Prijateljski meč Beograd – Radnički za sećanje na Borivoja Dražića

Šahovski klub Radnički i Šahovski klub Beograd odigrali su drugi prijateljski meč na osam tabli u znak sećanja na dugogodišnjeg šahovskog radnika, najuspešnijeg predsednika ŠK Radnički i funkcionera u SD Radnički Borivoja Boru Dražića.
Meč je završen 8,5:7,5 za Radnički. Na prvoj tabli igrali su za Beograd velemajstor Bojan Vučković, a za Radnički inter majstor Srđan Cvektović i meč je završen 1,5:0,5 za Vučkovića. Igrale su se po dve partije (tempo 15 minuta).
O Bori Dražiću govorio je nadahnuto Lale Perišić iz ŠK Radnički, istakavši da je  u jednom mandatu bio i predsednik ŠS Beograda koji je tada imao 80 aktivnih klubova. U to vreme, upravo umnogome njegovim zalaganjem, rešeno je pitanje finansiranja poznate šahovske škole ŠS Beograda koju su vodili  Vladimir Sokolov i Dragan Kotevski.
- Bora Dražić, kao predsednik ŠK Radnički i Aca Miličević, kao predsednik ŠK Beograd a  jedno vreme i ŠS Srbije, bili su izuzetni prijatelji, ali su njihovi klubovi bili ljuti protivnici  na šahovskim takmičenjima. Poseban šmek susretima ovih rivala davali su njihovi dugogodišnji kapiteni Jova Dedijer i Nenad Pantoš. Možda je  upravo ovakvo sportsko rivalstvo i doprinelo da ova dva kolektiva postanu i učesnici elitne Prve savezne lige, a da se Beograd, u tom periodu, ponosi i titulom svetske metropole šaha - istakao je Perišić.
Domaćin ovog lepog druženja, Aca Milićević, predsednik ŠK Beograd, je  istako da je zadovoljan, što je obnovljen ovaj prijateljski susret posle višegodišnje pauze (prvi je održan 2008. na desetogodišnjicu  smrti Bore Dražića) i da se nada da će tradicija biti nastavljena. Pozdravio je ugledne goste, velemajstora, legendu srpskog šaha, Aleksandra Matanovića,  direktora  OSD Beograd Božu Milenkovića,  Dragana Kotevskog direktora ŠS Beograda i predsednika ŠK Radnički, velikog zaljubenika u šah pesnika Ljubivoja Ršumovića i druge.
Milićević je uručio i knjige sa posvetom novinaru Radio Beograda Miroslavu Nešiću i Branimiru Vasiću, novinaru u penziji „Sportskog žurnala“, u znak zahvalnosti za podršku i pomoć Šahovskom klubu Beograd.
Minutom ćutanja odata je pošta preminulom Slavoljubu Ivkoviću (86), dugogodišnjem sekretaru ŠSB (od 1957. do 1997), šahovskom radniku, organizatoru i direktoru mnogih međunarodnih turnira i šahovskom sudiji, koji je sahranjen u Beogradu krugu porodice 10. novambra.
Datum: 16.11.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...