x

Beograd proslavio 15. rođendan:  tinejdžer okićen trofejima

Beograd proslavio 15. rođendan:  tinejdžer okićen trofejima

Kuglaški klub Beograd proslavio je posle utakmice Lige šampiona Beograd – Bamberg 15 godina uspešnog rada i za njega slobodno može da se kaže: još tinejdžer, a već najbolji!
- Beograd je za ovih 15 godina izrastao, sa velikim ponosom ističem,  u najbolji muški klub u istoriji srpskog kuglanja. Osnovan je, kao Kuglaški klub  „Poštanska štedionica“  u martu 2001. Na osnivačkoj Skupštini za predsednika sam izabran ja, a za generalnog sekretara Cana Vidić.  Počeli smo od najnižeg ranga, Druge srpske lige, a u tom timu bili su Zoran Radifković, Mića Despotović, Žarko Ličina, Zlatko Medica, Uroš Lazić, Dragan Tomić, Slaviša Gačić, Ninoslav Mardžokić, Pera Aračić i ja. Neke od njih sa radošću i zadovoljstvom pozdravljam večeras na ovoj svečanosti – rekao je  Bora Timotić, koji je još uvek predsednik kluba, jer, kako kažu njegovi prijatelji, onog koji vodi ka uspesima ne treba menjati.
Devet titula u kupu i osam u šampionatu!
Beograd je u nišem rangu igrao do sezone 2005-2006 kada je u Prvoj ligi Srbije osvojio ubedljivo prvo mesto i plasirao se u Super ligu Srbije. U prvoj sezoni 2006-2007, zauzeli su četvrto mesto, a iduće godine – okitili se vicešampionskom titulom.
Sezonu 2008-2009. Beograd je završio sa prvom šampionskom „zvezdicom“. Ponovo je osvojena titula sa jednim porazom, da bi se uspeh ponovio i 2010-2011.  takođe uz jedan poraz. Ekipa je te godine igrala u sastavu Goran Ostojić, Arpad Antal, Daniel Tepša, Dejan Jovanović, Njegoš Šakić, Dejan Zakić, Goran Stepanović i Nikola Popović.
Prvu titulu bez poraza Beograd je osvojio  u 2012. U 2013. i 2014. su bili prvi sa po jednim porazom, dok je  2015. i 2016. okrunjena trijumfima – bez izgubljene utakmice!
Dolaskom mladih lavova,  članova juniorske reprezentacije Srbije prvo Miloša Simijonovića potom i Radovana Vlajkova, zatim legendarnog kapitena  trostrukog šampiona sveta, reprezentacije Srbije Jovana Ćalića, šampiona Srbije Saše Juhasa i (pred ovu sezonu) reprezentativca Uroša Jagličića,  Beograd je  stvorio moćan tim jer  trenutno u ekipi igra  “više od dve trećine reprezentacije” koja je na SP 2015. osvojila treću titulu (Ostojić, Baranj, Vlajkov,  Simijonović, Jagličić…).
Deceniju i po postojanja Beograd dočekuje kao prvi na “poluvremenu” Super lige Srbije bez poraza u 11 mečeva u 2016. Ekipu i dalje vodi “kuglaški Murinjo” Vojko Pavlović, a u sastavu su Goran Ostojić,  Jovan Ćalić, Čongor Baranj, Uroš Jagličić, Saša Juhas, Miloš Simijonović,  Radovan Vlajkov, Njegoš Šakić, Žarko Ličina, Mateja Šakić…
I u Kupu Srbije, Beograd je najtrofejniji srpski klub u istoriji se devet trijumfa: 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014,  2015. i 2016. Sedam puta su osvojili “duplu krunu” srpskog kuglanja pobedivši iste sezone u šampionatu i kupu, šest puta uzastopce.

Evropski put posut trnjem i ružama
Debitantski  izlazak na evropske staze bio je u Augzburgu 2007. u Kupu NBC federacije. Prvo učešće i odmah - drugo mesto.  Igrali su Njegoš Šakić, Novak Obradović,  Daniel Tepša, Nikola Matijaš, Dejan Zakić, Dejan Jovanović, Arpad Antal, Goran Stjepanović, trener Vojko Pavlović.
Sjajne rezultate Beograd je upisao u najjačem takmičenju Svetskom kupu. U Bačkoj Topoli  2015. bio je drugi što je najveći uspeh srpskog muškog kuglanja u istoriji. Pravi podvig za anale postigli su: Njegoš Šakić, Saša Juhas, Srđan Šokac, Jovan Ćalić, Žarko Ličina, Miloš Simijonović, Goran Ostojić, Čongor Baranj, Arpad Antal i Radovan Vlajkov. Trener je bio Vojko Palović, predsednik Bora Timotić.
Treća mesta u Svetskom kupu kuglaši Beograda osvajali su 2016. u Bozenu, 2014. u Koblahu i 2009. u Budimpešti. U Apatinu 2013. je Beograd bio četvrti.
Beograd je od 2007. stalni učesnik Lige Šampiona. Prvi protivnik bio je Slavoj iz Praga (dve pobede u prvom kolu, u Beogradu 6:2, u Pragu 5:3) i Beograd je prošao u drugo kolo, gde ga je eliminisao slovački Sport. U Podbrezovoj je bilo 7:1 za Sport, u Beogradu 6:2 za Beograd.
Drugo učešće bilo je 2008-2009.  ali je  izgubio u prvom kolu od Zadra (8:0 u Zadru, 5:3 na Banjici). U trećem učešću  2009-2010  u prvom kolu Beograd je pobedio italijanski Fuger iz Stercinga dva puta 6:2 na Banjici, 7:1 u revašu, da bio u drugom kolu  izgubio od Zalaegersega sa  7:1 u Beogradu i 6:2 u Zalaegersegu.
Na moćni Segedin je naleteo Beograd u sezoni 2011-2012. i ispao u prvom kolu 4:4 u Beogradu i 7:1 u Segedinu.
Godinu dana kasnije (2012-2013) prvi plasman na fajnal for Lige šampiona. U prvom kolu eliminisan je nemački šampion Rot vajs. U oba meča bilo je 6:2 za srpskog prvaka! U drugom kolu izbačen je rumunski Kluž (maksimalnih 8:0 i 5:3 za Beograd). Na fajnal foru  u Podberozovoj, u polufinalu Beograd je izgubio od domaćeg Sporta sa 7:1  da bi prvu medalju u ovom elitnom takmičenju osvojio pobedom u meču za bronzu protiv austrijskog Fojt Sent Peltena sa 6:2. U ovom susretu igrali su: Čongor Baranj, Daniel Tepša, Miloš Simijonović,  Nikola Popović, Goran Ostojić  i Arpad Antal.
Iduće godine  Beograd nije prošao na fajnal for. U prvom kolu eliminisao je Viktoriju iz Bamberga  (pobeda 5:3 u Beogradu, nerešeno 4:4 u Bambergu). U drugom kolu izbacio ga je hrvatski Zaprešić sa dve pobede (7:1 u Zaprešiću i 5:3 u Beogradu).
U sezoni 2014-2015. u prvom kolu Beograd je savladao skopski Makpetrol (8:0 na Banjici, 5:3 u Skoplju) a u drugom kolu Olimpiju iz Jašija (Rumunija). U Beogradu je bilo 7:1, u Rumuniji 8:0 za Beograd! Drugo učešće na fajnal foru  u  u Štarubingu Begrad je završio na četvrtom mestu (u polufinalu poraz od Rot vajsa  7:1, u meču za bronzi poraz od slovačkog Sporta 5:3).
Ligu šampiona 2015-2016. Beograd je počeo pobedom protiv francuskog Rasinga (Strazbur). Na Banjici je bilo 6:2, u Strazburu 7:1 za Beograd. U drugom kolu, izbacila ga je, uz dosta sreće, nemačka Viktorija. Pobedila je u Beogradu sa 5:3 i imala je 14:10 u set poenima, Beograd se revanširao u Bambergu  pobedivši sa 5:3, ali su Nemci ponovo imali bolje set poene 14:10 i prošli dalje.

Bora Timotić – predsednik za sva vremena
Bora Timotić, je  uvek u prvi plan stavljao igrače kao najzaslužnije za sve uspehe Beograda:
- Kroz naš klub prošlo je mnogo kuglaša koji su se u reprezentaciji okitili medaljama svih boja sa svetskih šampionata i svetskih kupova: legendarni kapiten Arpad Antal, Daniel Tepša, najbolji mladi igrač sveta Igor Kovačić, Goran Ostojić, Čongor Baranj, Miloš Simijonović, Radovan Vlajkov, Uroš Jagličić... Posebno nam je drago što je sa nama već nekoliko sezona Jovan Ćalić, legendarni kapiten srpske reprezentacije, trostrukog šampiona sveta. Trenutno u klubu igraju petorica reprezentativca koji su učestvovali u osvajanju svetskih šampionskih ekipnih titula 2009, 2011. i 2015. u bronze 2013: Jovan Ćalić, Goran Ostojić, Čongor Baranj, Miloš Simijonović, Radovan Vlajkov i Uroš Jagličić. Trener Vojko Pavlović je i selektor juniorske reprezentacije Srbije i jedini je  trener u istoriji svetskog kuglanja  čiji su izabranici osvojili četiri uzastopne svetske omladinske ekipne titule.
Uz kuglaše uvek su bili i prijatelji kuglaškog sporta, nekadašnji igrači iz „Poštanske štedionice“:
- Želeo bih da se od srca zahvalim prijateljima kluba na toj podršci i posebno dvojici ljudi čiji je rad utkan u svaki naš uspeh: Zoranu Radifkoviću osnivaču i dugodišnjem direktoru kluba  koji mi je svih ovih godina bio ogroman oslonac u radu i treneru Vojku Pavloviću bez čijeg predanog i stručnog  angažovanja od 2007. ne  bismo postali najuspešniji srpski klub. Jedno veliko hvala i Sekreterijatu za sport i omladinu Beograda na pomoći u  finansiranju evropskih takmičenja, kao i Kuglaškim savezima Srbije i Beograda.
Na svečanosti, čestitali su Beogradu  jubilej i sjajne rezultate dvojica predsednika Uroš Dragojlović  (Kuglaški savez Srbije) i Novak Obardović (Kuglaški savez Beograda), poželevši da kuglaši jednog od najtrofejnijih klektiva u sveukupnom srpskom sportu nastave da žanju uspehe.

Datum: 02.12.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...