x

Zlato, srebro i dve bronze u Grčkoj

Zlato, srebro i dve bronze u Grčkoj
Srpski badminton nastavio je nisku ogromnih uspeha na međunarodnoj sceni. Nakon pet medalja, po dve zlatne i srebrne i jedne bronzane, na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina na Karatašu, naš podmladak je briljirao na istom takmičenju, ali za dve godine mlađe takmičare. Zlato, srebro i dve bronze impresivan je skor koji su naši takmičari "upisali" na Balkanijadi za igrače do 13 godina koja je od 6. do 8. septembra 2013. održana u grčkom gradiću Seres i na kojoj su, pored domaćina (nastupio sa dve ekipe) i Srbije, učestvovale još i Turska, Rumunija, Bugarska i Moldavija.

Prvo odličje je izliveno u ekipnoj konkurenciji. Srbija, koja je nastupila u sastavu Lena Janić, Marija Sudimac, Minja Milovanović, Luka Filimonović, David Josijević, Matija Cupara i Sergej Lukić, predvođen s klupe glavnim trenerom badminton reprezentacija Srbije Milanom Barbirom, bila je u A grupi bila sa braniocem titule Turskom, Bugarskom i Grčkom B. U pvom kolu pobedila je Bugarsku sa 3:2, potom izgubila od Turske 5:0 i na kraju upisala još jedan poen u duelu sa Grčkom B savladavši je sa 3:2. Kao drugoplasirani naši takmičari su osigurali medalju i potpuno rasterećeni ušli u polufinalni meč sa Rumunijom koja je bila pobednik druge grupe. Meč za finale Srbija je izgubila sa 4:1 iako su dva meča otišla u treći set i vrlo napetu završnicu. Za malo ali nije bilo dovoljno da se uzme još sjajnija medalja. U drugom polufinalu Turska je nadvisilia Moldaviju, pa zatim u finalu i Rumuniju i odbranila titulu u ekipnoj konkurenciji.

Bronza u ekipnoj konkurenciji bila je samo uvod u izvanredan nastup naših u pojedinačnom delu. Prvo su David Josijević i Luka Filimonović u konkurenciji muških dublova osvojili bronzanu medalju. U četvrfinalu su uspeli da savladaju svoje vršnjake iz Grčke a u borbi za finale, u napetoj borbi, izgubili su od turskog para, kasnijih osvajača zlata. Lena Janić je zatim nastavila sa sjajnim nastupima naših pulena. U ženskom singlu, nizala je protivnice sve do polufinala, a onda, vrlo umorna, ipak poklekla od Turkinje u dva seta. Poraz u singlu mnogo ju je motivisao, pa je u paru sa moldavkom Vladom Gynga nastavila istim tempom i na kraju dana pojačala u polufinalu protiv Rumunki i obezbedila nedeljno finale protiv najboljeg turskog ženskog para.

Finale je bilo pravo sportsko uživanje. Turkinje su ubedljivo poražene u dva seta, ai pobednik ni jednog trenutka nije dovođen u pitanje. Lena se okitila najsjajnijim odličjem u konkurenciji ženskih parova i nastavila tako da kiti godinu u kojoj Badminton savez Srbije slavi dve decenije postojanja.

"U ovom trenutku, pravo je zadovoljstvo biti na najodgovornijem mestu stručnog rada Badminton saveza Srbije i slobodno mogu da kažem da Srbija postaje badmintonska velesila! Hvala svim klubovima i njihovim trenerima, tehničkim licima i najvernijim prijateljima - nosiocima ovog "našeg" sistema, što aktivno i bezrezervno daju svoj svakodnevni doprinos u njegovoj implementaciji. Nema više uzrasne kategorije u kojoj naša zemlja nema igrače svetske ili evropske vrednosti, a vrlo sam uveren da je to samo početak naše još lepše priče i još boljih vesti. Generacija do 13 godina, koju čine i igrači koji imaju svega 11 godina, potpuno je zaokružila rad i talenat svih uzrasnih kategorija BASS-a, rezultatima na prethodno održanom Balkanskom prvenstvu u njihovom godištu. Generacijama do 15, 17 i 19 godina i najboljim seniorima to može samo da bude potvrda da se na pravi način vodi briga o njihovom razvitku i da se nalaze u dobrim rukama "struke". Ako uz to dodamo da su predstavnici našeg saveza svojim kvalitetom rada i zalaganjem ušli u regionalne i kontinentalne badmintonske upravljačke strukture, moj osmeh i naša budućnost čine se još blistaviji. Još jednom od srca hvala svima koji su doprineli da se sve ovo ostvari i koji će siguran sam učiniti da se tu i ne zaustavimo", bio je prezadovoljan glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.

Vlada Republike Srbije - Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava doprinelo je u značajnoj meri učešću srpske reprezentacije na Balkanskom prvenstvu za igrače do 13 godina u Grčkoj.
Datum: 10.09.2013. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...