x

Prvi Srbin koji ima šansu da osvoji Ligu šampiona po treći put

 Prvi Srbin koji ima šansu da osvoji Ligu šampiona po treći put
Kapiten srpske reprezentacije, Momir Ilić (32), ima dvostruki razlog za zadovoljstvo ovih dana. Prvi je plasman njegovog kluba Kil na završni turnir EHF Lige šampiona, gde će Ilić pokušati da postane prvi srpski internacionalac sa tri pehara najkvalitetnijeg evropskog takmičenja u karijeri.  Drugi je potpisivanje četvorogodišnjeg ugovora sa mađarskim šampionom, MKB Vespremom, gde će se Moša preseliti narednog leta.

- Očekivao sam ovako teške mečeve protiv odličnog Vesprema - komentariše "bombarder sa Bukulje" duele sa Mađarima u četvrtfinalu EHF Lige šampiona.

- U prvom meču u Kilu smo izvukli pobedu, ne znam ni sam kako. Pokazali smo da se ne predajemo ni kada imamo -6. To je naša veličina, naš kvalitet i snaga.  Što se tiče druge utakmice, znali smo da će biti teško i kakva nas atmosfera čeka. Znali smo da ne smemo da srljamo, da šutiramo iz polušanse protiv iskusne domaće ekipe. Žal je za rukomet što su se u četvrtfinalu sastale tako dve velike ekipe, što obe neće igrati u Kelnu.

Imaš priliku da postaneš prvi Srbin koji će osvojiti tri EHF Lige šampiona? Do pre par godina, trofeji su te zaobilazili, a onda je krenula serija.
- Želeo sam da osvojim jednu, za početak, a zatim sve krene po nekom redu, želiš više i više. Prošle godine smo imali fenomenalnu sezonu bez poraza.  Ova sezona, poslednja u Kilu, za mene je vrhunac karijere. Voleo bih da odem sa tri titule. Biće teško, tu su Barselona, HSV i Kelce. Pehar u Kelnu bi bio neverovatan kraj bundesligaškog dela karijere za mene.

U četvrtak je žreb za F4 turnir u Kelnu (igra se 1. i 2. juna). Koga bi želeo za protivnika?
- Ne bih voleo da igram sa Barselonom. Kil i Barselona su dva najjača tima u Evropi i kao što sam rekao i za Vesprem, bio bih žal da se ne sastanemo u finalu. To finale bi donelo i veći kvalitet, i veći spektakl, koji je u Kelnu sam po sebi zagarantovan.

Igraćete treći put u Kelnu u četiri godine odigravanja F4 turnira u "Lankses Areni". Uz veliki broj vaših navijača, ta rutina igranja može biti i vaša najveća prednost?
- Turnir traje dva dana i jedno loše popodne te može izbaciti. Navijači će nam značiti, ali neće presuditi. Svi timovi dolaze da igraju do kraja. Nijanse će odlučivati.

Protekla dva vikenda bio su u specifičnoj situaciji. Igrao si protiv budućeg kluba?
- Dosta sam bio uzbuđen, jer situacija jeste bila specifična. Srećan sam što sam se dogovorio sa Vespremom. To je odlična ekipa, pravi rukometni grad sa odličnim navijačima. Imaću svoju ulogu u timu trenera Ortege. Sve karte bacaju na Ligu šampiona i verujem da ću sledeće godine ponovo igrati u Kelnu, tada sa Vespremom.

Posle sedam godina napuštat Bundesligu, najkvalitetniju ligu na svetu. Ovo će biti nova faza u tvojoj karijeri sa manje pritiska i opterećenja?
- Želeo sam da pređem u tim koji ima vrhunske ambicije, koji želi trofeje. To je praktično bio prvi uslov pošto sam odlučio da napustim Kil. Sa Kilom su te ambicije uvek bile izražene, Kil je veličina, najveći klub na svetu. Četiri prelepe godine sam proveo ovde, osvojio puno trofeja i to je za jednog sportistu vrhunac karijere. Isto tako, Vesprem je odličan klub sa velikim ambicijama. Želja mi je da napravimo veliki rezultat i daću sve od sebe da tako bude.

To više nije mađarski Vesprem, već ozbiljan sastav internacionalaca, od kojih neki i znaju kako se osvaja Liga šampiona.
- Ekipa je odlična, ima vrhunski kvalitet, biće interesantno videti koliko možemo zajedno.

Reklo bi se da će odlaskom iz najzahtevnije lige na svetu, profitirati i reprezentacija Srbije, s obzirom da ćeš biti svežiji i odmorniji?
- To je još jedan razlog zbog koga sam se odlučio za odlazak iz Nemačke. Bundesliga zahteva dosta napora, dugih putovanja, uzima dosta snage i energije. Mađarska liga je dosta slabija, ali je za mene to dobro. U ovim godinama, Vesprem je pravi izbor. Biće lakših utakmica i više slobodnog vremena, uz focus na Ligi šampiona. Biću svežiji za reprezentaciju. Biću tu, da pomognem koliko mogu. Bilo je situacija u prošlosti kada nisam mogao da dam više, jer sam bio iscrpljen. To se vidi po igračima iz Bundeslige. Dosta su potrošeni. Prelazak u Vesprem biće pozitivna stvar.

To znači da nema opraštanja od reprezentacije?
- Teško je sada reći. Sve zavisi i od selektora, da li mu budem bio potreban, ako me bude imao u planovima. Kao što sam i ranije govorio - Ne mogu Srbiji da kažem ne - zaključuje kapiten naše reprezentacije.Datum: 01.05.2013. Autor: Aleksandra Adžić

PROČITAJTE JOŠ...