x

Sjajan sportski prilog manifestaciji Dani Moskve u Beogradu

Sjajan sportski prilog manifestaciji Dani Moskve u Beogradu Autor fotografije: Dušan Babović
U okviru manifestacije „Dani Moskve u Beogradu“ školske selekcije ova dva grada odigrale prijateljske utakmice u košarci i vaterpolu 3. oktobra u SRC „Šumice“, odnosno 5. oktobra u SRC „Tašmajdan“

Sport, kao važna društvena oblast koja je uvek bila i biće most koji spaja narode, gradi prijateljstva i širi prave vrednosti, dao je sjajan prilog održavanju manifestacije „Dani Moskve u Beogradu“ čiji je domaćin od 3. do 7. oktobra 2016. naš glavni grad. Školske selekcije ova dva grada, u organizaciji Sportskog saveza Beograda, odigrale su dve prijateljske utakmice u košarci i vaterpolu i tako ukrasile izuzetno sadržajan i bogat program ove značajne manifestacije. Prvo su svoje sportsko znanje, u ponedeljak, 3. oktobra, u Sportsko-rekreativnom centru „Šumice“, prezentovale košarkašice. U meču u kojem je rezultat bio potpuno u drugom planu Moskva je bila malo uspešnija od Beograda. Konačan ishod bio je 34:25 za gošće iz Rusije, a lepom događaju u jednom od hramova beogradskog sporta pristustvovao je veliki broj gledalaca, uključujući i najviše zvanice našeg i ruskog glavnog grada.

Prijateljsko odmeravanja snaga na parketu, pod nazivom „Kup družbe“, otvorili su pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević i ministar u Vladi Moskve i šef Departmana za spoljno-ekonomske i međunarodne odnose Grada Moskve Sergej Čerjomin. Tom prilikom Milosavljević je rekao da je sport, kako za Beograd, tako i za Moskvu, jako važan iz više razloga:

– Obe prestonice imaju odlične sportske rezultate, oba grada poštuju, ali i ulažu u sport. Ipak, ono što je najvažnije je da oba grada neguju, poštuju i vole svoje sportiste. Zato i danas očekujemo dobru utakmicu, sportski duh i sportsko navijanje – kazao je Milosavljević pred početak utakmice i dodao – Glavna poruka ovog događaja jeste da su sport, sportska aktivnost i sportski duh jako bitni. U uslovima kada smo pod velikim pritiskom posla i svakodnevnog života, ne smemo da zaboravimo da su sport i zdrav život preduslovi svakog boljitka.

Sergej Čerjomin zahvalio se na dobrodošlici i istakao da mu je izuzetno drago što su „Dani Moskve u Beogradu“ počeli sportskim događajem.

– Simbolično je da ova manifestacija ne počinje zvaničnim razgovorima rukovodilaca delegacija ili druženjem političara, nego ovom utakmicom naših mladih sportistkinja. Oni će i dalje razvijati našu dugogodišnju tradiciju prijateljstva – istakao je Čerjomin – Mlade košarkašice iz Moskve osvojile srebrnu medalju na prvenstvu Rusije. Neka pobedi bolji, ali neka pobedi i prijateljstvo. Cilj je da ove mlade sportistkinje započnu prijateljstvo i siguran sam da će se u budućnosti ponovo sretati u finalima utakmica svetskih i evropskih prvenstava. Srbija i Rusija su dugogodišnji košarkaški prijatelji, a ovom prilikom želim da čestitam Srbiji osvajanje srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Riju.

Zamenik predsednika Košarkaškog saveza Moskve Aleksandar Novožilov zahvalio je čelnicima Beograda i Moskve na pruženoj prilici da se mlade košarkašice upoznaju i druže, dok je istaknuta srpska reprezentativka Milica Dabović ukazala na važnost sporta u dobu adolescencije. Ona je uručila pehar pobedničkoj ekipi, a medalje za učešće dobile su sve akterke meča u „Šumicama“. Pored pomenutih ovom sportskom događaju prisutvovali su i gradski sekretar za sport i omladinu Slavko Gak, njegov zamenik Dragoljub Kočović i mnogi drugi.

Dva dana kasnije, u sredu, 5. oktobra, u bazenu Sportsko-rekreativnog centra „Tašmajdan“ svoj prijateljski meč odigrale su školske vaterpolo selekcije Beograda i Moskve. U lepom ambijentu i fantastičnoj atmosferi domaći vaterpolisti su slavili s 10:4, u meču u kojem je rezultat, takođe, bio najmanje bitan. Utakmici su, između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar Vlade Moskve i šef Departmana za spoljnoekonomske veze i međunarodne odnose Moskve Sergej Čerjomin,pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, sekretar za sport i omladinu Slavko Gak, predsednik Vaterpolo saveza Beograda Petar Đukić...

Utakmici su između ostalih prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar Vlade Moskve i šef Departmana za spoljno-ekonomske veze i međunarodne odnose Moskve Sergej Čerjomin, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, sekretar za sport i omladinu Slavko Gak, predsednik Vaterpolo saveza Beograda Petar Đukić... Prvi čovek našeg glavnog grada Siniša Mali tom prilikom rekao je da je ovo treći dan manifestacije u Beogradu, te da su njene teme osim kulture, umetnosti, privrede, i sport.

– Pre dva dana odigrana je košarkaška utakmica u kojoj smo, nažalost, izgubili. Najvažnije je to da mladi imaju priliku da se druže, razmenjuju iskustva, što je i cilj ove manifestacije. Revanš očekujemo krajem maja naredne godine, kada ćemo organizovati „Dane Beograda u Moskvi” – napomenuo je gradonačelnik Siniša Mali koji je od ruskih predstavnika na poklon dobio dres moskovske ekipe.

Selektor beogradske školske vaterpolo ekipe bio je Zoran Mijalkovski, a za selekciju našeg glavnog grada igrali su Miloš Ćetković, Mihailo Vukazić, Nikola Bućan, Stefan Gak, Nikola Cvetković, Matija Drašković, Aleksa Maljković, Đorđe Manojlović, Marko Živojinović, Aleksandar Slavković, Đorđe Džunić, Mihajlo Ivanović, Vuk Milivojević, Matija Žeželj, Vasilije Martinović, Dragan Janjić, Luka Lazić i Ognjen Beronja.

– Bila je ovo lepa revijalna utakmica. Naši vaterpolisti su se pokazali u lepom svetlu iako je rezultat bio u potpuno drugom planu. Drago mi je da su upoznali svoje vršnjake iz Moskve koji su izrazili želju da nam uzvrate gostoprimstvo, a rado ćemo se odazvati njihovom pozivu – rekao je selektor beogradske školske vaterpolo ekipe Zoran Mijalkovski.

Datum: 07.10.2016. Autor: Sportski savez Beograda

PROČITAJTE JOŠ...