x

Arsovićevoj i Stefanoviću srebro u miksu na SK u Gabali

Arsovićevoj i Stefanoviću srebro u miksu na SK u Gabali

Srpski tandem Andrea Arsović i Milutin Stefanović osvojio je srebrnu medalju u takmičenju mikseva vazdušnom puškom na Svetskom kupu u Gabali (Azerbejdžan). U finalu uzbudljivog nadmetanja od našeg sastava bolja je bila Rusija.


Takmičenje mešovitih parova još nije zvanična disciplina Svetskog kupa. Međutim u Gabali je izazvala veliko interesovanje s obzirom da je sve popularnija i da će se naći u takmičarskom programu Olimpijskih igara u Tokiju, što je MOK danas potvrdio. Bilo je prijavljeno je čak 39 timova. Od 2016. godine miksevi su u oficijelnom programu Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem. I prošle i ove godine seniorske šampionske titule osvojili su srpski sastavi (Arsovićeva i Stefanović puška, Zorana Arunović i Damir Mikec pištolj) .


Tim Arsović/Stefanović je u današnjim kvalifikacijama, u kojima svaki član tima puca po 25 dijabola, kao osmoplasiran prošao u polufinale. Rivali evropskih šampiona u polufinalnoj grupi bili su Indija 2 (prvo mesto u kvalifikacijama), Austrija 1 (četvrta u kvalifikacijama) i Kina 1 (peta u kvalifikacijama). Polufinale se odvija po sistemu ispadanja, koji počinje posle osmog hica, kada ispada četvrtoplasirani, posle 10. takmičenje završava trećeplasirani, a 11. i 12. seriju pucaju dva najbolja tima. Srbija je zauzela prvo mesto i plasirala se u finale. Drugu poziciju, sa 1,3 kruga manje od Srbije osvojila je Kina 1, koja je otišla u meč za bronzu. Indija 2 je ispala kao treća, a Austrija 1 je eliminisana kao četvrta.


U finalu i meču za treće mesto  se posle svakog hica sabiraju rezultati oba člana tima i uspešniji par dobija poen. Pobeđuje miks koji prvi skupi sedam poena.


Srpski  tim je u meču za prvo mesto „ukrstio koplja“ sa  ruskim parom Darija Vdovina/Aleksandar Orjagin. Rusija 1 je pobedila sa 7:4. Međutim i osvajanjem srebra Arsovićeva i Stefanović su potvrdili da pripadaju svetskom vrhu. Treće mesto osvojila je Kina 1 (Mengjao Ši, Jungčong Jao), koja je u meču za bronzu pobedila Rumuniju


- Prvi put od 2015. godine izgubili smo od Rusije, ali naravno zadovoljni smo. Lepo je biti u društvu velesila kakve su Rusija i Kina – kaže Dragan Donević, trener reprezentacije.


Miks vazdušnom puškom je Srbiji doneo treću medalju na SK u Gabali. U zvaničnom delu programa Milutin Stefanović je u četvrtak osvojio zlato vazdušnom puškom, uz svetski rekord finala, a danas pre podne je Damir Mikec „pogodio“ bronzu malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora.


Miks, vazdušna puška, finale: Rusija 1 (Darija Vdovina/ Aleksandar Orjagin) – Srbija (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) 7:4 u poenima po serijama.

Polufinale - Grupa 1: 1. Srbija  249,5, 2. Kina 1  248,2, 3. Indija 2 204,8, 4. Austrija 1 163,2.

Grupa 2:1. Rusija 1 247,8, 2. Rumunija 247,5, 3. Hrvatska 2 205,5, 4. Kina 2 164,4.(sistem polufinala: Posle osmog hica u polufinalu ispada četvrtoplasirani tim u grupi, posle 10. trećeplasirani, a 11. i 12. seriju pucaju prva dva tima.)

Kvalifikacije (svaki član tima gađa po 25 dijabola): 1.Indija 2 523,4, 2. Kina 2 522,9, 3. Rusija 1 522,3... 8. Srbija 519,9 (Arsović 258,3, Stefanović 261,6)... Ukupno 39 ekipa.


MOK USVOJIO NOV OLIMPIJSKI PROGRAM

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta je na današnjem sastanku u Lozani, očekivano, usvojio predlog promene olimpijskog streljačkog programa, koji je svojevremeno sastavila Svetska streljačka federacija.


Iz olimpijskog programa su isključeni gađanje MK pištoljem slobodnog izbora, MK puškom iz ležećeg stava i dabl trap u gađanju glinenih golubova (discipline u kojima se takmiče samo muškarci), a njihovo mesto zauzimaju miksevi vazdušnom puškom, vazdušnim pištoljem i u disciplini trap u gađanju glinenih golubova.

Datum: 10.06.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...