x

Izborna Skupština SSS 21. februara

Izborna Skupština SSS  21. februara

Izborna skupština Streljačkog saveza Srbije biće održana 21. februara ove godine.

Skupština je zakazana u skladu sa  Statutom SSS, a to je najkasnije šest meseci posle Olimpijskih igara.

Tokom perioda predviđenog za izborni proces prispela su dva predloga za novog predsednika, koje je Upravni odbor SSS prihvatio na svojoj redovnoj sednici. Kandidati za prvog čoveka nacionalne streljačke organizacije su Siniša Mašović iz Smedereva, aktuelni predsednik SSS, i Nenad Putnik iz Beograda, nekadašnji generalni sekretar Streljačkog saveza Beograda.

Kandidati za članove Upravnog odbora su - iz izborne jedinice Vojvodina: Živica Dimković (Pančevo), Miodrag Frič (Novi Sad) i Nikola Paunović (Novi Sad), iz izborne jedinice Beograd: Dragan Donević i Nikola Marić, a iz izborne jedinice Centralna Srbija i Kosovo i Metohija: Miomir Spasojević (Jagodina) i Milan Parezanović (Ivanjica). UO broji 11 članova, šestorica će biti izabrana na Skupštini, a uz njih u Upravnom odboru biće predsednik SSS i četvoro članova koje bira predsednik .

Upravni odbor je izabrao  generalnog sekretara SSS za predstojeći petogodišnji mandat. Na predlog konkursne komisije poverenje je ukazano Nenadu Petkoviću, dosadašnjem generalnom sekretaru.

Streljački savez Srbije je kancelariji Svetske streljačke federacije (ISSF) i drugim nacionalnim savezima uputio pismo sa svojim viđenjem i predlozima za izmenu programa streljačkih takmičenja na Olimpijskim igrama i u aktuelnom olimpijskom ciklusu.

Podsetimo, po nedavno objavljenom predlogu ISSF iz olimpijskog programa bi bilo izbačeno gađanje malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora i MK puškom iz ležećeg stava. U obe discipline, koje se održavaju na 50-metarskom strelištu,  takmiče se samo muškarci. Njihovo mesto zauzeli bi miksevi vazdušnim oružjem. Cilj je izjednačavanje broja muškaraca i žena koje učestvuju na OI.  U programu bi, što se muškaraca tiče, ostali vazdušna puška i MK puška trostav, gađanje vazdušnim i MK pištoljem brzom paljbom.

SSS pozdravlja predlog za uvođenje mikseva, ali smatra da nije dobro da se iz programa izostavi takmičenje MK pištoljem slobodnog izbora, a da ostane nadmetanje pištoljem brzom paljbom, u disciplini koja je slabo rasprostranjena u svetu. Zbog svoje specifičnosti MK pištolj brzom paljbom iziskuje velike količine municije i posebne uslove za trening i takmičenja (potrebno je pet meta za jednog strelca) .

Malokalibarski pištolj slobodnog izbora je znatno masovnija disciplina. Rezultati su ujednačeniji i mnogo je veći broj sportista koji učestvuju u borbama za finala i podijum. Značajno su manja ulaganja i zahtevi za početak razvoja discipline, razvijena je i u juniorskom uzrastu.

Ono što je nepovoljno za obe discipline je, kako ocenjuje SSS, što su zastupljene samo u muškoj kategoriji, što se kosi sa principima MOK o polnoj ravnopravnosti.

Zato je naš nacionalni savez predložio opciju koja bi bila kompromisna u odnosu na ove dve tradicionalne discipline koje se nalaze na programu OI od 1896. godine.

U svom viđenju SSS prelaže  da se i pištolj brzom paljbom i pištolj slobodnog izbora skinu sa programa, a da se za muškarce uvede disciplina sportski pištolj na 25 metarskom strelištu (30 metaka precizna + 30 brza paljba) , u kojoj se za sada na OI nadmeću samo dame. Tako bi se uskladio olimpijski program. Muškarci i žene bi se takmičili u istim disciplinama.

U pismu SSS se, između ostalog, navodi:

“Smatramo da bi se disciplina pištolj za muškarce na 25-metarskom strelištu vrlo brzo omasovila u celom svetu. Glavni razlozi su da već postoji veliko iskustvo u mnogim zemljama koje imaju na programu ovu disciplinu u ženskoj seniorskoj, muškoj i ženskoj juniorskoj konkurenciji. Mnogo je broj trenera koji poznaju ovu disciplinu, jer postoji veliko iskustvo u radu i sa juniorskim kategorijama i jednostavnija je za organizaciju treninga i takmičenja.

Gledaocima bi bila jednostavnija za praćenje zbog istih pravila u kvalifikacijama i finalu kao i u takmičenju za žene.

Disciplinu pištolj na 25-metarskom strelištu za muškarce bi lakše prihvatili i oni takmičari koji su bili specijalisti ili za pištolj brzom paljbom ili za pištolj slobodnog izbora. Na ovaj način ovu disciplinu bi omasovili i napravili veću konkurenciju, a posebno iz razloga jer već postoji juniorska muška kategorija”.

Upravni odbor je odlučio da niko od srpskih strelaca ne učestvuje na prvom Svetskom kupu u 2017, u Nju Delhiju (22. februar - 4, mart), pre svega zato što se ne uklapa u program rada i takmičenja reprezentacije. Svetski kup u Nju Delhiju biće održan svega nekoliko dana pre centralnog takmičenja za srpske strelce u zimskom delu sezone - Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem (Maribor, 6 - 12. mart). Neodlaskom u Nju Delhi uštedeće se značajna materijalna sredstva, koja će biti usmerena na dalji deo sezone, a posebno na finansiranje juniorskih selekcija koje ove godine očekuje Svetsko omladinsko prvenstvo (Sul, 22 – 29. jun). Biće to prvo prvenstvo planete samo za juniorske kategorije u istoriji.

Datum: 03.02.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...