x

ŠK Alkaloid osvojio Evropsku klupsku šahovsku krunu

ŠK Alkaloid osvojio Evropsku klupsku šahovsku krunu
Alkaloid - SHSM Legacy Square Moscow 3 : 3
GM Ding Liren 2764 - GM Inarkiev, Ernesto 2714 0.5 : 0.5
GM Andreikin, Dmitry 2736 - GM    Dubov, Daniil 2648 0.5 : 0.5
GM Elyanov Pavel 2757 - GM Malakhov, Vladimir 2698 0.5 : 0.5
GM Jakovenko Dmitry 2709 - GM Grachev, Boris 2632 0.5 : 0.5
GM Yu, Yangyi 2721 - GM Najer, Evgeniy 2683 0.5 : 0.5
GM Kryvoruchko, Yuriy 2702 - GM   Popov, Ivan 2596 0.5 : 0.5

Alkaloid je novi Evropski Klupski Prvak! Sa ukupno 12 bodova iz 7 odigranih mečeva (pet pobede, dva nerešena, bez poraza) ŠK Alkaloid je ovo prestižno takmičenje završio sam na vrhu tabele. Zlato je osvojeno u godini kada klub slavi 40 godina postojanja.
Na tabeli slede sa 11 bodova, ruske ekipe „Mednyi Vsadnik” i „SHSM Legacy Square Moscow”.
Uoči sedmog kola, ekipa Alkaloia je imala bod više od ostalih pretendenata na zlato. Za deobu mesta je bio dovoljan nerešen rezultat, koji bi garantovao medalju, ali ne i prvo mesto. Ipak, kalkulacije su bile zaboravljene i na sastanku pred meč dogovoreno je da se igra na pobedu. Protivnička ekipa „SHSM Legacy Square Moscow” je odabrala suprotnu taktiku, borba za nerešeni rezultat i čekanje eventualne greške protivnika. To se pokazalo iz izbora šahovskih otvaranja, i nakon samo pola sata igre bilo je jasno da će partije gde su oni imali bele figure, završiti remijem.
Prvi je završio Andreikin, ponavljanjem poteza, iako je jednom pre toga isto odbio.  U tom trenutku ocena pozicije je bila poviljnija za Andreikina, ali zbog cajtnota i značaja partije, oprevdano je rešio da ne rizikuje previše.
Ubrzo je situacija sa ostalim pozicijama je bila mnogo jasnija. Igrači ruskog tima su uspeli u svojoj nameri, i remijem su završene partije na šestoj Krivoručko - Popov i četvrtoj tabli Jakovenko - Gračev. Sledio je remi i u partiji Yu – Najer, kao i Eljanov – Malahov.
Dugo i uporno je velemajstor Ding Liren na prvoj tabli pokušavao, u topovskoj završnici da iskoristi minimalnu prednost. Pri tome je njegov protivnik ruski velemajstor Ernesto Inarkiev pokazao preciznu odbranu u završnici, i na kraju remizirao.
Nerešeno je završen i meč glavnih konkurenata za deobu prvog mesta „Mednyi Vsadnik” и „Sibir“ , dok je ekipa „VŠK Sveti Nikolaj Srpski“ izgubila.
Alkaloid je osvojio Evropski šahovski vrh, apsolutno zasluženo. Svi članovi ekipe su pokazali izvanrednu borbenost i hrabrost u odlučujućim momentima, uz motivirajuću poddršku kompanije Alkaloid.

Više detalja o Evropskom Klupskom Kupu 2016 godine, na: www.chessclubalkaloid.org ili na facebook strani šahovskog kluba „Alkaloid“.
Datum: 14.11.2016. Autor: Jelena Garić

PROČITAJTE JOŠ...