x

ŠK Alkaloid sam na vrhu tabele sa maksimalnih 10 bodova

ŠK Alkaloid sam na vrhu tabele sa maksimalnih 10 bodova

Alkaloid - Mednyi Vsadnik 3.5 : 2.5

GM  Ding Liren 2764 - GM   Svidler Petеr  2742  0 : 1
GM  Andreikin Dmitry 2736 - GM   Dominguez Perez Lenier  2751 1 : 0   
GM  Elyanov Pavel 2757  -  GM Vitiugov Nikita 2718 0.5 : 0.5
GM  Jakovenko Dmitry  2709    -  GM  Bu Xiangzi  2698 0.5 : 0.5
GM  Yu, Yangyi  2721    - GM Matlakov Maxim 2691 0.5 : 0.5
GM  Kryvoruchko Yuriy   2702 - GM    Fedeoseev Vladimir  2673 1 : 0     

U petom kolu ekipa ŠK Alkaloid-a je ostvarila minimalnu ali veoma značajnu pobedu protiv jednog od direktnih konkurenata „Mednyi Vsadnik”. Time se na dva kola do kraja turnira našao sam na vrhu, i ima bod više od drugoplasirane ekipe  „Sibira“. U toku meča je opšta ocena pozicija varirala od malo bolje za Alkaloid, do malo slabije i obrnuto.

U ovom tenzičnom meču prvi je svoju partiju završio Jakovenko, koji je crnim figurama, u Katalonskom otvaranju bez većih problema uspeo da izjednači poziciju. Ubrzo su se protivnici saglasili na remi.

Pavel Eljanov je imao bele figure na trećoj tabli protiv Vitjugova. Nakon otvaranja je zadržao malu prednost, ali je njegov protivnik nastavio precizno i partija je završena remijem u 34-om potezu.

Prvi korak u pravcu rešavanja meča doneo je velemajstor Andreikin, koji je kao crni, u kompliciranoj poziciji Škotske partije, nadigrao svog protivnika. Stečenu pozicionu prednost efektno je realizovao, sprovodeći lepu kombinaciju pred sam kraj prve vremenske kontrole. Time je Alkaloid poveo u meču sa 2:1.

Da ništa ne bude lako, postarao se višekratni šampion Rusije Petar Svidler, koji je na prvoj tabli crnim figurama savladao velemajstora Ding Lirena. Najbolji kineski igrač je žrtvova pešaka za inicijativu u središnjici, ali u daljem toku partije nije odigrao najpretciznije, pa je prednost prešla u ruke protivnika. Silni ruski velemajstor nije dozvolio iznenađenje i izjednačio je rezultat u meču 2:2.

Ipak, u tom momentu je psihološka prednost bila na strani Alkaloida, jer Krivoručko je imao jasnu prednost, a Yu Yangji bolju poziciju. U Engleskom otvaranju, ukrajinski velemajstor je prinudio belog da  žrtvuje kvalitet. U daljem toku partije je njegov protivnik Fedoseev nalazio jedinstvene poteze i time smanji prednost protivnika. Rezultat partije je bio rešen u završnici, kada je Kryvoručko demonstrirao savršenu tehniku i precizno računanje mogućih varijanti, i time doveo Alkaloid u vođstvo od 3:2.

Pobedu u meču je overio najrezultativniji igrač Alkaloida, velemajstor Yu Yangji koji je u središnjici partije osvojio pešaka više. Ipak se to pokazalo nedovoljno za pobedu u partiji, ali sasvim dovoljno za veoma važnu pobedu u meču od 3,5: 2,5 !

Ekipa „Sibira“ je odradila svoj zadatak i minimalno pobedila „Ashdod“. Sutra u šestom kolu se igra odlučujući derbi između ekipa „Sibir“ и „Alkaloid“.

Više detalja o Evropskom Klupskom Kupu 2016 godine, na: www.chessclubalkaloid.org ili na facebook strani šahovskog kluba „Alkaloid“.

Datum: 11.11.2016. Autor: Jelena Garić

PROČITAJTE JOŠ...