x

Gasi se kuglana u Pančevu, na rastanku slavlje Penzionera

Gasi se kuglana u Pančevu, na rastanku  slavlje Penzionera
Rekreativna kuglaška liga Pančeva završena je pobedom ekipe „Penzioneri“ koji su u 11 kola na kuglani BSP u Pančevu zabeležili devet pobeda, uz dva poraza,  u konkurenciji 12 timova! Igrali su Ardalić, Krstić, Ninić, Janković i Avramović.

Drugo mesto pripalo je selekciji Bavanište, dok su treći bili kuglaši iz ekipe Rafinerija 2. „Penzioneri“ su slavili i 2014. Pobednički pehar uručio je Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije.

Na kraju turnira, vredni organizator svih manifestacija na kuglani, Toza Marković, obavestio je da se kuglana do kraja ove godine zatvara iz finansijskih razloga i da neće biti ni  novogodišnjeg turnira, ali da je poslednje nedelje u decembru  obezbeđeno besplatno kuglanje.

- Nismo više mogli da izdržimo, pravila je gubitke, a protiv finansijske matematike se ne može – objasnio je Toza Marković, sin velikog mecene kuglaškog sporta Paje Markovića.-  I kada su u Pančevu bila tri kluba, muška i ženska ekipa Železničara i muški tim Dinama, kada su trenirali tri puta nedeljno i igrali utakmice, jedva smo  pokrivali osnovne troškove, a o zaradi nije bilo ni reči. Od kada je grad prestao da značajnije finansira kuglaški sport, muški timovi Železničara i Dinama su se ugasili, a kuglašice Železničara trenutno,  nejčešće same plaćaju takmičenja  i ne znam kako će nastaviti da  igraju u Srpskoj ligi kada nemaju kuglanu  u svom gradu. Nedelju dana besplatnog kuglanja je naše veliko hvala svima koji su u proteklih desetak godina bili stalni posetioci kuglane. 

U po malo setnoj atmosferi  posle podele medalja na turniru, Pavle Marković je neke svoje memorabilije i kuglaške suvenire podelio igračima i prijateljima, jer će se u najskorije vreme šest staza skinuti, a objekat preurediti za neke druge namene. 

Paja Marković je posle gašenja kuglane u hotelu Tamiš u Pančevu pre desetak godina izgradio ovu kuglanu sa šest staza i finasijski pomogao da Železničar i Dinamo igraju još nekoliko godina, ali je grad okrenuo leđa klubovima i kola su krenula nizbrdo.

Pre jedne decenije Pančevo se dičilo kuglašima. Železničar je 2005. bio najbolji klub u Pančevu i najbolji železnički klub Srbije, učesnik Lige šampiona. Osnovan je 1947.  to je tradicija kojom malo koji pančevački sportski kolektiv može da se pohvali, ali se – ugasio. Što je najgore, to se dešavalo u vreme kada je na scenu stupila generacija mladih igrača koja je 2007. u Kljajićevu osvojila juniorsku državnu titulu  i Železničar je imao jedan od najmlađih timova u svim ligama Srbije. 

Kada radnici uskoro budu počeli da skidaju staze nestaće poslednja kuglaška oaza u Pančevu i ostaće samo lepa sećanja... 

Datum: 10.12.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...