x

Eđšeg obeležio sedam decenija postojanja

Eđšeg obeležio sedam decenija postojanja

Kuglaški klub Eđšeg iz Bačke Topole, prigodnom svečanošću obeležio je lep jubilej, sedam decenija uspešnog rada. Predsednik  kluba Lazar Nerić,  tom prilikom, uručio je posebna priznanja najstaknitijim članovima kluba, kuglašicama i kuglašima, sportskim radnicima i stručnjacima kao i prijateljima kluba.
Predsednik Kuglaškog svaza Vojvodine Radovan Šunjka predao je plaketu KSV slavljeniku, istakavši da je kroz ovaj uzorni kuglaški kolektiv prošlo mnogo igrača i igračica koji su i na međunarodnoj sceni zabeležili izuzetne rezultate i doprineli uspesima kuglaškog sporta na ovim prostorima.
Klub je u sedam decenija iznedrio mnogo istaknutih kuglašica i kuglaša: petostruka pojedinačna državna šampionka Margit Tot, legendarna reprezentativka Eđšega, osvajač pojednačne  bronze na SP 1990. u Inzbruku koja ima još dva ekipna zlata i jedno srebo,  Arpad Antal, jedan od najtrofejnijih srpskih kuglaša, osvajač  dva svetska ekipna zlata i tri bronze, seniorski prvak sveta  pojedinačno – sprint  2005. i  u kombinaciji 2006, šampion sveta 1998. za kadete, osvajač četiri pojedinačna kadetska, juniorska i seniorska sveska srebra kao i seniorske bronze u paru 2006. zatim Arpad Boroš, pobednik prvog pojedinačnog Svetskog seniorskog kupa 1994,  seniorski i  juniorski reprezentativci Aniko Klobušicki, Estala Gere, Balaž Kovač, Adrian Lončarević… pisali su zlatne stranice istorije kuglaškog sporta Jugoslavije,  Srbije i Vojvodine…
Muška ekipa Eđšega do 2013. igrala je u Super ligi Srbije, dok je ženska ekipa Eđšega, koja je  2007. igrala i u Kupu NBC federacije u Augzburgu,  dala mnogo  igračica i za  ostale klubove iz Bačke Topole (Unverzal, Žitko, Venus…) od kojih su neki  prošli i kroz superligaško nadmetanje. Posebni priznanje dodeljeno je  istaknutom kuglaškom radniku, dugogodišnjem predsedniku klubova Žitko, Venus i Eđšeg Andrašu Turčanjiju.
Kuglaški klub Eđšeg (Jedinstvo) osnovan je 1946. Već 1945. u Bačkoj Topoli postojao je klub Jedinstvo, koji je kasnije prerastao u Eđšeg.
Eđšeg je jedan od retkih klubova u Srbiji koji ima mušku i žensku ekipu. Vodi ga, već tri mandata, istaknuti kuglaški pregalac Lazar Nerić. Ženska ekipa Eđšega je pauzu u prvenstvu u Prvoj ligi Srbije - grupa Vojvodina završila na trećem mestu, dok je muški tim Eđšega u Prvoj ligi Srbije - grupa Vojvodina četvrti.

Datum: 22.12.2016. Autor: Branimnir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...