x

Sve spremno za 30. Beogradski maraton

Sve spremno za 30. Beogradski maraton
U Skupštini grada Beograda današnji susret s novinarima posvećen je pre svega komunalnim temama, odnosno pripremi Grada Beograda za 22. april i kao i za njegovo funkcionisanje u vreme održavanja jubilarnog 30. Beogradskog maratona, na kojem će prema dosadašnjim prijavama učestvovati više od 7.000 trkača iz 70 zemalja u polumaratonskoj i maratonskoj trci i veliki broj građana u Coca Cola Trci zadovoljstva na 5 km.

„Grad je spreman za ovu manifestaciju” istakao je Darko Glavaš, v. d. sekretara za odbranu i vanredne situacije, jer sva komunalna preduzeća privode sve radove kraju, i pozvao Beograđane da učestvuju u ovoj manifestaciji bilo kao trkači u maratonu, polumaratonu ili Trci zadovoljstva, bilo kao gledaoci. Uz to Darko Glavaš je uputio apel Beograđanima da u petak posle 22 časa uklone sva vozila sa trase maratona kao i da ne uklanjaju signalizaciju koja će biti postavljena 22. aprila zbog nesmetanog održavanja ove manifestacije.

Dragan Bogosavac, Načelnik Uprave saobraćanje policije za grad Beograd, istakao je da je beogradska policija zajedno s organizatorima maratona i svim nadležnim gradskim sekretarijatima preduzela sve da se dođe na odgovarajući način do nove trase Beogradskog maratona.
– Vodili smo računa o svim mogućim problemima i ova staza je rezultat kompromisa, koji će omogućiti održavanje Beogradskog maratona i omogućiti Beograđanima da koliko god je to moguće završe sve svoje obaveze koje su planirali za 22. april. Oformili smo spoljašni prsten za nesmetano odvijanje saobraćaja, a u unutrašnjem u kojem je maratonska staza važno je da učesnici u saobraćaju prate signalizaciju i uputstva saobraćajne policije – rako je Dragan Bogosavac. 

Zamenik sekretara za saobraćaj Nenad Matić je istakao da je Beograd put popravio sve što je bilo za popravku na novoj trasi maratona i dodao:
– Vertikalna i horizontalna signalizacija je obnovljena a Sekretarijat za Saobraćaj zajedno sa saobraćajnom policijom obezbeđivaće 343 raskrsnice i saobraćajnice...

Milan Janković, zamenik sekretara za javni prevoz, zamolio je građane Beograda da svoje kretanje 22. aprila planiraju za vreme do 9 časova i posle 15 časova.
– Devedeset odsto linija javnog saobraćaja u centru ići će starim trasama i završavaće se na trgu Republike, a glavna veza između dva dela grada biće tramvaji 7, 9, 11 i 3, kao i „Gazela”, odnosno autoput. Sve linije iz pravca Surčina i Bežanijske kose ići će do Bloka 45 i odatle će putnici moći da nastave put ka starom delu grada tramvajima, a svima koji idu preko Zemuna omogućen je dolazak na Kej oslobođenja i nastavak putovanja autoputem preko „Gazele” do centra grada – rekao je Milan Janković i uputio apel svima da se pre polaska preko info telefona svih nadležnih službi obaveste o mogućim pravcima...

Nina Jandrić, sekretar za komunalno-stambene poslove rekla je da radnici svih komunalnih preduzeća već vanredno rade na trasi kojom će trčati maratonci:
– Beogradski maraton je proglašen za manifestaciju od izuzetnog značaja za naš grad i mi činimo sve da i grad 22. aprila izgleda izuzetno. Gradsko zelenilo sređuje parkove i zelene površine od starta do cilja, radnici Vodovoda i kanalizacije čiste slivnike i obezbeđuju cisterne, Gradska čistoća ima najviše posla ali sigurno je da sve biti završeno na vreme i na najbolji mogući način.

Radnicima komunalnih preduzeća vremenske prilike u naredna tri dana neće ići na ruku, ali u subotu 22. aprila, prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića, biće povoljni za učesnike svih trka.
– U subotu neće biti kiše. Biće sunčano, ali ne i toplo. U vreme starta u 10 časova temperatura će biti oko 7, 8 stepeni u podne 11, a u 14 časova oko 13 stepeni. To je idealno vreme za učesnike maratona i polumaratona, a učesnicima Trke zadovoljstva mogu da preporučim da se toplije obuku – rekao je 64-godišnji Todorović koji će u subotu na Beogradskom maratonu startovati u svom 151. maratonu...

UNIQA osiguranju ovo je četvrto učešće na Beogradskom maratonu.
“Ponosni smo što smo i ove godine deo najmasovnijeg pokreta u Srbiji i najprestižnijeg sportskog takmičenja. UNIQA osiguranje je prijatelj Beogradskog maratona, maratonaca i publike. Kao zvanično osiguranje Beogradskog maratona, UNIQA se brine i o  sigurnosti svih učesnika. I  ove godine podržaćemo sve takmičare posebnim muzičkim programom na Brankovom mostu, kao i na potezu od Londona do Terazija, što će nadamo se, biti dodatni podsticaj takmičarima da ostvare što bolje rezultate. Nadamo se da će, zbog odlične atmosfere na ulicama Beograda, i broj posetilaca biti rekordan” rekla je Sonja Marić, direktorka sektora za marketing i PR UNIQA osiguranja.

Najveća bonus nagrada na 30. Beogradskom maratonu biće 50.000 evra za svetski rekord u maratonu u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

“Izuzetno nam je drago što nastavljamo saradnju sa UNIQA osiguranjem. UNIQA osiguranje brine o aspektu bezbednosti svih učesnika u događaju, o njihovoj zabavi na stazi i o posebnim nagradama za pobednike i rekordere na ovoj manifestaciji. Bonusima za obaranje rekorda u internacionalnoj i domaćoj konkurenciji pruža se i velika podrška domaćim atletičarima”, istakao je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona. 

Dejan Nikolić izrazio je posebnu zahvalnost Gradu Beogradu ali i svim gradskim službama i komunalnim preduzećima koja su uključena u organizaciju 30. Beogradskog maratona i najavio da realizacija projekta „Legende ponovo u Beogradu” počinje sutra, kada će se javnosti predstaviti prvo dvoje gostiju glavnog grada – svetski rekorderi Galina Čistjakova (skok udalj) i Kevin Jang (400 m prepone).

Datum: 19.04.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...