x

Priprema se najbolji Beogradski maraton do sada

Priprema se najbolji Beogradski maraton do sada
Jubilarni 30. Beogradski maraton održaće se 22. aprila 2017. i biće najbolji i najmasovniji u svojoj dugogodišnjoj istoriji. Već sada, 75 dana pre događaja, prijavljeno je 4500 učesnika maratonske i polumaratonske trke iz 58 zemalja sveta sa svih kontinenata. Očekujemo rekordnih 8000 učesnika, izvanrednu promociju Beograda i Srbije u svetu i značajno povećanje turističkog prometa dolaskom velikog broja samoplatežnih učesnika i gostiju iz inostranstva.

Dugogodišnji, osvedočeni neprijatelji Beogradskog maratona - najveće, najmasovnije i najznačajnije tradicionalne međunarodne sportske manifestacije u našoj zemlji - obavestili su domaću javnost o finansijskim problemima koje ima preduzeće Beogradski maraton - zbog čega mu je, navodno, Evropska atletika (EA) „oduzela licencu“. Naprotiv, Beogradski maraton upravo uz potpunu saglasnost i po dogovoru sa Evropskom atletikom i rešava postojeće probleme, a samo održavanje događaja nije dovedeno u pitanje.

Nije nova vest da preduzeće Beogradski maraton ima zaostale finanijske obaveze. O razlozima za to, kao i o našem planu rešavanja tih problema - upoznati su svi oni kojih se te naše obaveze tiču, uključujući i Evropsku atletiku. Naravno, finansijske obaveze preduzeća Beogradski maraton nisu obaveza Grada Beograda. I ovom prilikom želimo da istaknemo izuzetan značaj Grada Beograda u sistemskom razvoju Beogradskog maratona u svim njegovim segmentima u poslednje 3 godine.

Ali jeste vest da su finansijska potraživanja Beogradskog maratona višestruko veća od naših obaveza, da je Beogradski maraton tužio svog najvećeg dužnika i po tom pitanju čekamo sudski epilog, a da se protiv Beogradskog maratona ne vodi ni jedan sudski postupak za naplatu potraživanja.

Apsoulutna je laž da preduzeće Beogradski maraton nije pravdalo budžetska sredstva Ministarstvu omladine i sporta kojima je Ministarstvo, u skladu sa svojim mogućnostima, godinama unazad podržavalo Beogradski maraton. Jer, Beogradski maraton nikada ne bi ni dobio tu finansijsku podršku Ministarstva da nije svake godine na potpuno ispravan i zakonit način pravdao dobijena finansijska sredstva.

Ali, kreatori lažnih vesti imaju potrebu da manipulišu i obmanjuju domaću javnost jer ne mogu da podnesu uspehe koje sve masovniji Beogradski maraton godinama postiže. Brojna su priznanja koja je Beogradski maraton dobio i od Evropske atletike i od Svetske asocijacije atletskih federacija koja to potvrđuju. Oni svojim saopštenjem za medije nisu uradili ništa novo, jer već godinama, u kontinuitetu, svojim skrivenim i otvorenim delovanjem, Beogradskom maratonu čine ogromnu štetu - i organizacionu i finansijsku. Nažalost, na ovakav način oni čine štetu ne samo atletici, nego i sportu uopšte u Srbiji i Gradu Beogradu.

Beogradski maraton nije i neće biti platforma za skrivene, a dobro poznate protagoniste propale politike koja je Beogradskom maratonu 2013. godine nanela ogromnu štetu čije posledice rešavamo i danas. Protiv nekih od njih vode se krivični postupci pred nadležnim sudom, ali očigledno je da će im se zbog nastavka narušavanja poslovnog ugleda preduzeća Beogradski maraton pridružiti i drugi.

Beogradski maraton će, kao i do sada, uvek štititi interese atletskog sporta u našoj zemlji, našeg trkačko-rekreativnog pokreta, Evropske atletike, Svetske asocijacije atletskih federacija, Svetskog udruženja maratona i uličnih trka, naših poslovnih partnera, Ministarstva omladine i sporta i Grada Beograda. Dušebrižnicima, javnim i potajnim, poručujemo da konačno počnu nešto da rade, da nešto vredno stvaraju, a ne da uništavaju osvedočene vrednosti u čijem stvaranju nisu ni učestvovali.

Datum: 06.02.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...