ISSF odbacuje optužbe o laserskom oružju

O promenama olimpijskog programa u streljačkim takmičenjima na OI u Tokiju 2020, proteklih meseci se dosta pričalo. Svetska streljačka federacija (ISSF) je u februaru prihvatila i Međunarodnom olimpijskom komitetu prosledila predlog promena. 

Ali, u svetu streljaštva su se proširile nezvanične informacije da su u budućnosti planirane još korenitije promene. Naime, potpredsednik ISSF Lućiano Rosi je nedavno nacionalnim federacijama poslao pismo u kome je naveo da su generalni sekretar ISSF Franc Šrajber i potpredsednik Geri Anderson sa čelnicima MOK razgovarali o tome da bi takmičenja laserskim oružjem mogla da budu  „budućnost streljačkog sporta”.

ISSF je saopštenjem reagovala na Rosijevo pismo i njegove kasnije napade na federaciju, objavljene u medijima u Italiji, o navodnom  „tajnom dogovoru ISSF i MOK i pregovorima o uvođenju lasera”.

Svetska federacija odbacuje optužbe, ali navodi da je na sastanku Šrajbera i Andersona sa Sportskim odsekom MOK, održanom povodom promena olimpijskog programa, bilo reči o laserskom oružju. Naime, funkcioneri MOK su pitali o laserskom streljaštvu, s obzirom su upoznati da je ono uvedeno u modernom petoboju.
 
Kako je istaknuto u saopštenju, funkcioneri ISSF su na sastanku objasnili da ne postoji laserski sistem koji bi mogao da se koristi u takmičenjima u sportskom streljaštvu i da ISSF neće podržati  eventualni predlog za uvođenje lasera. 

„To je bio kraj diskusije. Ne postoji tajni dogovor  niti su u toku pregovori o laseru”, saopštila je Svetska streljačka federacija, na svom zvaničnom sajtu, dodajući da nije bilo ni dogovora, ni pritisaka MOK o izbacivanju disciplina u gađanju oružjem sadašnjeg tipa iz olimpijskog programa. O tome, kako ističe ISSF, sa Međunarodnim olimpijskim komitetom nikad nije diskutovano.

Podsetimo, po predlogu koji je napravila specijalna komisija i koji su u februaru, na sastanku u Nju Delhiju prihvatili Izvršni komitet  i Administrativni savet ISSF, sa olimpijskog programa bi bile skinute tri discipline: gađanje MK puškom iz ležećeg stava, MK pištoljem na 50 metara i disciplina dabl-trap u gađanju glinenih golubova, u kojima se takmiče samo muškarci. Ukoliko MOK prihvati predlog, a u cilju izjednačivanja broja muškaraca i žena na OI, umesto ove tri discipline bili bi uvedeni miksevi vazdušnom puškom, vazdušnim pištoljem i u trapu.

Datum: 18.04.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...