x

Svetski piloti dolaze u Vršac

Od petka, 7. aprila do nedelјe, 9. aprila sa starta ispred Vršačke kule poletaće najbolјi piloti paraglajdera sveta u disciplini precizno sletanje. Takmičenje za svetski kup koje organizuje Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije i opštine Vršac, dovodi u našu zemlјu 130 sportista.

Svake godine, ovo prestižno takmičenje se održi na četiri svetske destinacije, a ove godine Srbija je ostvarila to pravo zajedno sa Indonezijom, Kanadom i Slovenijom. Takmičari će na ovaj izuzetno atraktivan događaj doći u Vršac sa čak 20 različitih destinacija iz celog sveta: Belorusije, Bugarske, Kanade, Češke, Hong Konga, Mađarske, Indonezije, Japana, Južne Koreje, Crne Gore, Kosova, Nepala, Polјske, Rumunije, Slovenije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Albanije.

"Ovo će biti najmasovnije takmičenje za svetski kup u preciznom sletanju paraglajderom koje je ikada održano. Srbija je 2011. godine postavila rekord po broju učesnika sa 104 takmičara, prošle godine je tek Indonezija pomerila taj broj na 123, a sada će kod nas biti maksimalan dozvolјen broj pilota za takmičenje ovog ranga -- njih 130", kaže Želјko Ovuka, direktor takmičenja. Takmičenja za svetski kup su po pitanju konkurencije izuzetno jaka, ali ih takmičari vole jer nose i značajne bodove za svetsku rang listu.

Vršac je inače dobro poznato letelište za disciplinu precizno sletanje paraglajderom, na kojem je pre tri godine održano i Evropsko prvenstvo. U susret ovom svetskom kupu, Vazduhoplovni savez Srbije je uz veliku pomoć opštine Vršac vredno radio na proširenju starta kod Vršačke kule.

"Poletište je zbog blizine tvrđave bilo skraćeno, malo za broj pilota koji se ovde okuplјa. Uspeli smo da proširimo start tako da sada može da zadovolјi i potrebe većih takmičenja i to u obe paraglajding discipline - i precizno sletanje i prelet paraglajderom. I u narednom periodu ćemo nastojati da proširimo startove u ovom regionu, poput Guduričkog vrha koji je kao najviši vrh Vojvodine odlično pozicioniran za ovaj sport", objašnjava Ovuka.

Piloti će ovom prilikom poletati sa Vršačke kule sa visine od 399 m. Nјihov zadatak je da slete na cilј koji je prečnika svega 2 cm, a svako odstupanje od zadatog cilјa se "kažnjava" poenima.

Oko 15 pilota iz naše zemlјe će učestvovati na ovom nadmetanju i Srbija sa razlogom očekuje sjajne rezultate od njih. Naime, četvorica naših pilota su prošlu godinu završila u deset najbolјih pilota u ukupnom plasmanu svetskog kupa: Ivan Pavlov (7), Slobodan Maletić (6), Dejan Valek (5) i Goran Đurković (1. mesto i pobeda u Superfinalu svetskog kupa). Očekuje se učešće i drugih članova reprezentacije koja je u 2016. godini postala najbolјa ekipa Evrope, među kojima je i Tamara Kostić, trenutno prva dama u ovoj disciplini u Evropi. Srbija je trenutno među 56 nacija rangirana kao najbolјa na svetskoj rang listi koju objavlјuje Svetska vazduhoplovna federacija.

Svečano otvaranje takmičenja planirano je u subotu, 8. aprila u 11 časova na platou ispred Vršačke kule.

Datum: 05.04.2017. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...