Veslački ultramaraton od Višegrada do Bajine Bašte

Foto: VSS
U petak, 28. oktobra 2016. u Višegradu u organizaciji Veslačkog saveza Srbije i Veslačkog savez Republike Srpske održan javni veslački čas kojem je prisustvovalo preko 200 osnovaca i srednjoškolaca iz ovog grada. – Olimpijski dvojac Miloš Vasić, Nenad Beđik i juniori Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić, koji su ove godine osvojili vicešampionsku titulu u četvercu sa kormilarom preveslali 52 kilometara od Višegrada do Bajine Bašte za tri i po sata

Višegrad je u petak, 28. oktobra 2016, u potpunosti bio u znaku veslanja. U organizaciji Veslačkog saveza Srbije, čiju je delegaciju predvodio potpredsednik prof. dr Zoran Jeftić, i Veslačkog saveza Republike Srpske, čiji je prvi čovek čuveni reditelj prof. Emir Kusturica, u u ovom gradu je održan javni čas ovog olimpijskog sporta kojem je prisustvovalo preko 200 osnovaca i srednjoškolaca iz Višegrada. Oni su imali priliku da se druže i da dobiju savete od srpskih reprezentativaca Miloša Vasića i Nenada Beđika, članova ovogodišnjeg olimpijskog dvojca bez kormilara koji je učestvovao na Igrama u Rio de Žaneiru, Vuka Mladenovića, Veselina Tričkovića, Vanje Obradovića i Damjana Lazića, osvajača vicešampionske titule u četvercu sa kormilarom na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore u Trakaiju, i Nikole Stojića, najtrofejnijeg sportiste u istoriji srpskog veslanja koji je ove godine stavio tačku na briljantnu, 30-godišnju, karijeru.

Javni čas veslanja imao je dva dela. Prvi je održan u Turističkom kompleksu Andrićgrad gde su se osnovci i srednjoškolci iz Višegrada upoznali sa veslačkom opremom i gde su, uz asistenciju naših reprezentativaca i trenera, imali prililku da se oprobaju na ergometrima. Nakon toga pred prepunom salom velikog amfiteatra u Andrićgradu Nikola Stojić i Ivan Brajtigam održali su teorijski čas iz veslanja koji je otvorio Nebojša Marković, generalni sekretar Veslačkog saveza Republike Srpske, te predsednik Veslačkog kluba Jedirna i Veslačkog saveza Bosne i Hercegovine. Na njemu su Stojić i Brajtigam pričali o svim najbitnijim stvarima vezanim za ovaj sport – profilu veslača, uspesima srpskog veslanja, načinu na koji se postaje vrhunski veslač... Stojić je „predavanje“ upotpunio ispričavši svoje iskustvo u karijeri koja je trajala čak tri decenije.

Ceo ovaj sportski događaj u Višegradu krunisan je pravim sportskim podvigom. Miloš Vasić i Nenad Beđik u dvojcu bez kormilara, te Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić u četvercu bez kormilara za tri i po sata izveslali su deonicu od 52 kilometara čiji je start bio u Višegradu, a cilj u Bajinoj Bašti. Njih je sve vreme, dok su veslali u živopisnom ambijentu kanjona Drine, pratila granična policija u motornom čamcu u kojem je bio i član Selektorske komisije VSS Nebojša Ilić.

– Pored sportskog značaja javnim časom veslanja u Višegradu želeli smo još jednom da promovišemo ogromne potencijale za razvoj veslanja na ovom području budući na jedinstveno jezero na reci Drini dužine 52 km, između Višegrada i Bajine Bašte. Ova akcija je odličan primer podrške dogovoru sa prof. Emirom Kusturicom, predsednikom Veslačkog saveza Republike Srpske, o pokretanju novih akcija za aktualizovanje veslanja u Višegradu – kazao je Nebojša Ilić.

Jedan od glavnih organizatora ovog veslačkog događaja u Višegradu bio je i Nebojša Marković:
– Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti kojom smo poslali jasnu poruku Svetskoj veslačkoj federaciji, jednom od pokrovitelja veslanja u Bosni i Hercegovini, da ovaj sport u BiH ima i imaće brzi i dinamičan razvoj – istakao je Nebojša Marković.

Svoje utiske iz Višegrada preneo nam je i Nikola Stojić, koji je nakon karijere postao deo tima Veslačkog saveza Srbije.
– Prezadovoljni smo promocijom veslanja u Višegradu jer je bilo zaista mnogo dece, neuporedivo više nego što smo očekivali. Bez bilo kakve ozbiljne obuke mnogi od njih su seli na ergometar, a nekolicina je pokazala talenat s obzirom da je odmah shvatila veslački pokret. Spontano došlo je i do takmičenja budući da su se neka deca počela sve jače i jače da veslaju u nameri da na meraču pokažu bolji rezultat od ostalih. Nakon toga bili smo svedoci prelepok prizora kakav može da se vidi samo na nekim regatama u Velikoj Britaniji. Veliki broj gledalaca je sa obala Drine ispratio dvojac i četverac koji su krenuli u značajan poduhvat izveslavanja 52 kilometra od Višegrada do Bajine Bašte. Vasić i Beđik u dvojcu, te Mladenović, Tričković, Obradović i Lazić u četvercu nakon tri i po sata veslanja uspeli da stignu do cilja, uprkos hladnom vremenu koje je bilo otežavajuća okolnost. Brajtigam i ja smo održali čas o veslanju, a drago nam je da dva deca bila izuzetno fokusirana na to što pričamo što je jedan od dokaza da im se sviđa ovaj sport. Sve u svemu ova akcija je bila više nego uspešna, iz nje bi trebalo da se izrodi sledeći korak. To je da veslanje potpuno zaživi kao sport u Višegradu. U planu su testiranja dece po školama, a nakon toga pravljenje selekcije onih koji će početi ozbiljno da treniraju. Preduslovi za to postoje pošto, pored sjajne vodne površine, Veslački klub Jedirna ima izvanredan objekat na svega 2 km od grada – rekao je Nikola Stojić.

Datum: 30.10.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...