskusni Danas Torben Grimel, koji je došao do svog četvrtog zlata u svetskim kupovima. Izjednačio je svetski rekord finala 249,8, koji je na prvom SK u 2017,  Nju Delhiju, postavio Japanac Jamašita Tošikazu.

 

U ponedeljak će u eliminacijama trostava (3 puta 40 metaka) gađati Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić i Milenko Sebić. Andreu Arsović očekuju eliminacije trostava za dame (3 puta 20), a na programu je i revijalno takmičenje mikseva vazdušnim pištoljem. Srbiju će predstavljati dva para: evropski šampioni Zorana Arunović i Damir Mikec, kao i tandem Bobana Veličković/Dimitrije Grgić.

 

SVETSKI KUP GABALA 2017, četvrti dan 

Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Vei Jang (Kina) 240,1, 2. Tomajuki Macuda (Japan) 237,9, 3. Oleg Omelčuk (Ukrajina) 217,1, 4. Viktor Bankin (Ukrajina) 1953, 5. Dimitrije Grgić (Srbija) 175,7, 6. Suengseob So (Južna Koreja) 155,2, 7. Kođiro Horimicu (Japan) 134,6, 8. Đianfeng Vu (Kina) 115,2. Kvalifikacije: 1. Bankin 581, 2. Omelčuk 580, 3. Grgić 579... 14. Damir Mikec 575... Ukupno 62 strelca. Za finale 578.

 

Vazdušni pištolj, žene: 1. Silvija Štajner (Austrija) 237,5, 2. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 236,1, 3.Alehandra Zavala Vaskez (Meksiko) 216,7, 4. Ksijaksue Cai (Kina) 196,5, 5. Golnuš Sebgatolahi (Iran) 175,6... Kvalifikacije: 1. Štajner 389, 2. Zavala Vaskez 388, 3. Sebgatolahi 388... 14. Bobana Veličković 381... 35. Zorana Arunović 375... Ukupno 55 takmičarki. Za finale 384.

 

MK puška 60 metaka ležeći: 1. Torben Grimel (Danska) 249,8 (izjednačen svetski rekord), 2. Jurij Ščerbacevič (Belorusija) 248,9, 3. Lionel Koks (Belgija) 227,9, 4. Jan Lohbiler (Švajcarska) 206,7, 5. Kenet Par (Velika Britanija) 187,0... Kvalifikacije: 1. Grimel 630,2, 2. Koks 627,7, 3. Fedor Vlasov (Rusija) 627,3... 16. Stevan Pletikosič 623,8... 27. Milutin Stefanović 621,6... Ukupno 55 takmičara (u eliminacijama startovalo 78). Za finale 626,3.

 

Nizak nivo rezultata i dominacija Azijata pištoljem

Kao i mnogo puta do sada, između ostalog i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, u takmičenju vazdušnim pištoljem dominirali su Azijati. Grgić i Ukrajinci Bankin i Omelčuk (osvojio bronzu) su jedini finalisti koji nisu sa najmnogoljudnijeg kontinenta. Trojica Evropljana su zauzeli prve tri pozicije u kvalifikacijama, a naredih pet pripalo je Azijatima.

 

Čudi nizak nivo rezultata, o kome član stručnog štaba, trener za pištolj Goran Mikec kaže:

–Nezapamćeno je da je najbolji rezultat kvalifikacija vazdušnim pištoljem na Svetskom kupu samo 581 krug. Ne može da se nađe neki konkretan uzrok koji bi uticao na sve strelce. Neposredno pre njih su nastupile žene, koje su postigle relativno visoke rezultate. Možda je jedan od razloga što su poslednji put pre zvaničnog treninga u Gabali vazdušnim pištoljem  trenirali još uoči polaska na Svetski kup. Ali, verovatno je i kombinacija nekih drugih faktora dovela do ovakvog proseka.


Datum: 12.06.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...