x

Svetsko prvenstvo železničara u maratonu na 27. Beogradskom maratonu

Svetsko prvenstvo železničara u maratonu na 27. Beogradskom maratonu

U aprilu 2014. godine, u okviru 27. Beogradskog maratona biće održano Svetsko prvenstvo železničara u maratonu pod pokroviteljstvom USIC (Međunarodnog sportskog saveza železničara).

Ovu odluku doneo je Prezidijum USIC-a na svojoj redovnoj sednici, a potvrdio ju je Upravni odbor Zajednice Železničkih Sportskih Klubova Srbije. Termin i mesto održavanja već se nalaze u zvaničnom kalendaru međunarodnih sportskih manifestacija USIC-a.

U povodu ovog značajnog događaja je u poseti Beogradu, kao gost Zajednice Železničkih Sportskih Klubova Srbije, boravio gospodin Martin Vesterbek - generalni sekretar USIC-a. Tom prilikom su dogovarani dalji vidovi saradnje i neophodni tehnički uslovi za realizaciju ovog projekta.

Na 27. Beogradskom maratonu 2014. godine u okviru Svetskog prvenstva železničara u maratonu očekuju se ekipe iz preko 20 zemalja sveta u muškoj i ženskoj maratonskoj konkurenciji sa preko 150 učesnika.

Na ovakvu odluku USIC-a i Zajednice Železničkih Sportskih Klubova Srbije uticali su tradicija i visoki kreterijumi organizacije Beogradskog maratona. Beogradski maraton je član AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka) od 1990. Beogradski maraton je podržan od IAAF (Svetska asocijacija atletskih federacija) i EA (Evropska atletika) i poseduje sertifikovanu stazu za postizanje nacionalnih rekorda, kao i ostvarivanja normi za Svetsko prvenstvo, Olimpijske igre i Prvenstvo Evrope.

Beogradski maraton je u svom 22. izdanju 2009. godine bio domaćin sličnog takmičenja - 42. Svetskog vojnog prvenstva u maratonu pod pokroviteljstvom CISM (Međunarodni savet za vojne sportove). Tada su u Beogradu boravile ekipe iz 25 zemalja sveta što je do tada bio rekord po broju zemalja učesnica.Datum: 16.04.2013. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...