Predstavljena knjiga Teorija i istorija fudbala

Knjiga „Teorija i istorija fudbala“ sa interesantnim podnaslovom „Praktični priručnik za razumnog čoveka“ Aleksandra Aca Mihajlović, nekadašnjeg fudbalera  kruševačkog Napretka i Rijeke, novinara „Politike“ i „Sportskog žurnala“, kolumniste NIN-a, izveštača sa nekoliko šampionata sveta i Evrope u fudbalu i Olimpijskih igara 1996. predstavljena je u restoranu „Kruševac“ u Beogradu  u prisustvu velikog broja kolega, prijatelja i članova porodice.

Mr Ivan Cvetković, sportski novinar „Politike“ i autor prikaza knjige istakao je u uvodnoj besedi:

- Pisati o fudbalu isto je teško kao „makazicama“ dati gol, ali se Aleksandar Mihajlović hrabro i uspešno upustio u poduhvat koji je podario srpskoj sportskoj publicistici redak i dragocen poklon. Usudio da zađe i u fudbalsku arheologiju otkrivši nam i neke nove, nepoznate detalje, ali i majstorski podsetivši na  neke događaje i ličnosti koje smo, neopravdano, zaboravili.

Cvetković je posebno ukazao na zanimljivu osobinu knjige: „da ne može mirno da se čita“:

- Čitalački doživljaj  ove knjige je kao praćenje fudbalske utakmice, kažete bravo za neki potez, ali dajete sebi prvo i da pitate „Zar je moralo baš tako“? Aleksandar Mihajlović je, kao odličan fudbaler kasnije i  sportski novinar, iskoristio prvo da o nekim stvarima u knjizi iznese i svoj stav i to  je  uradio  po cenu da se nekima i ne dopadne...

Knjiga je, kao je rekao Aleksndar Mihajlović, nastajala punih šest godina i ne bi još ugledala svetlost dana da nije bilo finasijske pomoći rukometnog asa  Rastka Stojkovića, na čemu mu se posebno zahvalio.

-  Hteo sam da je objavim prošle godine, jer je 2016.  bila značajna za naš fudbal a to su svi zaboravili, posebno ljudi iz FSS. Nije  obeležen redak i lep jubilej, 120 godina od kada se zakotrljala prva fudbalska lopta kod nas, pored Kule Nebojša podno Kalemegdana. Srećan sam što je konačno  pred vama i nadam se da će te uživati  u čitanju. Voleo bih da knjiga nastavi da se piše i raste i posle Šampionata sveta u fubalu 2018. u Rusiji. – rekao je Mihajlović.

U knjizi, kako kaže autor, ima nekolko celina koje obrađuju i događaje i ličnosti  iz malo drugojačijeg ugla:

- Mladi novinari, ili kao volim da im tepam, „novinari u pokušaju“,  često kažu da je kolevka fudbala Engleska. To nije tačno, fudbal se davno igrao u Kini  na veoma sličan način, jer je lopta terana između dva pobodena bambusa... Posebno me je zaintrigirala istorija fudbala  na našim prostorima za vreme i između ratova – Balkanskih, Velikog rata i Drugog svetskog rata.  I za vrema ratova igrao se fudbal. Na primer 1942. u Beogradu je odigrana utakmica između SK „1913“ Dače Stojkovića,  kasnije  „Velike Srbije“ i „Jugoslavije“, i BSK pred 7.000 gledalaca. Prle i Tihi im nisu smetali... Obrađeni su i neki malo poznati detalji o osnivanju Partizana, Crvene zvezde, kruševačkog „Car Lazara“, kasnije Napretka... Jedan deo posvetio sam fudbalskim Šampionatima sveta, ali ne  kroz statistiku, ko je dao gol i ko je pobedio, već kako su i zašto upravo te dražave i gradovi dobili organizaciju... Na nagovor Leni Rifenštal, omiljenog nacističkog filmskog autora, Hitler je hteo da posle Olmpijskih igara u Berlinu 1936. organizuje 1938. i Prvenstvo sveta u fudbalu, ali ga je Gebels odvratio, pa ga je Žil Rime organizovao  u Francuskoj. Zaintrigirala me je i životna priča Ivice Beka, jednog od najpoznatijih reprezentativaca  Jugoslavije na prvom Šampionatu sveta u Montevideu. Njegov otac, iako banatski Nemac, poginuo je na Kajmakčalanu kao srpski vojnik, a Ivica Bek je u Drugom svetskom ratu bio član francuskog Pokreta otpora.

NAZNAKE: „Istorija i teorija fudbala“ / „Praktični priručnik za  razumnog čoveka“. Izadavač: Aleksandar Mihajlović. Prikaz knjige: mr Ivan Cvetković. Čitač knjige: Aleksandar Milan Vučeta. Tehnička obrada:  Nedeljko Kovačević. Strana: 519. Tiraž: 1.000 primeraka. Štampa:  Beosing, Beograd. Izdanje: 2107. godine.


Datum: 19.03.2017.
Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANE VESTI...
+ Konstituisan Upravni odbor SS Srbije
+ Nagrađeni zlatni vazduhoplovci
+ Veče posvećeno velemajstoru Miodrag...
+ Marija Malić i Katarina Maricki najp...
+ Maksimalna medicinska zaštita i zdra...

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...