Svetski rekorderi spajaju Beogradski maraton sa svetom

 
 

U skladu sa sloganom 30. Beogradskog maratona „Maraton spaja”, na Beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” sreli su se Kevin Jang, svetski rekorder na 400 m s 46,78 od 1992. godine, koji je doleteo iz Atlante i Galina Čistjakova, svetska rekorderka u skoku udalj sa 7,52 od 1988. godine koja je poletela iz Bratislave. Sa aerodroma stigli su zajedno u Svečanu salu Skupštine grada Beograda na susret s novinarima, kao prvi od legendi svetske atletike i svetskog sporta čiji se dolazak očekuje ovih dana.

– Projekat „Legende ponovo u Beogradu” je zaživeo, prvo dvoje promotera Beogradskog maratona koji su ostavili značajan trag prilikom svojih prethodnih boravaka u Beogradu, Kevin Jang 2014. a Galina Čistjakova 2015. su sa nama. I oni i ostale legende koje očekujemo ne samo što stu bili ili jesu i dalje svetski rekorderi, već su tokom svojih karijera značajno pomerali granice ljudskih mogućnosti – rekao je Dejan Nikolić, predstavljajući goste Beograda.


Budući da od njihovog prethodnog boravka na Beogradskom maratonu nije proteklo mnogo vremena njihovi utisci su još sveži.

– Na žalost najveći utisak na mene prilikom prošlog boravka u Beogradu ostavilo je loše vreme. Kiša je padala ceo dan, bilo je hladno, samo oko 10 stepeni, ali zadivila me je organizacija maratona, kao i učesnici, jer im se u očima videlo da uprkos lošem vremenu uživaju u maratonu. Zbog toga želim organizatorima još mnogo jubileja – rekla je Galina Čistjakova, koja se takmičila u dresovima SSSR, Rusije i, na kraju karijere, Slovačke.

Svetskoj rekorderki se dopada i projekat „Legende ponovo u Beogradu”, ali i napredak naše rekorderke u skoku udalj Ivane Španović.

– Neočekivano je prijatno ponovo se sresti s atletičarima s kojima sam pre više od 20 godina putovala i učestvovala na velikim takmičenjima. Bilo je to u prošlom veku. S Kevinom Jangom sam se srela poslednji put u jednom restoranu kada je došao na takmičenje u Bratislavi. Sa Ivanom Španović sam se upoznala pre deset godina u Beogradu. Tada je imala 17 godina i bila je svetska juniorska šampionka. Od tada je prošlo dosta vremena i Ivana je svoj talenat potvrdila visokim rezultatima koje je postigla. Sada je jako spremna sportistkinja i vidno je da će postizati sve bolje i bolje rezultate i ulepšati svako takmičenje – rekla je Galina Čistjakova.


Kevin Jang pamti boravak u Beogradu po gostoljubivosti.

– Dobrodošlica s kojom sam dočekan prisutna je sve vreme mog boravka u Beogradu. Dopalo mi se to što su svi opušteni, osećao sam se prihvaćenim iako sam među maratonce „zalutao” sa 400 m prepone. Oduševljen sam spremnošću ljudi da trče maraton da premoste razlike između naših disciplina i mogu da kažem da me je prvi boravak u Beogradu držao živim dugo vremena, a ja sam sada došao da se potrudim da isto to učinim za Beograd – rekao je Kevin Jang i dodao da je prilikom prvog boravka u Beogradu upoznao majku i sestru našeg rekordera na 400 m prepone i osvajača svetske bronze 2013. Emira Bekrića, kao i da voli da gleda ulične trke, maratone takođe.

– Bio sam i na prvom maratonu u Los Anđelesu, ali sve je tamo bilo manje ozbiljno –zaključio je Kevin Jang, koji je svoj svetski rekord postigao na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992 i koji je jedini 400 m prepone pretrčao za manje od 47 sekundi.


Uz Maraton, polumaraton i Trku zadovoljstva na 5 km 22. aprila održaće se još jedan maraton – čitački.

– Deset pisaca, učesnika Drugog književnog maratona, odnosno projekta „Beogradski čitač” učestvovaće u Trci zadovoljstva na čelu s Vanjom Bulićem. Svi učesnici Trke zadovoljstva kojima rezultat nije važan, mogu da skrenu stotinak metara u Čuburski park u ulici Cara Nikolaja Drugog i da pored skulpture „Beogradski čitač” dobiju bedž s istim nazivom ili knjigu povodom Svetskog dana knjige, pa da se vrate na rutu Trke zadovoljstva – rekla je Tanja Šikić dodajući da će Drugi književni maraton trajati 24 časa, od subote u 18 č, do nedelje u 18 č...


U humanitarne programe u sklopu 30. Beogradskog maratona uključio se Vladimir Matić iz Rotari distrikta, organizacije koja pružila pomoć Goranu Nikoliću, slabovidom maratoncu da postavi „Ginisov” rekord pretrčavši 55 maratona za 55 dana.

– Sam slogan „Maraton spaja” je na neki način geslo rotarijanaca koji se trude da pruže pomoć onima kojima je potrebna. Svi naši članovi na 30. Beogradskom maratonu, a biće ih i iz Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Srbije za svaki pretrčani kilometar ulagaće po evro za pomoć osobama sa invaliditetom – rekao je Vladimir Matić.


Prijavni centar 30. Beogradskog maratona radiće do petka 21. aprila do 20 časova u Domu omladine Beograda u kojem je danas počela Stručna tribina o maratonskom trčanju, ishrani, zdravlju i svim drugim temama koje se dotiču oblasti maratonskog trčanja.

U četvrtak od 11 do 18 časova održaće se sledeća predavanja : Specifičnosti nove trase Beogradskog maratona, predavač prof. Branko Bošković; Doziranje opterećenja u treningu trkača dugoprugaša, predavač prof. dr Franja Fratrić; Trening snage za maratonce – predavanje i praktičan prikaz, predvač prof. dr Ivan Ćuk; Rekreativno i takmičarsko trčanje kao deo turističke ponude, predavač prof. dr Aleksandar Ivanovski; Nutritivni ergogeni - šta stvarno pomaže sportistima, predavač dr Sead Malićević, spec. med. sporta; Psihološka priprema sportiste i rekreativca, predavač dipl. psiholog Vladimir Kitanović; Vremenske okolnosti kao determinišući faktor maratonske trke, predavač dipl. meteorolog Nedeljko Todorović; (R)evolucija u rekreativnom trčanju - fenomen Škole trčanja u 20 gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, predavač Veroljub Zmijanac, osnivač „trcanje.rs” i Beogradskog trkačkog kluba.

U petak od 16 do 20 časova na programu stručne tribine su: Tehnika trčanja i taktika polumaratonske i maratonske trke, predavač prof. Branko Bošković; Biološko-regenerativni proizvodi i procedure u funkciji unapređenja trčanja, predavač Mirjana Sladoje; Nove metode dijagnostike i uticaj treninga (usmerene adaptacije) na skeletne mišiće" predavač Srđan Đorđević, fiziologi atletski trener; Najčešće povrede kod trkača dugoprugaša i mogućnosti lečenja, predavač dr Jovan Đurović, spec. med. sporta; Iskustva vrhunskog atletičara dugoprugaša u treningu i na trkama, predvač Stefano Baldini, olimpijski šampion u maratonu 2004.

Datum: 19.04.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...