x

Peruničić na štandu KSS

Peruničić na štandu KSS
Predrag Peruničić, državni sekretar za sport posetio je izuzetno ukusno uređeni štand Kugalaškog saveza Srbije na „Sajmu sporta“ u hali 1 „Beogradskog sajma“ i zadržao se u kraćem razgovoru sa Urošem Dragojlovićem i Vojkom Pavlovićem, predsednikom i generalnim sekretaru KSS i Darkom Bjelobrkom, članom UO KS Beograda.
Štand su u toku poslednjeg dana „Sajma sporta“, koji se ove godine održava pod sloganom „Sport je  zakon“,  posetili i kuglaši i kuglašice, stipendisti Minastarstva omladine i sporta Srbije, kao i treneri, koji su pratili seminar Sportskog saveza Srbije. Sajam je posetio i družio se sa brojnim gostima i Zoran Stanojević „Šumar“ član UO KSS i predsednik KK Rudar iz Kostolca, kao i veliki prijatelj srpskih kuglaša  Srećko Pejović selektor streljačke reprezentacije Srbije.
Novinari RTS Predrag Milinković i Radovan Simić, u toku predstavljanja granskih sportskih saveza, posetili su i štand KSS. Sagovornici su im bili Uroš Dragojlović predsednik KSS i Vojko Pavlović generalni sekretar. Obavestili su brojne posetice da je  kuglanje jedan od najtrofejnijih neolimpijskih srpskih sportova i da su kuglašice i kuglaši ove godine na Šampionatu sveta u istarskom Novigradu osvojili 14 medalja – šest seniorskih i osam juniorskih sa još jednim srebrom i bronzom na kadetskom Svetskom kupu, a da su trojica srpskih kuglaša Vilmoš Zavarko,  Robert Ernješi i Igor Kovačić osvojili čak pet pojedinačnih seniorskih i juniorskih svetskih titula!
- Bili smo najbolja nacija u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji i broj jedan u bilansu medalja takođe u obe kategorije sa šest seniorskih medalja, tri zlatne, srebrnom i dve bronzane i osam juniorskih, od kojih su  četiri  zlatne, tri srebrne i jedna bronzana. Volim da su upoređujem sa najboljima, a to su Nemci, gde je i nastalo kuglanje kao sport, koji imaju 10.000 klubova i budžet u milionima evra.  Oni su  bilasnu medalja  sedmi kod seniora sa samo jednim srebrom i bronzom, što samo pokazuje koliki je naš uspeh ove godine. Zahvaljujemo se Minstarstvu omladine i sporta na finansijkoj podršci i Sportskom savezu Srbije na pomoći, jer je on naša druga kuća – istakao je Dragojlović, a na pitanje da li može jednog dana da kuglanje postane i olimpijski sprta, odgovorio je:
-  To je višedecenijski san svih kuglaša u Srbiji. Nadam se da će se ostvariti...
Vojko Pavlović, koji je i selektor juniorske reprezentacije Srbije je podvukao:
- Ova juniorska generacija je dominantna u svetskom kuglanju. Osvojili smo četvrtu uzastopnu ekipnu titulu za omladince, što nikome u istoriji kuglanja nije pošlo za rukom. Robert Ernješi je osvojio dva pojedinačna juniorska zlata i oborio svetski rekord, a Igor Kovačić je sa sedam medalja,  dva zlatne, tri srebrne i dve bronzane bio najtrofejniji igrač prvenstva. To je ono što nas raduje, a za brigu je nedostatak kvalitetnih objekata i izostanak veće finansijske podrške nekih lokalnih samouprava klubovima. Jedan smo od najmasovnijih sportova u Srbiji sa 87 klubova, od toga devet u Beogradu, koji ima samo jednu kuglanu!
Na ovogodišnjem „Sajmu sporta“ učestvovalo je 86 granskih sportskih saveza, 40 teritorijalnih organizacija, devet sportskih udruženja i  pet visokoškolskih ustanova. Brojni posetici su u tri dana mogli da uživaju i u atraktivnim predstavanjima sportova na 20 terena i poligona! Predstavili su se i Olimpijski komitet Srbije, Zavod za sport i medicinu sporta Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije i Anti doping angencija Srbije.
Domaćin projekta “Sajam sporta” - “Sport je zakon”  bio je Sportski savez Srbije, finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta Srbije, a sprovela kompanija Beoekspo. Bananama “Derbi” najviše su se obradovali najmlađi posetioci, a za osveženje je brinula “Koka kola”.
Sajam su svečano zatvorili Predrag Peruničić, državni sekretar za sport i mr Nemanja Svjetličić, direktor „Sajma sporta“- „Sport je zakon“.

Datum: 28.11.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...