x

Održana 5. trka uz stepenice u Vršcu

Održana 5. trka uz stepenice u Vršcu

U nedelјu 28. maja 2017. godine, u sklopu obeležavanja gradske slave, svetog Teodora Vršačkog, „Vršački atletski klub 1926“, uz pomoć opštine Vršac, organizovao je petu po redu „Trku uz stepenice“. Start muške i ženske bio je iznad gornjeg parkinga Centra Milenijum, a cilj je bio na kraju stepeništa kod Crkve Svetog Križa. Staza je najteža od svih trka uz stepenice u našoj zemlji, dužine oko 750 m, sa visinskom razlikom od oko 107m, uz konstantan uspon od oko 18% i sa ukupno 430 stepenika.

Trku je završilo 100 trkača, što je najveći broj do sada i svi su nagrađeni unikatnim učesničkim medaljama i majicama za trčanje. Turistički savez opštine Vršac pobrinuo se da u startnim paketima budu brošure o Vršcu što je lep poklon za brojne goste na trci.  Pored 74 muškaraca i 26 žena u zvaničnom takmičenju, revijalnu šetnju završilo je oko 50 rekreativaca među kojima su bili i najmlađi članovi Vršačkog atletskog kluba 1926. Trka je ponovo imala internacionalni karakter jer su pored domaćih takmičara, bili gosti iz Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije, Španije i Nemačke.
 
Pobednik muške trke je Đuro Borbelj, član atletskog kluba Apatin i član državne reprezentacije u planinskom trčanju. Đuri je falilo samo dve sekunde da obori rekord staze od 4 minuta, 7 sekundi i 48 stotinki koji drži Kristijan Stošić iz Beograda, kome je ove godine zamalo izmakao tron i to na pretposlednjem stepeniku kod Crkvice, gde ga je Đuro Borbelj stigao u furioznom finišu. Trećeplasirani je bio Miloš Dajević, takođe iz Beograda, član atletskog kluba Cerski junaci, kome je vršačka staza dobra poznata jer je bio drugoplasirani pre dve godine. Četvrti po redu bio je predstavnik Crne Gore, Miloš Dragović, član AK Podgoricki Maraton, a peti Nenad Jovanović iz Novog Sada, člana ARK Fruška gora, obojica sa visokim plasmanom i na ranijim trkama u Vršcu.
 
Pobednica ženske trke je Mariana Čegar-Lukić članica AK Apatin koja je uspela da odbrani prvo mesto osvojeno prošle godine. Mariana, koja je uspešna maratonka i od nedavno atletski trener, nije uspela da popravi sopstveni rekord staze postavljen prošle godine, ali je izvanrednim trčanjem uspela da opravda ulogu favorita. Drugoplasirana je bila Katatina Pohlod iz Novog Sada čiji je zaostatak za pobednicom bio manji od deset sekundi.. Treća je bila Jelena Janežić iz Beograda, najprijatnije iznenađenje ove trke. Četvoroplasirana Dragana Marinković, članica AK Kosovo i petoplasirana Aleksandra Stošić, obe iz Beograda, kao i ranijih godina na ovoj trci, ponovo su ušle u kategoriju nagrađenih.
 
Najboljih 5 takmičara u obe konkurencije pored pehara i medalja dobili su i novčane nagrade.
 
Novina na 5. Trci uz stepenice bile su i prigodne nagrade za najbolje Vrščanke i Vrščane. Laskavi priznanja zaslužile su Vrščanke: prvoplasirana Dunja Radovanović, a odmah iza nje Monika Vajda i Ana-Marija Vit obe članice Vršačkog atletskog kluba 1926. Za najboljeg Vrščanina proglašen mladi Davide Jovanović iz Vršačkog atletskog kluba 1926, ispred klupskog kolege Kristifora Mančua, dok je trećeplasirani bio veteran Obrad Jokić.
 
Po uzoru na standarde najboljih trka u zemlji i ove godine pobednicima u starosnim kategorijama: M40-49 (muškarci od 40 do 49 godina), M50-59 (muškarci od 50 do 59 godina), M60+ (muškarci stariji od 60 godina), Ž40-49 (žene od 40 do 49 godina), Ž50+ (žene starije od 50 godina) uručeni su pehari i medalje.
 
Pored nabrojanih priznanja, najbolji takmičari dobili su i robne nagrade zahvaljujući vršačkoj firmi Compact, dugodišnjem sponzoru trke.
 
Najboljim takmičarima nagrade su uručili Jovica Momirov, generalni sekretar Sportskog saveza Opštine Vršac, promoter trke Goran Čegar atletski trener, selektor reprezentacije Srbije u planinskom trčanju i dugogodišnji državni reprezentativac, kao i ljudi zaduženi za organizaciju ispred Vršačkog atletskog kluba 1926: Nenad Habibović, Bojan Kampfer, Ištvan-Gaša Heđeši, Dražen Jovanović i Mihalj Kardoš.
 
Vršački atletski klub 1926 se zahvaljuje svim učesnicima trke, a posebno Dejanu Santraču članu Opštinskog veća zaduženom za sport, kao i brojnim sponzorima koji su omogućili da ovaj događaj bude organizovan na najvišem nivou.

Rezultati: 


 
Datum: 30.05.2017. Autor: Nenad Habibović

PROČITAJTE JOŠ...