x

Izabrano 30 letelica za 1. Red Bull flugtag u Srbiji

Izabrano 30 letelica za 1. Red Bull flugtag u Srbiji
Stručni žiri u kome su pored Red Bulla bili pilot i radijski voditelj Zoran Modli i vazduhoplovni novinar Petar Vojinović izabrao je 30 najboljih timova koji će se takmičiti na 1. Red Bull Flugtagu u Srbiji 22. juna na Adi Ciganliji. O finalnoj listi timova koji će nastupiti na takmičenju odlučivaće publika izborom dodatnih 5 letelica.

Iako su se u aplikacionoj fazi prijavila 284 tima, na adresu Red Bulla pristigle su 134 skice. Naš stručni žiri zasedao je u Mikser Hausu gde su izabrali najbolje radove. Pred njima nije bio ni malo lak zadatak, trebalo je pronaći najkreativnije i najzanimljivije skice letelica kojima ćemo se diviti, aplaudirati kada polete ili smejati kada padnu u vodu.

Izborom 30 najboljih timova jedan korak smo bliže Red Bull Flugtagu koji s nestrepljenjem očukuje i član žirija Zoran Modli.

- Još od 90-ih godina kada je sve startovalo ja umirem od smeha gledajući Red Bull Flugtag. Nisam mogao da verujem da se ove godine dešavanje održava i kod nas u Beogradu. Mislim da će to biti jedan veliki događaj i za mene je to mnogo veća stvar od Olimpijade ili bilo kakvog drugog svetskog prvenstva - kaže Modli.

On kaže da nije "tražio" letelice koje bi mogle da obore rekord, već one koje će nas sve dobro zabaviti.

- Očigledno je da su autori koji su poslali svoje radove bili inspirisani onim što su gledali na prethodnim Red Bull Flugtag takmičenjima. Poenta takmičenja nije da se napravi aeromiting i da se vidi ko će bolje i dalje da leti, cilj je da se napravi događaj u kome ćemo se svi zajedno zabaviti i urlati od smeha. Obaranje rekorda nije atrakcija, atrakcija je kad oni naprave spektakularni pad u vodu. Shodno tome sam i davao svoj glas pristiglim radovima. Najviše me je zanimala aerodinamika, da li ta skalamerija može da leti, ali svakako i kreativnost same letelice. Tako da sam birao razne Deda Mrazove, Rimske kočije, autobuse iz filma "Ko to tamo peva", šarene kišobrane... Po mojoj proceni, letelice kojima sam dao glas moći će da prelete bar 20 metara - kaže ovaj pilot.

Vazduhoplovni novinar Petar Vojinović takođe je zadovoljan pristiglim radovima, a smatra da će Red Bull Flugtag biti pravi beogradski dan letenja.

- Radovi su zaista simpatični. Raduje me što je toliko i mladih i starijih bilo kreativno i što je pristiglo ovoliko radova, s obzirom da se ovo prvi put dešava. Ja bih napravio presek između simpatičnih i tehničkih radova. Bilo je dosta radova koji baš podsećaju na letelice i videlo se da su neki timovi želeli da osiguraju veću šansu da polete i naprave neki dužinski let. Bilo i onih ludiih skica. Mislim da je Ada Ciganlija idealna lokacija za ovaj događaj i verujem da će mnogo ljudi doći da uživa u ovom spektakularnom dešavnaju. Uz jednog od najboljih svetskih pilota akrobata Petra Bešenjija i ostale akro timove koji će nastupiti u pauzama biće to pravi spektakl. Mislim da će ovo biti pravi dan letenja u Beogradu - kaže Petar. 

Spisak 30 timova koji su odabrani za 1. Red Bull Flugtag u Srbiji:

Prva truba Red Bulla - Sremska Kamenica
Flying bob team - Beograd
Kondor - Beograd
Leteća riba - Beograd
Spartanci - Beograd
Big Bool tim - Pančevo
IK-11811 - Beograd
Moja pegla - Beograd
Njutn za Pticu Trkačicu - Kostolac
Eldorado pimpmobile - Opovo
S-Hero Express - Beograd
Praseći bombarder - Beograd
Dingospo - Beograd
Lepi reptil - Beograd
Angry Serb - Beograd
Leteći ćurani - Jagodina
X-2 - Golubinci
Crazy flying trumpet - Smederevo
Srećne dobitnice - Beograd
Ćaknuta ovca - Beograd
Mitići - Beograd
Megadastar - Kragujevac
Supermen mašina - Beograd
Buvara Džet - Sremska Mitrovica
Odiseja 2013 - Valjevo
In the Red Bullseye - Laćarak
Tetreb - Brus
Ostoja leti - Beograd
CMA Cocodrilo - Beograd
Zidareva ljubav - Sremska Mitrovica

Svi ostali radovi koji se nisu direktno plasirali na završnicu dešavanja svoju šansu će potražiti u glasovima publike. Dodatnih 5 timova biće poznato nakon glasanja koje počinje danas i traje do nedelje 21. aprila. Glasajte i vi za vašu omiljenu letelicu na linku http://flugtagglasaj.redbull.com/index.php
Datum: 16.04.2013. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...