Nagrađeni zlatni vazduhoplovci
Najprestižnije priznanje Vazduhoplovnog saveza Srbije statua „Zlatni orao“, dodeljena je danas (17. marta) paraglajderisti Goranu Đurkoviću kao najboljem vazduhoplovnom sportisti u letačkoj grani, i raketnom modelaru Miodragu Čipčiću u neletačkoj grani. Njima su priznanja dodelili Željko Ovuka, generalni sekretar VSS-a i Labud Bulatović, predsednik VSS-a, na svečanosti koja je tom prilikom održana u restoranu „Aeroklub“ u Beogradu.

Goran Đurković je šesti put u svojoj letačkoj karijeri došao do ovog priznanja, što je uspeh koji niko ranije nije ostvario. On je u prethodnoj godini dospeo na prvo mesto na svetskoj rang listi u preciznom sletanju paraglajderom, postao pobednik Svetskog kupa i Superfinala svetskog kupa. U 2016. godini Goran je postao i vicešampion Evrope, a sa kolegama iz reprezentacije popeo se i na tron Evrope.

Miodrag Čipčić u 21. godini već drugi put osvaja Orla. Prošle godine postao je svetski prvak u klasi S3A, a u generalnom plasmanu svetskog kupa osvojio je 3. mesto. Na svetskoj rang listi trenutno zauzima visoko 8. mesto, a u protekloj godini je stekao i titulu državnog prvaka.

Oba dobitnika su potvrdila da je za ovakve, vanserijske uspehe potreban konstantan rad i trud, ali i velika podrška okoline. Zlatni momci kažu i da ih ova prestižna nagrada motiviše na nove uspehe i medalje u 2017. godini.

"Prošla godina je bila zaista teška - počevši od svih takmičenja za svetski kup, preko Evropskog prvenstva, do državnog. Na prvim takmičenjima u sezoni sam priželjkivao da osvojim jedno od prva tri mesta i kako su se sve ređale jedna za drugom, zlatne medalje, tako mi je postalo normalno da priželjkujem i prvo mesto u Superfinalu. Dao sam sve od sebe, i tako je i bilo. Hteo bih da zahvalilm svima - Ministarstvu omladine i sporta, Sportskom savezu, Vazduhoplovnom savezu, opštini Vršac i svim ljudima koji su mi pomogli - članovima reprezentacije, klubskim drugovima, devojci, a posebno mojim roditeljima koji su me podržavali u ovom sportu od moje trinaeste godine", rekao je Đurković povodom uručenja.

Dodela statue „Zlatni orao“ sa sobom nosi težinu velike tradicije. Prvi put je dodeljena davne 1957. vazduhoplovnom jedriličaru Božidaru Komacu.

Uz bivše i sadašnje vazduhoplovne sportiste, svečanu dodelu priznanja ulepšali su i prijatelji VSS-a, kao i brojni novinari.

Pored najboljih vazduhoplovnih sportista, proglašeni su i najbolji takmičari po sportovima i to:

ULL 
Nenad Mirković, AK „Ćuprija“
Goran Spasić, AK „Smederevo“
Milo Todorović, AK „Ćuprija“
 
PADOBRANSTVO 
Miroljub Janićijević, PEVS „Nebeske vidre“
Siniša Mićić, PEVS „Nebeske vidre“
Slobodan Marković, PK „Grifon“ Beograd
 
RAKETNO MODELARSTVO
Juniori:
Dejan Žak, AK „Živica Mitrović“ Bela Crkva
Kristina Čipčić, AK „Kikinda“
Miloš Bunčić, AK „Nova Pazova“
 
Seniori:
Miodrag Čipčić, AK „Kikinda“
Luka Volarević, AK „Franjo Kluz“ Zemun
Vesna Katanić, AK „Sremska Mitrovica“
 
BALONARSTVO 
Srđan Srdić, BK „Dambos“ Beograd
 
MOTORNO LETENjE 
Aleksandar Godić, AK „Naša krila“ Paraćin
Nika Adamov, AK „Kikinda“
Tomislav Šaletić, AK „Naša krila“ Paraćin
 
VAZDUHOPLOVNO JEDRILIČARSTVO 
Srđan Šad, AK „Zrenjanin“
Milorad Ivanović, KSL „Ares“ Beograd
Aleksandar Veg, AK „Sremska Mitrovica“
 
PARAGLAJDING 
Zoran Petrović, PK „Golija“ Raška
Dejan Valek, AK „Kumulus“ Novi Sad
Miloš Gagić, PK „Paraseks“ Čačak
 
VAZDUHOPLOVNO MODELARSTVO
Seniori:
Slavko Savić, AK „Nova Pazova“
Svetozar Gostojić, AK „Zrenjanin“
Radoje Blagojević, AK „Vojka“
 
Juniori:
Bojan Gostojić, AK „Zrenjanin“
Damjan Mirković, AK „Nova Pazova“
Rihard Ziđarev, VMK „Subotica“
Datum: 19.03.2017.
Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANE VESTI...
+ Konstituisan Upravni odbor SS Srbije
+ Marija Malić i Katarina Maricki najp...
+ Maksimalna medicinska zaštita i zdra...
+ Milanovčanke dominirale u Lučanima
+ Finale Lige Zapadne Srbije: Novoviću...

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...