Beogradski maraton u funkciji razvoja trkačkog i rekreativnog sporta

 
 

Preduzeće “Beogradski maraton”, od početka svojih aktivnosti (1989.godine), osim organizovanja niza događaja  i manifestacija, preduzima planske aktivnosti i sprovodi konkretne programe u pravcu usklađivanja svojih poslovnih ciljeva sa prioritetnim strateškim ciljevima razvoja sporta u Srbiji, promocije  Beograda i Srbije, kao i podrške vrhunskim sportistima.


Te aktivnosti se ogledaju u promovisanju trčanja i zdravih stilova života u svim starosnim kategorijama stanovništva, kontinuiranoj edukaciji i velikom obuhvatu dece, omladine i odraslih na rekreativnom i takmičarskom planu, prevashodno kroz pripremu i učešće na tradicionalnim manifestacijama Dečiji marathon i Beogradski maraton.


Poslednjih godina Beogradski marathon preko svoje Trkačko-rekreativne sekcije okuplja aktivne rekreativce, trkače početnike, kao i zainteresovane svih starosnih dobi u misiji pružanja besplatnih stručnih saveta i usluga iz oblasti sporta i rekreacije, posebno trčanja. U saradnji sa referentnim državnim i privatnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama i ustanovama, vrhunskim domaćim i stranim predavačima i svetskim strukovnim organizacijama iz ove oblasti - održan je niz predavanja, savetovanja i stručnih tribina. Kroz savremene teorijske postavke i aktuelne primere iz prakse, zainteresovani i polaznici tog kontinuiranog trkačkog edukativnog sistema stiču korisna saznanja i iskustva o kontroli i praćenju zdravstvenog stanja i ishrani, doziranju opterećenja u trenažnom procesu i na trkama, psihološkoj pripremi za trku i izboru odgovarajuće taktike i opreme za trčanje, o zamoru, odmoru i oporavku posle treninga i učestvovanja na takmičenjima.


Na praktičnom planu, godinama se organizuje i sprovodi trenažni program priprema, kao primenjeni deo edukacije zainteresovanih građana za učešće u trkama na Beogradskom maratonu, kao i na sličnim drugim događajima. U tom smislu, posebno su popularni i masovno posećeni „Javni časovi“, koji se organizuju periodično, na različitim lokacijama u Beogradu.


Posebno je važno napomenuti da je ovako osmišljen i primenjen sistem izuzetno važan u borbi protiv epidemije savremenih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, gojaznost, šećerna bolest i depresija, od kojih boluje i umire veliki broj ljudi svake godine. To je izuzetno veliki problem našeg i svetskog savremenog društva. Medicinski dokazano najbolja prevencija i kurativa u ovakvim teškim situacijama po stanovništvo je trčanje. Trčanje je jednostavna aktivnost dostupna svima, lako je primenjiva u različitim prostorima, prihvatljiva od oba pola i u svim uzrasnim kategorijama. Mnoge države su u ovoj oblasti aktiviranja što širih slojeva stanovništva donele odgovarajuće strategije u promociji i podršci trčanja kao zdravog načina života.


Još jedna posebna vrednost Beogradskog maratona je i otvorenost ka kategorijama stanovništva sa posebnim potrebama i svake godine nekoliko stotina ih uzima učešće u edukativnim programima i na trkama u sklopu Beogradskog maratona.

Navedene aktivnosti, način poslovanja i višegodišnji napori Beogradskog maratona i Trkačko-rekreativne sekcije značajno su doprineli popularizaciji trčanja i razvoju “Trkačkog pokreta” podizanju svesti građana o važnosti redovnog fizičkog vežbanja radi očuvanja zdravlja, poboljšanja kvaliteta života i produženja životnog i radnog veka, što se, između ostalog, ogleda i u formiranju brojnih trkačkih udruženja i trkačkih sajtova koji se okupljaju oko Beogradskog maratona kao svojevrsnog stožera tog pokreta zdravlja u Srbiji.


U tom smislu, ove godine, u pripremi za jubilarni 30. Beogradski maraton, tokom rada Prijavnog centra u Domu omladine Beograd 19. - 21.04.2017. biće održana Stručna tribina o trčanju - zdravstveni, rekreativni, trenažni i takmičarski aspekti sa vrhunskim predavačima iz zemlje i inostranstva o temama izuzetno važnim za trkački pokret.


Datum: 28.03.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...