x

Više od 270 strelaca na Beogradskom internacionalnom prvenstvu

Više od 270 strelaca na Beogradskom internacionalnom prvenstvu

Internacionalno prvenstvo Beograda u streljaštvu (9 – 11. decembar), koje se ove godine održava 41. put okupiće više od 270 strelaca iz 14 zemalja, istaknuto je na današnjoj konferenciji povodom jednog od najvećih streljačkih turnira u Evropi.

Takmičenje po tradiciji organizuje Streljački savez Beograda, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Beograda. Turnir će biti održan u hali „Bel ekspo centar“ (pored hotela „Holidej in“ na Novom Beogradu). U petak, 9. decembra na programu su zvanični treninzi, a takmičenje je u subotu i nedelju, 10. i 11. decembra.

U ime Sekretarijata za sport i gradskog sekretara Slavka Gaka, prisutne na konferenciji za medije pozdravio je Novica Todosijević, poželevši strelcima dobre rezultate, uz poziv publici da dođu u halu pozdrave velike asove.

Prvog dana 41. internacionalnog prvenstva Beogada na programu je „Trofej Beograda“, na kome se juniorske i seniorske kategorije takmiče odvojeno. U nedelju, na „Velikoj nagradi Beograda“, svi će se nadmetati u jedinstvenoj, apsolutnoj kategoriji  za vredne nagrade.

-Organizaciono napredujemo, svake godine unosimo neke novine, a činjenica da iz godine u godinu podižemo nivo mitinga je i podrška sponzora. Ove godine jedan od sponzora prvenstva je poznati proizvođač sportskog oružja „Valter“, koji dodeljuje vredne nagrade. Strelac sa najboljim rezultatom puškom na „Velikoj nagradi Beograda“ dobiće vazdušnu pušku, a naš sponzor će pištoljem nagraditi i najuspešnijeg ovim oružjem. „Valter“  nam je omogućio da beogradski strelci po povoljnim uslovima nabave oružje, pre svega zbog činjenice da  najvažnije takmičenje pod „našom kapom“ organizujemo sve bolje – kazao je Mile Đapić, predsednik Streljačkog saveza Beograda.

Đapić je još dodao:
– Očekujemo oko 520 nastupa. Ove godine imamo malo manje učesnika nego prošle, ali to smo i očekivali, jer mnogi strelci u olimpijskoj godini sezonu završavaju ranije nego obično. Dolazi nam oko 170 gostiju iz inostranstva, a učestvovaće i nešto više od 100 srpskih strelaca. Verujem da ćemo sledeće godine premašiti brojku od 300 učesnika i 600 izlazaka na vatrenu liniju.

Jedan od promotera mitinga, lider na evropskoj listi za vazdušnu pušku Andrea Arsović se zahvalila Sekretarijatu za sport i omladinu na podršci u organizaciji takmičenja i istakla:

–Uvek se radujem početku decembra, jer se približava Beogradsko internacionalno prvenstvo, najjači streljački turnir u regionu. Srećna sam što ću ponovo učestvovati na velikom takmičenju u svom gradu. Prošle godine sam osvojila srebro i zlato, a cilj mi je da ove godine stignem do dva zlata.

Arsovićeva je sezonu velikih takmičenja počela osvajanjem zlatne medalje vazdušnom puškom na Evropskom prvenstvu u Đeru, zaključila pobedom i Kristalnim globusom na finalnom turniru Svetskog kupa. Posle je usledila serija uspeha na međunarodnim mitinzima. Poslednji je ostvarila minulog vikenda, na Trofeju Mladosti u Zagrebu osvojila je srebro.

– Konkurencija na beogradskom mitingu će biti  jača nego u Zagrebu i sigurna sam da će biti znatno teže ući u finale. Međutim, o konkurenciji ne razmišljam mnogo, već pre svega o svom rezultatu, spremam se da pružim maksimum – poručila je Arsovićeva.

Promoteri mitinga su i nade srpskog streljaštva, juniorski reprezentativci pištoljem Lea Aleksić i Branko Mašanović.

– Beogradsko prvenstvo je za sve strelce u Srbiji jedno od najznačajnijih takmičenja u godini, vredno se treniramo za miting. Konkurencija je jaka, a naša očekivanja nisu mala. Nadam se da ćemo ih ispuniti – kazala je Lea Aleksić.

Branko Mašanović je rekao:
- Predstojeći turnir je jedan od kriterijumskih za sastav juniorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo. Ja sam kriterijum ispunio, ali to ne menja moje ambicije, jer svaki uspeh u Beogradu  ima veliku težinu. Potrudiću se da uđem u finale, a onda ni medalja nije daleko.

Sem strelaca iz Srbije na 41. internacionalnom prvenstvu Beograda učestvovaće takmičari iz Rusije, Ukrajine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunije, Makedonije i po prvi put iz Turske i Saudijske Arabije.
Novčane nagrade za medalje
Generalni sekretar SSB Dragan Milisavljević je novinare obavestio o tehničkim novinama. Publika će takmičenje moći da prati i na velikim LED ekranima, dimenzija pet puta tri metra. Ekrani će biti postavljeni i ispred strelaca u prostoru za finalna gađanja, pa će i takmičari lako moći da prate kretanje rezultata.

Najuspešniji strelci dobiti pehare „Beogradski pobednik, a osvajačima medalja na „Velikoj nagradi Beograda“  slede novčane nagrade – 500 evra za prvo, 300 za drugo i 100 za treće mesto.

Ulaz slobodan
Oba dana 41. internacionalnog prvenstva Beograda takmičenje počinje u 9.15. časova, a popodne su finala.

U 14 časova počinje finale pištoljem za žene, u 15. 30 istim oružjem za muškarce. Finale puškom za muškarce je u 17, a za žene u 18.30.

Prvog dana, u subotu 10. decembra u konkurenciji za finale su samo seniori i seniorke, a u nedelju svi učesnici.

Ulaz u halu „Bel ekspo“ je slobodan.


Datum: 07.12.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...