x

Beogradski maraton u funkciji razvoja trkačkog i rekreativnog sporta

Beogradski maraton u funkciji razvoja trkačkog i rekreativnog sporta

Preduzeće “Beogradski maraton”, od početka svojih aktivnosti (1989.godine), osim organizovanja niza događaja  i manifestacija, preduzima planske aktivnosti i sprovodi konkretne programe u pravcu usklađivanja svojih poslovnih ciljeva sa prioritetnim strateškim ciljevima razvoja sporta u Srbiji, promocije  Beograda i Srbije, kao i podrške vrhunskim sportistima.


Te aktivnosti se ogledaju u promovisanju trčanja i zdravih stilova života u svim starosnim kategorijama stanovništva, kontinuiranoj edukaciji i velikom obuhvatu dece, omladine i odraslih na rekreativnom i takmičarskom planu, prevashodno kroz pripremu i učešće na tradicionalnim manifestacijama Dečiji marathon i Beogradski maraton.


Poslednjih godina Beogradski marathon preko svoje Trkačko-rekreativne sekcije okuplja aktivne rekreativce, trkače početnike, kao i zainteresovane svih starosnih dobi u misiji pružanja besplatnih stručnih saveta i usluga iz oblasti sporta i rekreacije, posebno trčanja. U saradnji sa referentnim državnim i privatnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama i ustanovama, vrhunskim domaćim i stranim predavačima i svetskim strukovnim organizacijama iz ove oblasti - održan je niz predavanja, savetovanja i stručnih tribina. Kroz savremene teorijske postavke i aktuelne primere iz prakse, zainteresovani i polaznici tog kontinuiranog trkačkog edukativnog sistema stiču korisna saznanja i iskustva o kontroli i praćenju zdravstvenog stanja i ishrani, doziranju opterećenja u trenažnom procesu i na trkama, psihološkoj pripremi za trku i izboru odgovarajuće taktike i opreme za trčanje, o zamoru, odmoru i oporavku posle treninga i učestvovanja na takmičenjima.


Na praktičnom planu, godinama se organizuje i sprovodi trenažni program priprema, kao primenjeni deo edukacije zainteresovanih građana za učešće u trkama na Beogradskom maratonu, kao i na sličnim drugim događajima. U tom smislu, posebno su popularni i masovno posećeni „Javni časovi“, koji se organizuju periodično, na različitim lokacijama u Beogradu.


Posebno je važno napomenuti da je ovako osmišljen i primenjen sistem izuzetno važan u borbi protiv epidemije savremenih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, gojaznost, šećerna bolest i depresija, od kojih boluje i umire veliki broj ljudi svake godine. To je izuzetno veliki problem našeg i svetskog savremenog društva. Medicinski dokazano najbolja prevencija i kurativa u ovakvim teškim situacijama po stanovništvo je trčanje. Trčanje je jednostavna aktivnost dostupna svima, lako je primenjiva u različitim prostorima, prihvatljiva od oba pola i u svim uzrasnim kategorijama. Mnoge države su u ovoj oblasti aktiviranja što širih slojeva stanovništva donele odgovarajuće strategije u promociji i podršci trčanja kao zdravog načina života.


Još jedna posebna vrednost Beogradskog maratona je i otvorenost ka kategorijama stanovništva sa posebnim potrebama i svake godine nekoliko stotina ih uzima učešće u edukativnim programima i na trkama u sklopu Beogradskog maratona.

Navedene aktivnosti, način poslovanja i višegodišnji napori Beogradskog maratona i Trkačko-rekreativne sekcije značajno su doprineli popularizaciji trčanja i razvoju “Trkačkog pokreta” podizanju svesti građana o važnosti redovnog fizičkog vežbanja radi očuvanja zdravlja, poboljšanja kvaliteta života i produženja životnog i radnog veka, što se, između ostalog, ogleda i u formiranju brojnih trkačkih udruženja i trkačkih sajtova koji se okupljaju oko Beogradskog maratona kao svojevrsnog stožera tog pokreta zdravlja u Srbiji.


U tom smislu, ove godine, u pripremi za jubilarni 30. Beogradski maraton, tokom rada Prijavnog centra u Domu omladine Beograd 19. - 21.04.2017. biće održana Stručna tribina o trčanju - zdravstveni, rekreativni, trenažni i takmičarski aspekti sa vrhunskim predavačima iz zemlje i inostranstva o temama izuzetno važnim za trkački pokret.


Datum: 28.03.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...