x

Rođendanske proslave uz šahovske probleme i studije

Rođendanske proslave uz šahovske probleme i studije
Dvojica velemajstora problemskog šaha Marjan Kovačević i Branislav Đurašević, proslavili su 60. rođendane  uz šahovske probeleme i studije  toku lepe šahovske večeri u prostorijama Šah kluba Beograd ispod istočne tribine stadiona OFK Beograda.

Sjajan domaćin, kao i uvek bio je Aca Milićević, predsednik ŠK Beograda. Prisustvovao je veliki broj poklonika šaha koji vole šahovske probleme i studije.

Goste je pozdravio je  Bora Gađanski predsednik  Društva problemista Srbije, koji je istakao da su ova dvojica velemajstora izuzetno zaslužni za uspehe srpskih problemista i da je Marjan Kovačević, urednik Šahovske rubrike Politike učestvovao na 40-tak kongresa i šampionatima sveta u problemskom šahu. Slavljenici su prikazali po nekoliko šahovskih studija i prblema,  koji su izavali veliku pažnju, pa su se u rešavanje uključili, sa mnogo žara, i gosti. 

Na preostalo vreme za prikazivanje studije Kovačevića, jednu studiju pokazao je i velemajstor problemskog šaha Miša Mladenović.

Počasni gost ovog lepog druženja bio je  brazilski problemista  Markos Roland, koji će boraviti neko vreme u Beogradu i pratiti i kako radi Škola problemskog šaha ŠK Beograd koju uspešno vodi velemajstor Marjan Kovačević. Roland se obratio i gostima naglasivši da se veoma prijatno oseća u Beogradu  i istakavši da „nije tipičan Brazilac gde svi vole fudbal, dok on voli - šah“.

Divnom duženju prisustvovali su brojni uglednici između ostalih  i  velemajstor Bojan Vučković, istaknuti šahovski sudija Nebojša Baralić,  vetaran, velemajstor Božidar Đurašević...Novinar Radio Beograda i publicista  Miroslava Nešić je  poklonio slavljenicima knjigu „Život kroz sport“ koju je napisao sa socilogom mr Sandrom Radenović.

Aca Milićević  se zahvalio  „rođendancima“ na lepoj šahovskoj večeri i još lešem „trećem poluvremenu“ i darovao im knjige.

Datum: 12.04.2017. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...