x

Banjska voda za svetske šampione

Banjska voda za svetske šampione
Srpske kuglaške reprezentacije su na pripremama u staroj bazi Banji Junaković kod Apatina za tri značajna takmičenja idućeg meseca u nemačkom Detenhajmu: od 12. do 14. maja je pojedinačni pionirski Svetski kup, od 14. do 19. maja  ekipno i pojedinačno Prvenstvo sveta za kadete, dok je seniorski ekipni Šampionat sveta od 19. do 27. maja.

Selektor seniorske muške reprezentacije Srbije Miloš Ponjavić, na širi spisak kandidata za SP stavio je desetoricu kuglaša: Vilmoša Zavarka i Daniela Tepšu (Sport, Podbrezova), Igora Kovačića i Roberta Ernješija (Segedin), Miloša Simijonovića, Čongora Baranja, Uroša Jagličića, Sašu Juhasa  i Radovana Vlajkova (svi Beograd) i Milana Jovetića (Kordun, Kljajićevo). Na spisku su  ovogodišnji šampioni Srbije Saša Juhas (pojedinačno – kombinacija) i Milan Jovetić (pojedinačo – klasik).

Dragan Fatović, selektor seniorki  na širem spisku ima devet kuglašica: Jasminu Anđelković (Alimenta, Novi Sad), Renatu Vilov (KSK Austrija),  Zoricu Barać i Herminu Lukač (obe Kristal, Zrenjanin), Kristinu Ljubenković (Singidunum), Vesnu Boškov i Oliveru Čikoš (Banat, Zrenjanin), Marijanu Oros i Maju Đukić (Radnički, Novi Sad).  Zorica Barać je ove godine pojedinačna šampionka Srbije, dok Jasmina Anđelković ima titulu u kombinaciji. Maja Đukić je dvostruka vicašampionka Srbije (pojedinačno - klasik i pojedinačno - kombinacija).

Kadetsku mušku reprezentaciju odredio je selektor Mirko Čukvas i  na spisku su Želislav Jakab (C. zvezda), Sebastijan Molnar i Dušan Pejin (Jedinstvo, Novi Bečej), Pavle Stojanović (Car Lazar, Kruševac), Vuk Boškov (Banat, Zrenjanin) i Mateja Šakić (Beograd).  Na pripremama su i dvojica pionira Adam Lak (Sloboda Stara Moravica) i Ilija Jevremović (Car Lazar).

Ljubomir Štetin, selektor ženske kadetske reprezentacija odlučio se za  Brigitu Zolnai (SPC Vojvodina), Ivanu Arsić (Rudar, Kostolac), Tanju Petrović (PPT Trstenik), Milenu Jurišić i Vladanu Obrenić (obe Kristal) i Višnju Živanović (Banat, Zrenjanin). U Banji Junaković treniraju i dve pionirke Kristina Trošić (Rudar) i Jelena Barać (Apatin). 

Seniorske reprezentacije Srbije odigraće u subotu 22. aprila u Banji Junaković prijateljsku utakmicu sa selekcijama Nemačke. Svečano otvaranje je u 8,30 časova, a meč počinje u 9 časova. 

Na seniorskom Šampionatu sveta u maju u Detenhajmu, kuglaši Srbije, branioci titule, su u „B“ grupi sa Poljskom, Slovačkom i Crnom Gorom. Sastavi ostalih grupa .- „A“: Nemačka, Rumunija, Slovenija, Estonija, „C“: Mađarska, Češka, Francuska, Danska, „D“: Austrija, Hrvatska, Italija, BiH.

Dame, koje su na prošlom Šampionatu osvojile sjajno peto mesto, su takođe u „B“ grupi sa Hrvatskom,  Francuskom i Poljskom. Ostale grupe – „A“: Slovenija, Rumunija, Slovačka, Danska, „C“: Češka, Italija, BiH, Crna Gora, „D“: Nemačka, Mađarska, Austrija,  Estonija.

Posle takmičenja po grupama, u četvrtfinalu je ukrštanje prvi iz „A“ sa drugim iz „C“  i obrnuto, odnosno, prvi iz „B“ sa dugim iz „D“ grupe  i obrnuto.

Na prošlom Šampionatu sveta u Špajherzdrofu 2015. muška seniorska reprezentacija osvojila je  treću titulu (2009, 2011, 2015). Pre toga  održan je i kadetski ekipni i pojedinačni Šampionat sveta. Srpski podmladak je osvojio sedam medalja- tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane. Zlatom su se okitili Hermina Lukač (pojedinačo – klasik), Marko Antić i Sebastijan Molnar (tandem), Marko Antić i Hermina Lukač (miks tandem), srebrne medalje pripale su Kristini Ljubenković (pojedinačno za kombinaciju) i ženskoj reprezentaciji u kojoj su bile Hermina Lukač, Kristina Ljubenković, Angela Zolnai, Ana Boškov i Olivera Čikoš, dok su se bronzama okitili Kristina Ljubenković (pojedinačno – klasik) i Hermina Lukač (pojedinačno -za kombinaciju.

Na pionirskom Svetskom kupu, odigranom pre kadetskog Prvenstva sveta  u Špajherzdorfu, Tanja Petrović je osvojila bronzu.


Datum: 19.04.2017. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...