x

Pola veka Evropske badminton konfederacije

Pola veka Evropske badminton konfederacije

Glavni grad Češke je proteklog vikenda bio domaćin Foruma članica i 50. Skupštine Evropske badminton konfederacije (BEC) na kojima su Srbiju predstavljali predsednik UO BASS Radomir Jovović i generalni sekretar Andreja Andrić. Uz prisustvo zvaničnih predstavnika čak 46 evropskih država, na Forumu i Skupštini BEC razmatrane su važne teme: analiza nacionalnih federacija – članica, programi podrške razvoju članica, para-badminton aktivnosti, Shuttle Time projekat, novi evropski trenažni centar, promocija na društvenim mrežama, strateški plan razvoja, godišnji izveštaji komisija, planovi za predstojeći olimpijski ciklus i dr. Skupština je imala i izborni karakter a na njoj je za potpredsednika reizabran Murat Ozmekik  (Turska) dok su za direktore različitih sektora odn. članove borda izabrani: Ričard Vogan (Vels), Andrej Pohar (Slovenija) i Robert de Kok (Švajcarska). Inače, Češka je, davne 1967. godine, bila jedna od država osnivača kontinentalne krovne federacije.


Tokom višednevnog boravka u Pragu, Jovović, koji je i član evropskih komisija, i Andrić su bili akteri brojnih formalnih sastanaka i susreta sa najvišim predstavnicima Evropske badminton konfederacije, Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA), velikog broja evropskih badminton saveza kao i kompanije YONEX, renomiranog svetskog proizvođača opreme za badminton. Jovović i Andrić su, na najbolji način, predstavili  i promovisali zvanično takmičenje Evropskog kruga ‘’Serbian U17 International NOVI SAD 2017’’, međunarodno takmičenje ‘’Serbian Youth International NOVI SAD 2017’’, plan primene projekta razvoja školskog badmintona ‘’Shuttle Time’’ u Srbiji, projekat nacionalnog trenažnog centra, mogućnosti za učešće srpskih takmičara u radu novog evropskog trenažnog centra i dr.


U petak, 30. marta, održan je i zvanični Godišnji sastanak delegata Balkanske badminton asocijacije (BBA) na kojem je, pored ažuriranja godišnjeg kalendara, podnet izveštaj o realizaciji ‘’Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina – Novi Sad 2016’’, odn. predstavljena je organizacija ovogodišnjeg Balkanskog šampionata za uzrast do 15 godina. Sastanku, kojim je predsedavao i Radomir Jovović, potpredsednik BBA, prisustvovali su predstavnici 11 država, članica regionalne asocijacije.


Na svečanom delu Skupštine – “BEC gala večeri”, u veoma prijatnom ambijentu koji bio u znaku pet decenija postojanja evropske konfederacije, uz prisustvo brojnih specijalnih gostiju, osnivača, članova prethodnih uprava, zaslužnih sportista, trenera, sudija i delegata, dodeljene su nagrade za najbolje u prošloj godini kao i značajna priznanja za doprinos razvoju evropskog badmintona. Proslavi 50 godina postojanja Evropske badminton konfederacije prisustvovao je i Pol Erik Hojer, predsednik Svetske badminton federacije, koji će ovu funkciju obavljati i u periodu 2017- 2020. Za najboljeg mladog takmičara nagradu je dobio Toma Popov Junior (Francuska). Danski muški tim je dobio nagradu za najbolje seniorske igrače u 2016, dok je Špankinja Karolina Marin, olimpijska šampionka, ponovo proglašena za najbolju igračicu. Kenet Johansen i Lars Ure poneli su titulu najboljih sportskih stručnjaka. Za najboljeg para-badminton takmičara proglašen je Lukas Mazur iz Francuske. Poljski centar badmintona – Lotka Lubin osvojio je nagradu za razvoj ženskog badmintona. Škotlanđanka Kristina Blek najbolja je veteranka Starog kontinenta u 2016. godini. Čeh Mojmir Hnilica je sudija godine. Novi član ‘’Kuće slavnih’’ postala je legendarna takmičarka Nora Peri iz Engleske. Predsedničku medalju dobila je Irena Delvej iz Švajcarske, dok je za domaćina 51. Skupštine Evropske badminton konfederacije proglašen Dubrovnik, na veliku radost Ratka Galjera, predsednika Hrvatskog badminton saveza.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću naših predstavnika na Forumu i 50. Skupštini Evropske badminton konfederacije i ostalim zvaničnim događajima.


Datum: 06.04.2017. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...