x

Počinje Evropsko prvenstvo: Pod Pohorjem strelci iz 46 zemalja

Počinje Evropsko prvenstvo: Pod Pohorjem strelci iz 46 zemalja

U podnožju  slovenačke planine Pohorje u sredu počinje Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem. Domaćin je Maribor, a takmičenje će biti održano u za sportske događaje netipičnim objektima – hotelima, nekoliko kilometara udaljenim od centra grada.


Prijavljeno je 582 strelaca iz 46 zemalja, koji će se u kvalifikacijama nadmetati u hali centra „Draš“, koji obuhvata hotel i nekoliko sportskih objekata. Poprište finala biće svečana sala susednog hotela „Habakuk“. Ovaj prostor  namenjen je uglavnom za kongresne sastanke i bioskopske projekcije, a specijalno je preuređen za potrebe EP.


Oba hotela se nalaze neposredno ispod cilja skijaške staze na kojoj se više od pola veka održava čuvena trka Svetskog kupa za dame „Zlatna lisica“.


U sredu i četvrtak na programu su juniorska takmičenja.


Prvog dana na vatrenu liniju izlazi šestoro naših strelaca. Puškom će gađati juniori Lazar Kovačević, Stevan Jovanović i Đorđe Rančić, a pištoljem juniorke Katarina Maricki, Teodora Simić  i Jelena Todorović.


U četvrtak će šansu da se dokažu imati Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac Marija Malić (juniorke puška), Branko Mašanović, Stefan Todorović i Petar Adamović (juniori pištolj).


Srpska omladinska nacionalna selekcija je u Maribor stigla u ponedeljak uveče, u utorak odradila i prve treninge u hali centra „Draš“. Seniori stižu u sredu, a takmičiće se u petak i subotu.


Naš stručni štab ne opterećuje omladinske selekcije medaljama i rezultatima, ali činjenica je da mogu da se bore za visok plasman.


- Atmosfera u omladinskoj selekciji je vrlo dobra, svi su raspoloženi i sa mnogo motiva dočekuju šampionat – ističe Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.


Prošle godine, na EP u Đeru, od naših omladinskih selekcija najviše je postigla ženska ekipa puškom, koja se okitila titulom šampiona Starog kontinenta, uz novi državni rekord. U finalu je gađalo troje članova srpske omladinske reprezentacije, svo troje puškom. Najuspešniji je bio Lazar Kovačević, kome je za malo izmakla medalja. „Pogodio je stativu“, osvojivši četvrto mesto. U finalu za juniorke imali smo dve predstavnice. Milica Babić je stigla do petog, a  Sanja Vukašinović do sedmog mesta.


- Za naše reprezentacije pištoljem Evropsko prvenstvo je, pre svega, prilika da steknu iskustvo za naredne sezone, dok timovi puškom realno mogu da konkurišu za visok plasman. Imamo dobre sastave, bez obzira što su promenjeni u odnosu na EP u Đeru. Sigurno bismo u takmičenju juniorki puškom bili kandidati i za zlato da je u sastavu naša najbolja omladinka Milica Babić, koja nije mogla da dođe sa studija u SAD.  Od devojaka koje su prošle godine osvojile titulu sada je ovde samo Sanja Vukašinović, ali i ovaj, novi sastav ima kvalitet za ulazak u borbu za visok plasman -  ocenjuje Pejović.


Zvanični deo programa prvog dana završava se u popodnevnim časovima, a večernji su rezervisani za revijalno nadmetanje, odnosno za testiranje novog sistema ekipnog takmičenja.


Odličja  će se, kao i do sada, deliti na osnovu rezultata u kvalifikacijama. Zlato u svakoj disciplini će pripasti reprezentaciji koja bude imala najbolji ukupan rezultat u osnovnom delu (zbir ostvarenja sva tri člana ekipe).


Međutim, u četiri discipline (puška juniori, pištolj juniorke, puška seniorke i pištolj seniori), biće isprobana eksperimentalna pravila, po kojima u borbu za medalje ulazi osam najboljih ekipa po rezultatima iz kvalifikacija, a takmičenje se nastavlja po kup sistemu. U četvrtfinalu će u četiri para snage odmeriti najbolja ekipa iz kvalifikacija protiv osme, druga protiv sedme, treća protiv šeste i četvrta protiv pete. U takmičenjima muškaraca svaki član ekipe ispaljuje po 30, a kod žena po 20 dijabola. Pobednici duela prolaze dalje i ukrštaju koplja  u polufinalu, koje se odvija po istom sistemu kao i četvrtfinale.


U finalu i u meču za bronzu pravila su ista i za mušku i za žensku konkurenciju. Svaki od tri člana ekipe puca najviše do dvadeset serija. Posle svake serije sabiraće se rezultati i tim koji bude ostvario bolji ukupni rezultat (zbir krugova sva tri člana ekipe) dobija dva boda, ukoliko je nerešeno svakoj selekciji sleduje po bod. Pobeđuje reprezentacija koja prva skupi 21 poen.



SASTAV REPREZENTACIJE SRBIJE ZA EP U MARIBORU

Puška

Seniori: Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić (obojica „Čika Mata“, Kragujevac), Milenko Sebić (Crvena zvezda).

Juniori: Lazar Kovačević (Jagodina 92), Stevan Jovanović („Čika Mata“ Kragujevac“),Đorđe Rančić („M.M. Lukanjac“, Pirot).

Seniorke: Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“), Andrea Arsović (Partizan), Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće).

Juniorke: Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac (obe Novi Sad 1790), Marija Malić (Jedinstvo, Stara Pazova).


Seniorski miks: Andrea Arsović i Milutin Stefanović.

Juniorski miks: Sanja Vukašinović i Lazar Kovačević


Pištolj

Seniori: Dimitrije Grgić (Akademac), Damir Mikec (Policajac), Duško Petrov („Aleksa Dejović“, Užice).

Juniori: Branko Mašanović (Policajac), Stefan Todorović (Kolubara, Lazarevac), Petar Adamović (Smederevo).

Seniorke: Zorana Arunović (Crvena zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Jasmina Milovanović (Smederevo).

Juniorke: Katarina Maricki („Živko Relić Zuc“, Sremska Mitrovica), Teodora Simić (Crvena zvezda) i Jelena Todorović („Aleksa Dejović“).


Miks seniorska konkurencija: Zorana Arunović i Damir Mikec.

Miks juniorska konkurencija: Katarina Maricki i Branko Mašanović.


Šef stručnog štaba je Srećko Pejović. U trenerskom timu za seniorske ekipe su Jasna Šekarić, Mitja Grgić, Goran Mikec, Dragan Donević i Goran Maksimović. Stručni štab juniorske selekcije čine: Ivan Manojlović, Marijana Novković, Sreten Nešković i Miomir Spasojević. Lekar reprezentacije je dr Slaviša Jovanović.



Nikola Marić na dočeku

Srpsku juniorsku reprezentaciju i stručni štab na strelištu u Mariboru dočekao je predsednik Stručne komisije Streljačkog saveza Srbije Nikola Marić, koga na Evropskom prvenstvu očekuje dosta posla, s obzirom da je član žirija za klasifikaciju.



Medalje na EP 2016.

Na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, u mađarskom Đeru, Srbija je osvojila četiri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.


Zlato: Andrea Arsović (vazdušna puška, seniorke).

Zlato: Zorana Arunović - Damir Mikec (seniorski miks tim pištoljem)

Zlato: Andrea Arsović - Milutin Stefanović (seniorski miks tim puškom).

Zlato: ženska juniorska reprezentacija puškom (Milica Babić, Marija Kolarević, Sanja Vukašinović) - državni rekord.


Srebro: ženska seniorska reprezentacija pištoljem (Zorana Arunović, Brankica Zarić, Bobana Veličković).


Bronza: Zorana Arunović (seniorke, pištolj)

Bronza: muška seniorska reprezentacija pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov).


Datum: 08.03.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...